Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma Türk ceza kanunumuzun 247 . maddesinde yer alan zimmet suçu hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Zimmet suçunun işlenebilmesi için öncelikle bu suçu işleyen kişinin kamu görevlisi olması gerekir Ve bu kamu görevlisine görevi nedeni ile zilyedliğine gözetimine bazı malların verilmiş olması ve kamu görevlisi görevine aykırı bir şekilde sorumlu olduğu mal üzerinde görevine aykırı bir şekilde tasarrufta bulunması bu malları kendi zimmetine ya da bağlantılı olduğu bir kişinin zimmetine geçirmesi gerekir.

Zimmet suçunu işleyen kişi bir Devlet memuru olabileceği gibi bir Avukat bir Belediye Başkanı da olabilir. Bir Muhtar da olabilir. Burada şöyle hassas bir nokta vardır . Bu suçu işleyen Kamu görevlisi değilse normal bir vatandaş ise o zaman o kişi hırsızlık yada güveni kötüye kullanma maddesinden yargılanır. Bu noktaya dikkatinizi çekerim. 

Bizim Türk ceza kanunumuzdaki yüz kızartıcı suçlar vatandaşlarımız tarafından çok karıştırılmaktadır. Örneğin irtikap ile zimmet suçunun vasfını aynı zannetmekteler. Oysaki irtikap suçu farklı bambaşka bir suçtur. İrtikapda kamu görevini kamu görevlisi kötüye kullanır ama bunu nasıl kullanır mağduru ikna ederek ya da mağdurun bir hatasından faydalanarak sağlar Yani kısaca kamu görevlisi nüfusunu burada kötüye kullanır. Menfaatine kullanır.

Zimmet suçu şikayet bağlımıdır? HAYIR . Savcılıklarımız bu suçu öğrenir öğrenmez resen soruşturma yapmakla mükelleftir. Bu suçlar 15 senelik zamanaşımına tabidir. Bu suçun işlendiği savcılığa bildirilince savcılık 15 yıl içinde soruşturma ve kovuşturma yapacaktır. 

Bu suçu herkes işleyemez ancak kamu görevlisi işler. Bu suç ancak mülkiyet hakkı sahibi gibi imişçesine davranma ile oluşur .Kanu görevlisi bu malı satmaya kullanmaya kendi işi için kullanma sı ile zimmet suçu oluşur. 

Peki zimmet suçu bu şekilde oluşuyorsa daha ağırı olan nitelikli zimmet suçu nasıl oluşur. .Eğer fail diyelimki zimmet suçunu işledi ama bu suçu işledikten sonra hileli bazı davranışlar sergilerse Suçun ortaya çıkmasını önlemeye yönelik bu kez daha ağır bir suç işlemiş olur nitelikli zimmet suçu işlemiş olur. Kurum içi kayıtlardan zimmet ya da miktarı anlaşılırsa bu suçun işlendiği anlaşıldığında nitelikli zimmet suçu işlenmiş olur. 

Eğer siz size teslim edilen bir malı geçici bir süre kullanıp sonra iade etmek üzere bu suçu işlemişseniz biz buna kullanma zimmeti deriz. Burada hakimler failinin kastına bakar fail tamamen eşya ya da mal üzerinde mal edinme kastı mı  yoksa geçici bir süre kullanıp iade etme niyetinde mi bunu araştırırlar. Eğer bu suçun faili tamamen zimmetine geçirdiği malı parayı tamamen iade etmemek mülkiyetine geçirme niyetinde ise TCK 247/1 DEKİ ZİMMET SUÇU eğer eşyayı kısa bir süre geçici bir süre kullanarak iade etme niyetinde olduğuna kanaat oluşursa TCK 247/3 deki kullanma zimmeti suçu oluşur. Fail hakkında herhangi bir ihbar şikayet olmadan malı iade ederse kullanma zimmetidir. Ama siz şikayet olduktan sonra bu malı iade ederseniz. TCK 247/1 deki zimmet suçu oluşur. 

Basit zimmet suçunda siz 5 ile 12 yıl arası hapis cezası ile ceza alırsınız . 

Nitelikli zimmet suçunda ise en az 7.5 sene ceza alırsınız.

Kullanma zimmeti suçunda fail suç konusu malı geçici bir süre kullanıp iade ederse burada faile verilecek cezada ½ oranında indirim yapılır. Ama yine de burada mahkeme takdir hakkını kullanır ve 1/4 ya da 1/3 ya da 1/2 oranında indirim yapabilir. 

Zimmet suçunun işlendiğine denetim yapmakla görevli kamu görevlisi göz yumarsa işlenen suçun müşterek faili ile aynı cezayı alır . Örneğin bir muhasebe müdürü yardımcısını işlediği zimmete göz yumarsa o da 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır . Burada kamu görevlisi ihmalkar davranarak bu suçun işlenmesine göz yumduğu için suç kastı olmamasına rağmen ihmali nedeni ile bu suçun işlenmesine göz yumduğu için o da 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Eğer savcılık tarafından suç ile ilgili soruşturma başlamadan zimmet suçu nedeni ile etkin pişmanlık gösterip zimmetinize geçirdiğiniz parayı etkin pişmanlık göstererek malı aynen iade ederseniz veya kamunun uğradığı zararı iade ederseniz cezanızda 2/3 indirim olur.  Ama savcılık soruşturma başlattıktan sonra pişman olup etkin pişmanlık göstererek zimmete geçen parayı iade ederseniz cezanızda 1 /2 cezanızda indirim olur . 

Ama siz dava açıldıktan sonra hüküm verilmezden önce etkin pişmanlık sağlarsanız cezanızda 1/3 indirim olur. 

Eğer suç konusu malın değerinin azlığı durumunda size verilecek ceza 1/3 den 1/2 oranına kadar indirim yapılabilir. .

Güveni kötüye kullanma suçu uzlaştırma yasasına tabidir. Ama zimmet suçu maalesef uzlaştırma yasasından yararlanmaz .Bankacılık zimmeti suçu 671 sayılı khk dan yararlanamayacak suçlar arasındadır.

Bu konudaki sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz. 

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL İLETİŞİM 0 532 508 90 45