Karadeniz Mutfağın da önemli bir yere sahiptir.Yörelere göre bazı malzeme değişiklikleri olsa da başlı başına ana yemek olarak sofralar da yerini alır.

Hele birde güzel hazırlanarak pişirilmişse tadına doyum olmaz..

Sizlere yazacağım tarif de aynen tadına doyulmayan nefis bir hamsili pilav tarifidir.

Hepinize kolaylıklar diliyorum..

MALZEMELER:

750 gr hamsi (temizlenmiş)

2 yemek kaşığı zeytinyağ

tuz

karabiber

Güveci yağlamak için :1/2 yemek kaşığı tereyağ

İÇ PİLAV İÇİN:

1 su bardağı pirinç

1 ad kuru soğan

,1 ad ince pırasa

1 çay bardağı zeytinyağ

1 yemek kaşığı dolma fıstığı

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı dolma baharı

1/2 çay kaşığı tarçın

1/2 çay kaşığı kuru nane

1.5 su bardağı su

Maydanoz

Dereotu

YAPILIŞI:

22 CM çapındaki kase de yada 3 küçük güveç kaplarında ölçüdür.

Hamsileri ayıklayarak zeytinyağ ve tuz karışımı ile karıştırın ve bir kenara alın.

Kullanacağınız güveç kasesini tereyağ ile yağlayın ve taban kısmından başlayarak hamsileri boşluk bırakmayacak şekilde kaseye yerleştirin.

Kenar kısımlarını dişa sarkacak şekilde tamamen kaplayın ve bir kenara alın.

Üzerini kapatacağınız hamsileri bir kenara ayırın.

Şimdi iç pilavını hazırlamaya başlayalım.

Kuru soğanı küçük doğrayın.

pırasayı halka olacak şekilde ince doğrayın.

Pilavı pişireceğiniz tencereye zeytinyağını alın ve kuru soğan ile pırasayı birlikte kavurmaya başlayın.

Soğanlar yumuşamaya başlayınca fıstıkları da ilave ederek kavurmaya devam edin.

Pirinci bol su ile bir kaç sefer yıkayın ve süzdürün.

Kavrulan malzemelere pirinci,tuzunu,şekerini,kuş üzümlerini ve baharatlarını ilave ederek karıştırın.

Suyunu verin ve kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.

Pişen ve demlenen iç pilavı karıştırın ve hamsi ile kapladığınız güveç kaselerinize pilavı boşaltın .

Ayırdığınız hamsiler ile pilavın üzerini boşluk kalmayacak şekilde sık sık kaplayın.(pişerken küçüleceği ,için ayrılmaması için)

180 derece de ısıtılmış fırında hamsiler pişene kadar tutunuz.(takribi 20-25 dakika)

fırından çıkardığınız hamsili pilavınızı servis tabağına ters çevirerek ikrama sunabilirsiniz.

hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..