Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü… Öğretmenlerimizin en özel günü… Eğitimci bir aileden gelmem benim için bugünün anlam ve önemini bir kat daha arttırmaktadır. Tüm öğretmenlerimizin bu özel günü kutlu olsun!
Öğretmenlik; her zaman için yeri ve değeri izah edilemeyecek kadar önemli, yüce bir meslektir. Çocukluğumuzda okul ikinci evimiz, öğretmenlerimiz ise ikinci anne babalarımızdır. Çünkü onlar sadece ihtiyaç duyduğumuz bilgiyi bizlere öğretmez aynı zamanda ufkumuzu açarak becerilerimizin gelişmesine yardımcı olurlar. Bu yönüyle bireylerin gelişmesine rehberlik ettiği için öğretmenlerimiz toplumun da gelişmesini, aydınlanmasını sağlar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği gibi “ülkemizi gerçek hedefe gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan ordusudur”. Öğrencilere geleceğin büyükleri gözüyle bakan öğretmenlerimiz sayesinde çocuklarımız toplumu geliştiren insanlar olmaktadır. Bugün toplumda önemli yerlere sahip kimselerin hepsi öğrencilerin bilgi, becerisi kadar öğretmenlerin özverileri sayesinde olduğu da unutulmamalıdır.
Dünyada çeşitli ülkelerde öğretmenler günü farklı günlerde kutlanmaktadır. Bizde ise 24 Kasımda… Öğretmenlerimize ithaf edilmesi sebebiyle anlamlı olan bu günün bir diğer önemi ise 24 Kasım itibariyle Atatürk’ün Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini kabul ettiği tarih olmasıdır. Atatürk henüz yeni bir ülke inşa edilmeden kurtuluş savaşı yıllarında eğitim ile ilgili çalışmaları başlatmıştır. Ona göre; “En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli Eğitim işlerinde muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu suretle olur”. Askeri gelişmişliğin olduğu kadar milletlerin kaderinde eğitiminde büyük rol oynadığını bilen Atatürk Türk Milletine gösterdiği birçok hedefi gerçekleştirebilecek bilgi birikim ve olgunluğa sahip olan öğretmenlerin yetişmesi için bizzat girişimlerde bulunmuştur. Çünkü yeni nesil öğretmenlerin eseri olacaktır. Bu amaçla ilköğretimi yaygınlaştırmak için attığı adım 11 Kasım 1928 tarihinde adını Millet Mektepleri çatısı altında birleştirilmiştir. Kendisinin de 24 Kasım’da Millet Mektepleri ’nin Başöğretmenliğini kabul etmesi Türk milletinin eğitime verdiğimiz desteği göstermesi bakımından önemlidir.
Üzerlerimizde bin bir emeği olan öğretmenlerimizi bir gün değil her gün hatırlamak temennisiyle… Başta Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun!