Bugün 29 EKİM Cumhuriyet Bayramımızı kutluyoruz... “Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk, aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin manevi huzurlarında bir kez daha saygıyla eğiliyor, Cumhuriyet Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum” 

Montesquieu’ya göre, “Her yönetim, varlığını sağlayan bir ilkeye dayanır. Demokrasinin ilkesi de siyasal erdemdir”. Hz. Muhammed vefat ettiği zaman Medine’de İslam toplumunun ileri gelenleri bir toplantı düzenleyip Hz. Peygamber’in yerine geçecek bir halife seçmişlerdir. İlk halifenin seçimi o zamanın şartlarına göre oldukça ileri düzeyde bir çeşit cumhuriyet anlayışını yansıtır. Hz. Muhammed hem bir peygamber hem de bir devlet başkanıydı. Yerine seçilen Hz. Ebu Bekir onun peygamberlik görevini değil devlet başkanı görevini üstlenmiştir. Osmanlı Devletinde cumhuriyet fikri ilk defa 19. yüzyılın sonlarına doğru Genç Osmanlılar ve Mithat Paşa tarafından savunulmuştur.

Cumhuriyet fazilettir diğer bir deyişle cumhuriyet üstünlüktür. Cumhuriyet medeni ve uygar olmak ideasında olan bir toplumun vazgeçilmez ihtiyacıdır. Cumhuriyet; Monarşi’nin, Şeriat'ın, krallığın üstünde olan bir yönetim biçimidir. Cumhuriyet sayesinde insanlar özgür olurlar. Cumhuriyet, bir veya birkaç kişinin yani bir zümrenin isteklerini değil halkın ihtiyaç ve isteklerini yaptırabileceği bir yönetim biçimidir. Cumhuriyet insanların meclisteki dilidir. Cumhuriyet insanın hakkıdır. Cumhuriyetten yoksun olan bir halkın, köle bir halktan farkı yoktur. Cumhuriyeti olmayan insan hürriyeti olmayan bir insan demektir. Cumhuriyet'in sağladığı adalet ve özgürlük ortamı inkâr edilemez. Cumhuriyet adalettir, halkın sesidir. Halkın istediklerini halkın istediği biçimde uygulayandır. Bu yüzdendir ki Cumhuriyet erdemli ve namuslu insanlar yetiştirebilmek için bir gerekçedir. Bu nedenledir ki Cumhuriyet fazilettir.

19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmadan çok daha önceden İstanbul’un işgali ve yönetimin sessiz boyun eğmesi ile yurdun parça parça edilmesine tanık olan Atatürk, daha Samsun’a ayak basmadan önce söylemişti, yönetim halkın hür iradesine dayalı olmalı diye. Atatürk : Cumhuriyet ahlak faziletine dayanan bir yönetimdir. Cumhuriyet erdemdir. Cumhuriyet yönetimi erdemli ve namuslu insanlar yetiştirir. Sultanlık ise korku ve tehdide dayanan bir yönetimdir. Bu nedenle de korkak, alçak,  sefil ve rezil insanlar yetiştirir” demektedir. Yani Atatürk için Cumhuriyet yalnızca siyasal bir erdem değildir, kişisel anlamda da erdemli insanların yetiştiği bir yönetim şeklidir.

Aslında bu söz bir iddianın ötesindedir ve büyük önderin Türk Milletine vasiyetidir: Cumhuriyet Yanmış yıkılmış bir ülkede, pusulası şaşmış bir istikamette, herkesin, her şey bittiği  dediği günlerdeki inancın ürünüdür, ve Cumhuriyet Bir milletin Küllerinin arasından yeniden doğuşunun büyük destanıdır. 

Büyük bir cesaret ve kararlılık örneği göstererek 28 Ekim 1923 günü; "Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.." diyen bir büyük liderin milletimize aynı zamanda çok güzel ve en büyük armağanıdır CUMHURİYET. Cumhuriyet’i fazilet olarak niteleyen Atatürk için gelecek kuşaklar önemliydi. Yüzyıllar boyunca itaat ve otorite kültürü altında bireysel kimliği ezilmiş ve yok edilmiş olan halkın kimliğini yeniden diriltmek, öz kültüründe çok daha ötelerden getirdiği özellikleri ile Anadolu halkını yeniden buluşturmaktı. onun içindir ki Cumhuriyetimizin temeli Türk toplumudur. Bu sayede Türk toplumu millet bilincine kavuşmuştur”

Devlet siyasi bir organizasyondur. Başta adalet, güvenlik ve eğitim olmak üzere toplumun ortak işlerinin yürütülmesi, yaşanan sorunların çözümü ve yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi için devletler gerekli kurumlardır. Devletlerin nasıl yönetilmesi gerektiği insanoğlunun üzerinde en fazla düşündüğü ve uğrunda mücadele verdiği konulardan biridir. Devlet güç demektir. Bu sebeple yönetimini elinde bulunduran kişi veya gruplar gücü de elinde bulunduruyor demektir. Bundan dolayı tarih iktidar mücadeleleriyle doludur.

Sosyal ve siyasi organizasyon yapabilen toplumlar medeniyeti ülkelerine inşa etmekte de oldukça başarılı olmuşlardır. Toplumların tarihte gerçekleştirdikleri büyük işlerin veya yaptıkları olağanüstü yapıların genellikle teknik yönü daha çok dikkat çeker. Ancak insanların bu başarılarının temelinde güçlü bir sosyal ve siyasi organizasyon kurma becerileri daha fazla etkilidir.

Cumhuriyetin kurucu değerlerine, milli devletimize, ulusal yapımıza, Türkçemize ve Milli birliğimize sahip çıkmak için bugün ülkemizin meydanlarını, sokaklarını ellerinde bayraklarla dolduran, halkımız bayramlarını büyük bir coşku ile kutlayacaktır 

Asla unutmayalım ki Cumhuriyet fazilettir, Cumhuriyet Bağımsızlıktır Cumhuriyet Atatürk'tür. Tüm ihanet, bölücü, gerici işbirlikçiliğe ve de Atatürk devrimlerine saldırılara rağmen, Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacaktır.