Merhabalar,

HELVA dendiği zaman geçmişi çok eski tarihlere kadar uzanır.

Arapça'da ''TATLI'' anlamına gelen HELVA, 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğuna ait yemek isimlerini yazan belgeler incelendiğinde,çeşit bakımından en çok tatlılara rastlandığı gibi, ilk sıraları da HELVALAR almaktadır.

Kimi zaman sevinçlerin ortağıdır, kimi zaman üzüntülerin..

Helva hem besleyici,hemde lezzetli bir besin kaynağı olarak yüzyıllar boyunca,Osmanlının vazgeçemediği sofralarından eksik etmediği bir tatlıdır.

Helva sadece sıradan bir tatlı çeşidi değil adeta Türklerin mutluluk ve keder yemeğidir.

Günümüzde de çok sık yapılan ve her kesimin severek tükettiği,zaman ve yöre olarakta farklı şekillerde pişirilen helvayı bugün bizde ''FINDIKLI '' olarak yapacağız.Umarım sizlerde beğenirsiniz.

Hepinize kolaylıklar diliyorum,

MALZEMELER:

Vereceğim ölçü 6 kişiliktir.

1 su bardağı irmik

1/2 su bardağı fındık tozu (fındıkları robottan geçirerek elde edebilirsiniz)

3 tepeleme yemek kaşığı tereyağ

1 yemek kaşığı zeytinyağ

1,5 yemek kaşığı çam fıstığı yada iri doğranmış fındık

ŞERBET:

2 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1 dilim limon

Helva kavrulurken şerbet kaynasın.

YAPILIŞI:

Tencerenize tereyağını alarak eritin ve fıstıklarla birlikte irmiği de ekleyerek kısık ateşte kavurmaya başlayın.

İrmikler ağır ateşte ve hepsi aynı kıvamda pembeleşince fındık tozunu ekleyin ve kavurmaya devam edin.

İrmik kokusunu vermeye başlayınca şerbetini yavaş yavaş ekleyin.

İyice kısık ateşe alarak kapağını kapatın ve şerbetini çektirin.

Şerbeti çeken helvanın kapağını açın ve bir sefer ,tahta kaşıkla karıştırın ve kağıt havlu sererek kapağını kapatın demlendirin.

Şekilli kaselere alarak ters çevirin ve fındıklarla süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...