Çift görme neden olur?

Çift görme paralel olması gereken görme aksının bozulması sonucunda oluşur. Görme aksındaki kayma sonucunda şaşılık oluşur. Bu durumda hasta, tek gözüyle baktığında tek gördüğü halde her iki gözle baktığında objelerin retinaya farklı açılarda düşmesi nedeni ile çift görür. Her iki gözle bakıldığında oluşan çift görme ciddi bir durumu gösteriyor olabilir. Genelde nörolojik hastalıklardan kaynaklanır. Tek göz ile çift görme ise lens lüksasyonu, kornea distrofleri, kornea yaralanmaları, retinal tümörler ya da psikojen  durumlarda görülür. Çift görme göz kaslarında, göz kaslarına giden sinirlerde veya beyindeki bir hastalık sonucunda oluşabilir. 

Çift görmesi olan bir kişi hangi durumlarda göz veya nöroloji doktoruna başvurmalıdır?

Tek gözle bakıldığında çift görme varsa hastanın öncelikle bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir. İki gözle bakıldığında çift görmesi olan hastalar nöroloji hekimi tarafından değerlendirilmelidir.

Çift görme yapan nörolojik hastalıklar hangileridir?

Çift görmenin en sık nedeni göz siniri hastalıklarıdır(Örneğin orbital nörit, retrobulber nörit). Göz kaslarını tutan  tömörler(fibroma gibi), iltihaba neden olan hastalıklar(Paraziter bir hastalık olan trichenella spiralis),  Graves hastalığı,  myastenia gravis, mitokondriyal hastalıklar ve kas hastalıkları(Fasyoskapulohumeral distrofi gibi), enfeksiyonlar, diyabet, travma çift görmeye neden olabilir. Beyinden kaynaklanan çift görmenin nedenleri arasında inme, beyin damar tıkanıklıkları, multipl skleroz, ADEM, nöro-Behçet hastalığı, nörosarkoidoz, beyin tümörleri, kafa içi basıncını arttıran hastalıklar(vaskülit, hidrosefali gibi), psödotümör serebri, serabral venöz tromboz gibi hastalıklar vardır.

Çift gören bir hastada hangi tetkikler yapılmalıdır?

Çift görmesi olan hastada ilaçlı beyin MR görüntülemesi hemen her hastada yapılması gereken bir incelemedir. Bu durumda neden açığa çıkarılamazsa tiroid testleri, EMG, tek lif EMG, kas enzimlerine bakılması, MR venografi , anjiyografi incelemeleri de gerekli olabilir. Nedenin ortaya konamadığı durumlarda bel suyu incelemesinin yapılması da gerekir.  Bu inceleme ile kafa içi basıncının ölçülmesi, bel suyundaki hücre sayısı ve protein miktarı başka bir hastalık olup olmadığı hakkında önemli ipuçları vermektedir.

Çift görmenin tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Çift görme genellikle göz kaslarındaki sorun ya da kırma kusurları nedeniyle oluştuğundan ciddi değildir ve düzeltici lensler veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilir. Ancak, bazı durumlarda, çift görme ciddi nedenlerden kaynaklanabilir, yaşamı tehdit edebilir. Bu nedenle çift görmenin altında yatan neden teşhis edilmeli ve tedavi planı titizlikle takip edilmelidir. 

 

YAYGIN NEDENLER

Miyop (uzağı görememe), hipermetrop (yakını görememe) veya astigmatizm (düzensiz şekilli kornea), Psödotümör serebri çocuklardaki en sık çift görmeye neden olan hastalıklardır.

Alkol zehirlenmesi

Katarakt (gözün lens bölümünde karaltı veya saydamlık kaybı)

Diyabet

Hipertansiyon

Göz kuruluğu

Gözlerin kayması

Multiple skleroz 

CİDDİ NEDENLER

Bazı durumlarda, çift görme hemen acil ortamda değerlendirilmesi gereken ciddi veya yaşamı tehdit eden bir durumun belirtisi olabilir. 

Beyin ya da kafa travması

Beyin tümörü

Göz yaralanması

Optik nörit(optik sinir iltihabı)

İnme

Geçici iskemik atak (yaklaşan bir inmenin bir uyarı işareti olabilir)

NADİR NEDENLER

3. kraniyal sinir felci

6.kraniyal sinir felci

Orbital miyozit

Oftalmoplejik migren

İnternuklear oftalmopleji: İnternüklear oftalmopleji (İNO), lezyon tarafındaki gözde  iç tarafa bakmada kısıtlılık, karşı taraf gözde dışa bakarken nistagmus(gözde sallanma)  gelişimi ile  karakterize, medial longitudinal fasikül (MLF) hasarı sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle inme ve multiple skleroza bağlı olarak görülür, kafa travması sonucu ortaya çıkışı nadirdir. Vertebral arterin diseksiyonu özellikle genç hastalarda inmenin  ve internüklear oftalmoplejinin sıklıkla gözden kaçırılan bir nedenidir

Myastenia Gravis

Limb-Girdle Myastenia Gravis

Tiroid orbitopatisi

Temporal Arterit

Toloso-Hunt Sedromu(Kavernöz sinüsün granulamatöz inflamasyonu)

NOT: 

Tabutlarda, hasırlarda 3 saatden az uyku uyuyan ben,

Geceyi Şafağa bağlayan ben,

Her gün aç gezen ben,

Herşeyi ezberleyen ben,

Gönlümü almadığıma, gönlümü vermem ben,

Meleklerin secde eylediği aşkım ben,

7 tane dervişin bıçaklarla beni öldüreceklerini bilmeme rağmen,

Dergahıma buyur eden yine ben,

Onların sorduğu sorulara güzel kalbim ve aklımla cevap veren  ben,

Verdiğim cevaplarla onları tavana, duvara, yere yapıştıran ben,

Bıçaklarla her yerimin delik deşik edildiği  ben,

Büyük derviş izin vermediği için boynu kesilmeyen ben,

Kanlar içinde yere serilen ben,

Dervişlerin bedenimi götürüp kuyunun en dibine attıkları ben,

Mevlananın cesedimi bulup, çıkarıp toprağa gömdüğü ben,

O günden sonra Mevlananın göz yaşlarının benim sevdam için aktığı ben…Şems…..