Yaklaşık üç aydan uzun süre Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyorsanız yaşadığınız eyaletin ehliyetini almanız gerekiyor. Yaklaşık dedim zira bazı eyaletlerde 6 ay olan da var 3 ay olan da. Toplu taşımanın çok zor olduğu bu ülkede ben de ehliyet almak için kolları sıvadım. Türkiye'de hakkımla aldığım bir ehliyetim vardı. Hakkımla diyorum çünkü babam Emekli 1. Sınıf Emniyet Müdürü S. Erdem Sural, o kadar dikkat eder ki hakkaniyete aman laf olmasın, hak geçmesin, kimsenin aklına yanlış birşey düşmesin... Malum memlekette bir şeyleri yaptırmak için bazen başka yollar bulunuyor... Neyse Türkiye’de kursa gitmeden ehliyet almanız mümkün değil. Üstüne sağlık raporu falan alıyorsunuz. Bunlar hep para. Kart bedeli şu bu derken en az iki ayınızı alıyor.

Peki Amerika'da durum ne?

Chicago’da Emniyet nerede, trafik şubesi nerdedir hangi adres araştırırken eyaletin 'Secretary of States' departmanına bağlı 'Department of Motor Vehicles' yani 'Motorlu Araçlar' bölümünden plaka, ehliyet ve tüm kimlik işlemlerinin yapıldığını öğrendim. 

Gerekli belgeleri hazırladım, yazılı sınav için ufak da bir çalıştım. 3 gün evvelden internetten indirdiğim uygulamayla soru havuzundaki sorulara baktım. Sınavda herhangi bir süpriz yaşamadım neyse ki. Daha önce çözdüğüm sorular çıktı. Öncesinde tabii ki sınava girebilmek için ehliyeti almaya elverişli olmanız lazım. Bunun için de bazı belgeler gerekiyor; pasaport, sosyal güvenlik numarası, burda yaşadığına dair bir kaç belge gibi. Belgeleri aldıktan sonra az önce bahsettiğim çoktan seçmeli yazılı teste giriyorsunuz. Son aşama olarak da kendinizle beraber getirdiğiniz arabayla direksiyon sınavına giriyorsunuz. Yanınızda bir hocayla yeterlilik sınavından geçmeniz gerekiyor. Eğer geçerseniz de ehliyet bir hafta içerisinde adresinize postalanıyor. 

Kabaca bir hesap yaparsak 8.30’da bahsi geçen yerdeydim. Yaklaşık otuz dakika sıra bekledikten sonra evraklarımı teslim ettim. Evraklarımı alan kadın, bir yandan da göz testi yaptı. Yaklaşık iki dakika süren testen sonra vezneye kimlik ve sınav ücreti olan 30 doları ödedim. Yazılı sınav için ayrılan süre maksimum 60 dakika. Ama benim sınavım 20 dakika içinde bitti. 3 günlük çalışmam meyvesini vermişti. Ekranda yeşil ışık tebrikler yazısı çıktı ve görevli kadın direksiyon sınavı için çağıracağız dedi. Allah’tan biz sizi haber vereceğiz, bizdeki gibi değil, sistemli. Öyle yarım saatten fazla bekletmiyorlar sizi.

Direksiyon sınavım için kendi getirdiğim aracın sigortası, kornası ve sinyal ışıkları kontrol edildi. Ardından direksiyon başına geçtim ve verilen direktifler üzerine hareket ettim. Ortalama 5 dakikalık sürüş yetti. Sağolsun sürüş hocası tebrikler bu son aşamadan da geçtiniz dedi ve fotoğraf çekilmek üzere beni kimlik bölümüne yolladı. Yanınızda 3’e 5 ya da 5’e 7’i biometrik fotoğraf getirmiyorsunuz. Bir web-cam ile kendileri çekiyor, işi orda bitiyorlar. Geçici ehliyetinizi teslim ediyorlar oracıkta. Orijinalini de 15 iş gün içerisinde adresinize gönderiyorlar. Yani toplasanız iki saatinizi almıyor. Amerika'da iki saat Türkiye'de iki ay...

8.30’da girdiğim binadan saat 10.30'da bir ehliyetim cebimde çıkıyordum. 2008 yılında 18’e girdiğim zaman güzel annem al oğlum lazım olur dediği için almıştım. Kurs 1000, sağlık raporu 100, yazılı sınav ücreti 70, direksiyon sınav ücreti 80, kart ücreti 150, vergi 450 derken yaklaşık 2.000 TL'yi bulan ve 2 ayınızı alan ehliyet meselesi, burda ışık hızıyla... Sadece 2 saate ve 30 dolara. Yani yaklaşık 100 TL'ye....

Ehliyet demişken... 

Burda araba kullanırken fark ettim de İstanbul’daki

- Gereksiz trafiği

- Çakar lamba ve sirenleri

- Emniyet şeridini gereksiz kullananları

- Ambulans ve İtfaiye araçlarına yol vermeyenleri

- Arkadan selektör yapıp yol isteyen, ne acelesi olduğunu kendisi de bilmeyen sürücüleri

Ve korna seslerini özlemedim arkadaş!