Uzun süren yaz tatili sonrası okullar, 28 Eylül Pazartesi günü açılıyor. Tatil süresini rahatlıkla geçiren öğrenciler, okula başlarken uyum göstermede zorlanabilirler. Eğitimciler kadar AİLE büyükleri, Anne-Babanın da destek olması gerekmekte.
Yaz tatilinin bitmek üzere olduğu son günlerde ev ve aile içi hazırlıkların yapılması, öğrencinin okula ruhen, bedenen daha rahat başlamasını sağlayacaktır.
Okula dönüş için;
1- Çocuğunuz ruhen ve bedenen hazır olmalı. Okula dair sıkıntısı olduğunu hissediyorsanız bu konuda gereken destek ve yardım ile çözüm odaklı konuşmalar yapılmalı. Sağlık sorunları varsa ilgili alan doktorlarına muayeneleri yapılmalı. Psikolojik sıkıntıları giderilmeli, kaygıları yok edilmeli.
2- Kayıt yapma, kayıt yenileme gibi durumları zamanında yapıp, okulun velilerden istediği belgeler düzenlenip, okul idaresine verilmeli.
3- Evdeki ortamın huzurlu olmasına önem verilmeli.
4- Çocuğun çalışma odasının sağlıklı ve yeterli olması sağlanmalı. Kardeşleri ile paylaşacağı odasında; her bir çocuk için çalışma ortamı oluşturulmalı.
5- Okulun başladığı günü belirten ve tatil günlerini gösteren çalışma takvimi hazırlanmalı.
6- Çalışma disiplini sevgi ve istek duygusuyla birlikte verilmeli.
7- Yeni bir okula başlıyorsa, okulunu ziyarete gidin, okul ve bölümlerini beraber gezin.
8- Son güne kalmadan bir hafta öncesi, okul için forma ve diğer ihtiyaçların alışverişine çıkın.
9- Anne-Baba olarak içinizdeki okul heyecanını sevgi dolu sözcükler ve davranışlarla gösterin. Okul ve çocukluk anılarınızdan motive edici anılarınızı anlatın.
10- Televizyon ve internet kullanım serbestliğine baskıcı olmadan saat ve kural koymaya başlayın. Çocuğunuzun yanında psikolojisini etkileyecek haberleri mümkün olduğunca seyretmemeye çalışın.
11- Okulun başlayacağı günden on gün önce uyku saatlerini belirleyin. Erken uyumaya, erken kalkmaya alıştırın. Uykunun öğrencilikte önemli bir gereksinim olduğunu anlatın.
12- Sabah kahvaltısına büyük önem vererek, gıdalı türevleri masanızda bulundurun.
13- Okula başlamadan sınıf arkadaşlarıyla buluşup görüşme imkanı verin. Sosyal iletişimi ile ilk günkü endişesini yaşamamasını sağlayın.
14- Okula çocuğunuzu hazırlarken, kendinizi de hazırlamayı unutmayın. Özellikle çalışan annelerin bir ay boyunca işlerini düzene sokup, çocuklarına daha fazla zaman ayıracakları zamanları olmalı.
15- Sabah okul servisine çocuğunuzu sevgi ile gönderin. Eve dönüşünde sizi göremeyince kapıyı nasıl açacağını çantasını kıyafetlerini nasıl ve nereye bırakacağını anlatın. Düzen kurmayı ilk gün öğrenirse eğitim yılı boyunca olumlu alışkanlığı da edinmiş olur.
16- Gece yatmadan önce, çantasını hazırlamayı, uyanınca yatağını toplamasını anlatın.
17- Okulun ilk günü ve diğer günlerin sonunda, okulda neler yaptığını size anlatmasına ve sizin onu dikkatle dinlediğinizi önemsetin.
18- Okul idaresinin ve sınıf öğretmeninin sizlerden istediklerini zamanında yerine getirin. Ders programını dikkatle inceleyip, program hakkında konuşurken; faydalı bilgiler alıp, çocuğunuzun çok başarılı olacağına emin olduğunuzu anlatın.
19- Ders ödevlerini yaparken ona anlayış gösterin. Sorularından rahatsız olmayıp, sabırlı ve sevgili yaklaşın. Sizi aşan durumlarda öğretmeni ile iletişime geçin. Kaynak ve yöntemler konusunda bilgi edinin.
20- Okulun ilk günlerinde öğrenme tekniklerinden ve arkadaşlarından endişesi olabilir. Bunu sizinle paylaşmasına fırsat verip, çocuğunuzu cesaretlendirin; “senin çok başarılı olacağına inanıyor ve sana güveniyorum” gibi güdümleyici, yüreklendirici cümleleri sevginizle birlikte paylaşın.
Unutmayın ki;
“Bir çocuğun ilk öğretmeni anne ve babasıdır.!”