Eskiden sadece ilgili mesleklerin konusu olan “algı yönetimi, propaganda, örtülü operasyon, psikolojik savaş gibi kavramlar” son zamanlarda günlük sohbet konusu olsa da malesef insanımızı bu tür saldırılardan koruyamıyoruz.

Algı yönetiminin amacı, insanların en güçlü organları olan beyinlerine nüfuz ederek onların dış dünyayı “istenilen şekilde” algılamalarını ve böylece yargılarının da istenilen yönde şekilllenmesini sağlamaktır. (1)

Bunu en güzel ifade eden örnek ise bir Afrikalının  “İngilizler , bizim olan Afrika topraklarına ayak bastıklarında bizlerden gözlerimizi kapatıp tanrıya dua etmemizi istediler. Gözlerimizi kapatıp dua etmeye başladığımızda bizim elimizde topraklarımız onların elinde ise İncil vardı. Gözlerimizi açtığımızda bizim elimizde İncil onların elinde ise topraklarımız vardı...” sözleridir.

Küresel güçler, Dünyayı kendi çıkarları doğrultusunda yapılandırmaya çalışmaktadırlar. Bu amaçla kitle iletişim araçlarının yaygınlığı ve gelişmişliğinden yararlanarak, içimizdeki işbirlikçilerle birlikte ülkemize de çok yönlü bir saldırı yürütmektedirler.

Türk halkı, farkında bile olamadığı bu durum karşısında, ekmeğinin peşinde ay sonunu nasıl hetireceğinin hesabı yapmaktayken, bin türlü oyunun hedef kitlesi olmuştur bile.

Toplumların inanç sistemleri, duygu ve düşünceleri hedef alınarak, milli güç ve mücadele azimleri törpülenerek tahrip edilmektedir. (2)

Çeşitli yardımlarla kolaycılığa alıştırılan ve olur olmaz dağıtılan kredi kartlarıyla bağımlı kılınan halk, muhtelif kredilerle ekonomik anlamda mahkum edilerek geleceği ipotek atına alınmıştır. Bu durum, toplumu “zihin kontrolu” operasyonlarına  hazırlamıştır.

Zihin kontrolü için ilk yapmanız gereken şey, nefsi disiplin altına almayı sağlayan eğitimi, inancı, kültürel yapıyı bertaraf etmektir... O işin ilk ayağı budur. Bunları havaya uçurursanız zihin kontrolü bütün insanların üzerinde tıkır tıkır çalışır. Örneğin, zihin kontrolü yaparak cinsel içerikli reklâm ya da bir hayat tarzı satmaya çalışan insanların önündeki en önemli engel, beyninin üst kısmı iyi eğitilmiş insanlardır. (3)  Aşağıda Yeniçağ gazetesinden Arslan BULUT’un  “ZİHİN  KONTROLÜ  İLE  YENİ  REJİM KURMAK!” yazısından bir bölüm aktaracağım. Binlerce zihin kontrol yöntemi vardır:

*Grup baskısı: Ait olunan grubun değerleri dışında değerlerin kabul edilmemesi için yapılan telkinler, sınırlamalar bütünü.

*Eski değerlere saldırı: Yeni bir takım fikirlerin kabulünü kolaylaştırmak için eski değerlere saldırarak onları gözden düşürmeye çalışmak.

*Soru yasaklamak: Otorite kullanarak, grup/cemaat/rejim içindeki hâkim düşünceyi tehlikeye sokabilecek soruların önünün kapatılması, ayıplanması, cezalandırılması.

*Lisan suistimali: Lisanın kasıtlı ve yaygın bir biçimde kötüye kullanılması ile insanların lisan yeteneklerini, dolayısıyla düşünme ve algı alışkanlıklarını sakatlamak.

*Afazi: Kelimelerin anlamlarında karmaşa yaratarak ve aslı/tanımı olmayan yeni kavramlar ortaya koyarak, insanların iletişim yeteneklerini baltalamak ve kişileri birbirlerinin dilinden anlamaz hale getirmek.

*Giyim kodları: Giysilere, aslında olmayan mesajlar yüklenmesi ve bu sayede insanlar arasındaki farklılıkları pekiştirme/vurgulama çabası.

*Slogan atmak, slogan düşünce üretmek: Topluluğa ait düşünsel kalıpların bireyler arasında bilinçsizce ve sorgusuz olarak kabul edilmesine yönelik ifadelerin, yüksek sesle tekrarlanması. Orijinal düşüncelerin engellenmesi...

*Parasal bağımlılık: Mali kaynaklar üzerinden bağımlı hale getirilme. Bu şekilde bağımlı hale getirilen toplumların yönlendirilmesi büyük ölçüde kolaylaşır.

*Sosyal yalıtım: Tehlike veya riskli düşünce/eylem sahibi birey veya grupların genel topluluktan ayrılması, iletişimin kısıtlanması. Örnek: Hapsedilen aydın kesim.

*Kontrollü korku: Toplumu veya bireyi sürekli gergin, korkulu bir halde tutmak üzere senaryolar üretmek. Bu yöntemlerin topyekûn kullanılması, tahminlerin çok ötesinde başarı sağlayabilir. Özellikle ülkemizde birçok "anormal toplumsal davranış"ın altında bu tip sebeplerin rol oynadığına kuşku yok.(4)


K  A  Y  N  A  K  L  A R...........................:

(1)    Ümit ÖZDAĞ............................Algı Yönetimi-2014,  S.13

(2)    Dr.Tahir Tamer Kumkale.........Psikolojik Savaş-2007, S13

(3)    Arslan BULUT..........................Yeniçağ Gazetesi-10.03.2016

(4)          “          “                               “             “                 “