Feline ürolojik sendrom (FUS) olarak bilinen erkek kedilerde alt idrar yolları tıkanıklığı çok sok görülen bir durumdur.

Erkek kedileri kısırlaştırılmadan önce mutlaka kedinizin doktoru ile konuşup, detaylı bilgi almalısınız. Genelde 5 aylıktan sonar kısırlaştırılan kedilerde idrar yolları problemleri oluşabilir. En başta idrar yolları taşları kısırlaştırma ile oran olarak bağlantılı.

İlk önce böbrek taşı çeşitlerini inceleyelim. Oluşan taşların %75’i kalsiyumun başka bir mineral ile birleşip, kalsiyum oksalat veya kalsiyum fosfat şeklinde oluşur. Oluşan kalsiyum taşları kısırlaştırma ile bağlantılı tiroid ve parat hormonla ilgili olabilir. Bu sebepten dolayı mecbur kalmadıkça erkek kedilerin kısırlaştırılması ne kadar geç yapılsa taş oluşumu da geç olur.

Sitrovit taşları ise enfeksiyon sonrası oluşmaktadır ve antiogram sonucu tedavi edilebilir. Ancak kediler insanlar gibi problemlerini anlatamadığından genelde veterinere geç getirilir bazen tıkanıklıktan dolayı kanda üre miktarı çok yükselip, başka sorunlara yol açabilir. Özellikle persiyan gurubu kedilerde diğerlerine nazaran böbrek taşlarına karşı hassaslar persiyan gurubundan olan scottish kedileri zaten genetik olarak böbrek ve eklem hastalıklarına karşı hassaslar bu sebepten dolayı bahsedilen bu ırk ne kadar geç kısırlaştırılırsa ömürlerinin uzun olma ihtimali daha fazladır.