Bugün 23 Nisan..

Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı.. 

Yeryüzünde çocuklara armağan edilmiş ilk bayram.. 

Bir milletin yeniden ayağa kalkışını çocuk bayramı olarak kutlama geleneği..

Bizler, hep bu heyecanı yaşadık 23 Nisanlarda..

Ne diyordu Mustafa Kemal, çocuktan söz açılınca, birlikte hatırlayalım:

“Asla şüphe yoktur ki Cumhuriyet’in gelecek evlâtları bizden daha çok rahata kavuşmuş ve bahtiyar olacaklardır.”

Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize tahsilin hududu ne olursa olsun, en evvel , her şeyden evvel Türkiye’nin istiklaline ,temeli benliğine, milli geleneklerine düşman olan unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.”

“Çocuk sevgisi insan sevgisi için bir ihtiyaçtır.”

“Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, O’nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz.”

“Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.”

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925’te Uşak’ta bir ‘’şefkat yurdu’’nu ziyaret ederken öksüz bir çocuğun konuşmasından çok etkilenmişti. İşte orada söyledikleri:

“Ben hayatta çok az ağlayan bir adamım, o da burada oldu.Yollarda birçok muhacirin gördük, Bitlis’e avdet ediyorlar. Cümlesi aç, sefil, ölüme mahkûm bir halde 4-5 yaşlarında bir çocuğu ebeveyni yol üzerinde terk etmişler, bu da bir karı kocanın peşine takılmış. Onları ağlayarak 100 metreden takip ediyor. Kendilerini niçin çocuğu almadıkları için tekdir ettim. ‘Bizim evladımız değildir’ dediler. HYPERLINK "https://i1.wp.com/www.kitapsozler.com/wp-content/uploads/2014/11/ataturkun-cocuk-sevgisi.jpg"  INCLUDEPICTURE "https://i1.wp.com/www.kitapsozler.com/wp-content/uploads/2014/11/ataturkun-cocuk-sevgisi.jpg?resize=300%2C185" \* MERGEFORMATINET 

Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”

“Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

“Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı ve onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmalıdır.”

“Bugünün küçükleri yarının büyükleridir.” 

Ve gelecek kuşaklara seslenen ve gelecekte hep hatırlanacak olan o ünlü vasiyeti:

“Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen, Türk istiklal ve Cumhuriyeti’ni kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.”

23 Nisan.. 

Dünyada çocuklara armağan edilmiş ilk bayram..

MİLLİ EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI kutlu olsun..