Ademoğlu, kendi bencilliği, açgözlülüğü, ölümlü olmadığı yanılgısıyla ettiğini buluyor.
İşte yumurta kapıya dayanınca panikler, çareler, beyanlar, tavsiyeler bitmiyor.
Günlerdir hepimizin kafasını karıştıran olaylara ne yapacağımızı bilmeden şaşkın, medyanın bize ulaştırmayı ihsan ettiği vakaları takip etmekteyiz.
Kimi komşuda kimi uçarken kimi kaçarken…
Olaylar , kavgalar, ölümler…

Korona, Amerikan filmlerin sahne platolarını aratmayan ekran görüntüleriyle dünyayı dehşete düşürtürken, 34 ve üzeri gelen şehitlerimiz, Edirne sınırlarımızda göz göre gore işkence ve zulüm içinde binlerce göçmen… Zalim Yunanistan!
Maalesef
Tarih kitapları sayfalarına bu yüzyıl için hiç de güzel yazılar döşeyemeyecek.
Korona;
Çin’de başlayıp daha az vakalara dönüşürken Avrupa her geçen gün ve hatta Amerika bile bu virüsle tanışmakta. Virüs hanım hop hop hoop deyip şekil değiştire değiştire dünyayı turluyor. (100'ün üzerinde çeşidi varmış )
Son derece vakur, dinamik ve pervasız... Canım Venedik ve meydanlar bomboş.

İşte insanoğlunun eşitliği burada, doğal afetler ve salgınlar
Bunun tarihte örnekleri öyle çok ki
İşte veba, işte kolera, işte sars
Kimler geldi kimler geçti acımasızca, din dil gözetmeden.

Haydi zuma!
Coronavirüsü, hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebiliyor. 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptan. Oysa bu virus hep varmış ancak bu son hali çok fena. 2020 de oldukça ağır geçiyor. (Bir bulaştımı mutasyona uğrayıp insanlar arasında çok hızlı bir şekilde yayılabiliyormuş.)
Soğuk algınlığına benzer semptomları  olduğu için insanı çok tedirgin etmekte. Belirtileri mi?
Kuru öksürük, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık .
İnfluenza virüsünün neden olduğu gripal enfeksiyonlara benzer şekilde hapşırık ve öksürük sonucu, havadan damlacık yoluyla solunum sistemine ulaşabiliyor. (SARS hızlı yayılmıyordu; ancak bulaştığı hastalarda ölüm oranı çok yüksekti. Bu öyle değil hızı felaket.)
Coronavirüs’ten korunmak için bu uyarıları dikkate alın. (Üzüm ya da elma sirkesi de koruma yöntemi değilmiş bu arada)
Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın.Su ve sabun bulunamıyorsa, alkol bazlı bir el dezenfektan kullanın.
Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın. Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.
Bağışıklığı güçlendirecek şekilde beslenin, taze sebze ve meyve tüketin, bol sıvı alın-özellikle C vitamini takviyeleri alın, kalabalık ve kapalı alanlarda durmayın.
Kapı kollarına dokunmayın (uzaktan kumanda kullanın demiyeceğim tabii ve kapı kolları iyi dezenfekte edin)
Hastalarla aynı tabaktan yemek yemekten, aynı bardağı paylaşmaktan veya yakın temastan kaçının. İnsanlardan hayvanlardan uzak durum. Zaten teknoloji çağı bunu yıllardır öğretiyordu… anlayana.)
Hasta hayvanlarla temastan kaçının. Riskli bölgelere seyahat edilmesi gerekiyorsa hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerinizi yıkayın. (Ateş, öksürük, kas, eklem ağrıları gibi romatizmal hastalığı olanlar, baş ağrıları, solunum sıkıntısı olan ve  şeker hastaları, kanser hastaları, daha önce kemoterapi gören kişiler, , akciğer, kalp hastalıkları olanlar, astım, KOAH gibi solunum hastalıkları olanlar, seyahatlerini ertelemesi gerekmekte. (Sağlık Bakanımız mecbur olmadıkça yurt dışını çıkışlar yapmayın anonsunda bulundu. Duymadınızsa…)
Bağışıklığı güçlü tutmak için uykusuz kalmayın
Çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmeyin.
Özellikle toplu taşıma araçlarından indikten sonra mutlaka dezenfektanlarla ellerinizi temizleyin.
Evet…
Bu arada dünya liderleri ne halde ;
Trump komikliklerine devam etmekte.  Sosyal medyada açıklamalar yapıp; sıcaklar gelince bitecek bu virüs derken, son olarak elimi yüzüme götürmüyorum bunu yapmayı çok özledim demiş. (Elini nereye götüreceğini bile açıklayan bir başkan, helal olsun.) Biz ne kadar şanslıyız şakalar yapıp yüzümüzü yüzlerimizi okşuyoruz. Bize aids bile işlemedi kardeşim.

Putin ise sessizden derinden… Telefonda söylenmez ayıp olur deyip yüzyüze… aaaa pardon askerleriniz İdlib’te miydi taziyelerini sunarım !!

***
Dünyada ultra zenginlerinin sayısı İzlanda nüfusunu geçerken zengin sayısını en çok arttıran ülke Çin olmuş diye bir açıklama geldi.

Bu Çin’de az değil. Yedi coronayı, üzerine  Afrikadan çekirgeler havalandı ı- ıhhh hala duramıyor yerinde.

***

Şehitler… sizler yine yürekler yaktınız.
Göçmenler …halinize dünya ağladı.

Ah vah … yaşadığımız zaman diliminin en büyük ayıbı.
Kimse kendinden başkasına elini uzatamıyor adına da Global Değişim diyorlar.