7. Tüm kutsal dinlerin ortak sembol rakamıdır. Kuranda 7 kat gök vardır. Mevlana’nın 7 öğüdü . 7 kez tavaf ederiz Kabe’yi ve kainat 7 günde yaratılmıştır…

İncil de , Hristiyanlık inancında 7 büyük şeytani günah geçer bunlar :

7 büyük Günah

1.Kibir

2.Şehvet

3.Oburluk

4.Açgözlülük

5.Tembellik

6.Öfke

7.Hasetlik’dir…

Bu günahlarla  ve nefsiyle  iradesi ile mücadele edebilsin diye insana yol gösteren 7 erdem vardır ..

1.İffet

2.Ölçülülük

3.Hayırseverlik

4.Çalışkanlık

5.Bağışlama ve İtidal

6.İnayet

7.Alçakgönülülük ve Tevazu…

Hiçbir kutsal kitap ,hiçbir din onaylamaz kibirli bir kul olmayı . İnsanoğlunun en kötü huyudur kibir. En çok savaşmamız gereken bir insani özelliğimizdir aynı zamanda.  Psikoloji’de Narsizim sendromu  olarak adı geçen kişinin kendine hayran olmasıdır. Kendisinin  yaptığı işin, servetinin, mevkisinin, maddi ve manevi özelliklerinin onu başkalarından üstün tutan bir özelliği olduğunu düşünerek insanları bazen ezer, bazen en iyi ve doğru olanı kendisinin bildiğini düşünerek hakikatlere kulak vermez. Bazen güzelliğini, bazen gücünü kullanarak kendini başkalarından üstün tuttuğu bu hal zamanla insanı bencil ,öfkeli ,kusurlu duygusal körlük yaşayan biri haline getirir…Kibirli insan başkalarının söylediği hakikatler karşısında durur kabul etmez. Gurur yapar oysa ki insanın kendi kusurlarını görmesi için bazen kendisini lüzumundan fazla meth eden insanlardan uzak durması, eleştirilere kulak vermesi ve kendisinin de  nihayetinde bir insan olduğunu ‘’aczini ‘’hatırlaması gerekir…

Topraktan yaratılmış ve yine toprağa dönecek olan iskelet sistemi içerisine kalp, karaciğer ve bağırsaklar gibi organlar ve vücudunda kanın dolaşmasını sağlayan damarları ile  içinin  tüm bu gerçek görüntüsünün hem bir mucize hem de  tüm acizliğinin üzeri derisi ile kaplanmış, bir canlı olduğunu anımsaması gerekir…

İnsanın ruhunu ele geçiren kibirin ulaşılmazlığını büyüklüğünü doyumsuzluğu karşısında  ruhumuzun ,vücudumuzdaki sistemden çok daha karmaşık  işlediğini düşünüyorum…

Psikolojide Narsizm sendromu  denilen kavram vardır adını antik yunan mitolojisi efsanelerindeki Narkissos adlı kahramandan almıştır.

Narkissos çok yetenekli bir avcıdır öyle bir güzelliği vardır ki; göreni kendine hayran eder. Bir gün bir peri kızı olan ekho ormanda bu yetenekli ve güzelliği dillere destan avcı Narkissos ile karşılaşır. Ona amansız bir kara sevda ile aşık olur. Ancak Narkissos bu aşka karşılık vermez küçümser peri ekho’’yu . Peri kızı günden güne erir. Kemikleri kayalara ,sesi ise bu kayalarda yankılanan eko adını verdiğimiz yankıya dönüşür. Olimposs dağında yaşayan tanrılar bu duruma çok kızarlar ve Narkissos’u cezalandırmaya karar verirler. Bir gün  su içmek için bir nehir kenarına gelir Narkisssos . Suda yansıyan aksinin  daha önce hiç fark etmediği kadar güzel olduğunu görür. Yüzünün vücudunun güzelliğini seyre dalar…Kendisine aşık olmuştur avcı Narkissos. Ne su içer, ne yerinden kalkar. Kendini seyre dalar. O da Ekho gibi günden güne erir. Bu seyirden bir türlü kendini alamayan Narkissos giderek hissizleşir  ve  orada can verir. Öldükten sonra kökleri toprağa karışmış güzel bir Nergis çiçeğine dönüşür… 

Çok zor ve çetin günler geçirdiğimiz, ülkemizin tüm güzel topraklarının her bir karışında yaşayan tüm ulus olarak birbirimize kenetlenmemiz ; hiçbir geçici özelliğimiz ile övünmeden ,ülkemiz ve milli çıkarlarımızın her şeyden üstün olduğu bilinciyle hareket edebilmek ve hayatlarımızı daha da fazla zorlaştıracak olan kibiri tüm insani ilişkilerimizden silebilmemiz için içimizdeki en derin en kara kuyu olan kibirle nefsimizi eğiterek mücadele edebilmeyi öğrenebilmemiz dileğiyle…

Sevgiyle kalın….