Geçtiğimiz Aralık ayında gezi için ABD’nin New Meksiko eyaletinde Albuquerque şehrindeydim. Kendime ve Türkiye’ye giderken hediye bakabileceğim birşeyler alabilmek adına alışveriş merkezine gitmiştim. Alışveriş yaparken belinde pembe tabanca olan -evet yanlış okumadınız, hem pembe hem de tabanca- orta yaşlı bir kadın dikkatimi çekti. Aslında Amerika'da alışveriş merkezlerine tabancayla girmek yasak. Ama bu ablamız, göstere göstere pembe tabancasıyla alışveriş yapmaya gelmişti. Tabancanın bile modası oluyormuş ya hu!Garipsedim ve aslında korkmadım değil ama kadına selam veriverdim. Baktım gülümsüyor, "pembe silah mı o? yanınızda taşıyorsunuz demek?" dedim aniden. Pembe tabancalı abla da gayet doğal "noel zamanları hırsızlık çok fazla oluyor. Eğer arabamdan ya da benden bir şey çalacak olan olursa anında vurmak için taşıyorum" dedi!

Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre her 100 Amerikalının 89'u silah sahibi... Rakamlar bu kadar yüksek olunca ülkedeki silahlı ölümlerin sayısı da bir hayli yüksek...

Pazar günü Las Vegas’ta yaşanan silahlı dehşet haberini duyunca aklıma ister istemez o 'pembe tabanca' da geldi. The Harvest Music Festival’i sırasında, 64 yaşındaki Stephen Paddock isimli adam,  bulunduğu otelin 32. katından 30.000 kişilik bir kalabalığa ateş etti. Ve bu korkunç Saldırıda 60'a yakın insanın ölümüne, 500'den fazla insanın da yaralanmasına sebep oldu... Saldırgan korkunç katliamı gerçekleştirmek için 23 adet silah kullanmış! Akıl alır gibi değil ama saldırganın sahip olduğu silah sayısını 42 diye açıkladı Amerikan yetkililer. Peki nasıl oluyor da 42 silahı olabiliyor bir insanın? Las Vegas'ın bağlı olduğu Nevada Eyaleti'nde yarı otomatik silahlar açıkta taşınabiliyor. Ve sayı konusunda bir sınırlama da yok anlaşılan!

Bireysel silahlanma süper güç Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ‘’yasal" problemlerinden birisi. Ve tarihin en kanlı katliamı sonrası bu konunun yeniden tartışmaya açılacağı aşikar.

ABD’de geçtiğimiz yıllarda geniş kapsamlı bir araştırma yapılmış ve 1968 – 2014 yılları arasında askeri çatışmalarda 1.2 milyon Amerikalının hayatını kaybettiği hesaplanmış. Bireysel silahlanma yüzünden ölenlerin sayısı ise 1.5 milyon.

ABD’nin tarihinde yaşanmış pek çok silahlı saldırı olayı bulunuyor:

Pulse Gece Kulubü - 12 Haziran 2016 - 49 Ölü

29 yaşındaki saldırgan Omar Saddiqui Mateen, Orlando'da eşcinsel bir gece kulübüne ateş açtı. 49 kişi öldü ve 50'den fazla kişi yaralandı.

Virginia Tech – 16 Haziran 2007 – 32 Ölü

23 yaşındaki Seung-Hui Cho adlı öğrenci, Blacksburg'daki Virginia Tech kampüsünde 32 kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına neden oldu. Katil intihar etti.
Sandy Hook – 14 Aralık 2012 - 27 Ölü

20 yaşındaki Adam Lanza, Connecticut'taki bir ilkokulda 6 ve 7 yaşlarındaki 20 çocuğu ve 6 çalışanı öldürdü. İntihar etmeden önce annesini öldürdüğü daha sonra polis raporlarında ortaya çıktı.

Luby’s Cafe – 16 Ekim 1991 – 23 Ölü

Texas'ta 35 yaşındaki George Hennard önce kamyonetiyle kafetaryaya dalıp ardından da 23 kişiyi silahla öldürdü. Saldırgan olay sonrası intihar etti.

McDonald’s San Ysidro – 18 Temmuz 1984 - 21 Ölü

Kaliforniya'da 41 yaşındaki James Huberty, bir McDonald's'da 21 yetişkin ve çocuğu ateş ederek öldürdü.

Teksas Üniversitesi – 1 Ağustos 1966 - 18 Ölü

Austin'de eski bir donanmacı olan Charles Joseph Whitman, Teksas Üniversitesi Kulesi'nden ateş ederek 16 kişiyi öldürdü, 30 kişiyi yaraladı. Polisin operasyonla öldürdüğü saldırganın annesini ve eşini saldırı öncesi öldürdüğü ortaya çıktı.