KİTAP DÜNYASI

İSLÂM’IN MİSTİK YÜZÜ  SUFİLER

Tasavvuf…

İslâm dininin mistik yüzü, inanç ve kültürle yoğrulmuş bir düşünce ve yaşam felsefesi…

İslâm’ı farklı coğrafya ve kültürlere ulaştırmada etkili oldu. Esnek yaşama biçimi yanında sanat ve düşünceye kaynaklık etti. Pek çok sufi çıktı tarih boyunca. Peygamberden sonra en tanınan yüzünün Mevlânâ olması mesela, Tasavvuf’a dair önemli bir gösterge.…

Peki Tasavvuf nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır ve kimdir bu yolun yolcusu Sufiler?

R.A. Nicholson, yine ilim çevrelerince kabul edildiği üzere Batı dünyasında Massignon’dan sonra bu sahada en yetkin görülen bir isim.

Bir asrı aşkın bir zamandır Batı dünyasının Tasavvuf’u ve felsefesini, bu yolun bağlıları Sufileri anlamak için kullandığı bir temel kaynak eser elinizdeki…

Nicholson, Tasavvuf’un menşeine yönelik düşüncelerini anlattığı bir girişten sonra tarikat, işrak ve vecd, mârifet, ilâhî aşk, velîler ve kerametleri, vahdet hâli bölümlerinde bu dünyanın merak edilen yönlerine pencereler açıyor.

Sufiler yetkin bir tercüme ile okuru özlü bir yolculuğa çıkarıyor…

REYNOLD A. NICHOLSON

İSLÂM’IN MİSTİK YÜZÜ    SUFİLER

Çeviren: Recep Yılmaz

Araştırma- İnceleme

144 sayfa, Kasım 2021

ZİHİN TUZAKLARI

Kendine Yardım Kitabı

Serhat Yabancı’nın Zihin Tuzakları adlı kitabı Mona Kitap’tan çıktı. Aile ve ilişki danışmanı Serhat Yabancı, Zihin Tuzakları’nda kendi kazdığımız çukurlara nasıl düştüğümüzü ve oradan nasıl çıkacağımızı anlatıyor. Zihin Tuzakları insanın yaşadığı duygusal açmazları ele alıyor ve kendinizle mutlu olmanın reçetesini veriyor.

Kitabı okumaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice gözden geçiriniz.

•  Bu kitabı okuduktan sonra saklayın. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

•  Kitap hakkında size önerilen bir doz bulunmamakta. Dilediğiniz kadar okuyabilirsiniz.

1. ZİHİN TUZAKLARI nedir ve ne için kullanılır?

Zihin Tuzakları; değersizlik, yetersizlik, sevilmeme korkusu, yalnız kalma endişesi gibi hislerle boğuşanlara özel olarak, Serhat Yabancı tarafından yazılmış bir kendine yardım kitabıdır.

2. ZİHİN TUZAKLARI nasıl kullanılır?

Zihin Tuzakları’nı evde, yolda ya da rahat ettiğiniz herhangi bir yerde okuyabilirsiniz. Tekrar okumaya ihtiyaç duyduğunuz takdirde kitaba yeniden başlayabilirsiniz. Daha etkili olması adına kitaptaki sorulara cevap vermekten çekinmeyiniz.

3. Olası yan etkiler nelerdir?

- Endişelerden arınma

- Özgüven

- Özsaygı

- Kendin olma

- Gerçek mutluluk

SERHAT YABANCI

ZİHİN TUZAKLARI

Kişisel Gelişim

1. Basım:  Kasım 2021

160 Sayfa

Cadılar ve Cadı Avı

Haydar Akın’ın Cadılar ve Cadı Avı adlı kitabı Alfa Yayınlarından çıktı.

ORTAÇAĞ AVRUPA’SINDA

Cadılar ve Cadı Avı

 Avrupa’nın belleğinde yüzyıllar boyunca farklı imgelerle yer etmiş, Shakespeare, Dante, Milton’un eserlerinden Bosch ve Goya’nın resimlerine kadar pek çok sanat yapıtına, masallara konu olan cadılar on binlerce masum insanın ölümüne sebep olan “cadı avı çağı”nda Engizisyon mahkemelerince yargılanıp cezalandırılmıştır. Haydar Akın, ortaçağın sonlarıyla yeniçağın başlarına kadar olan bu süreçteki kültürel, sosyolojik arka planı çok zengin bir bibliyografya taraması yaparak incelemektedir.

Ortaçağ Avrupa’sında Cadılar ve Cadı Avı Eski Mısır, Mezopotamya, İran kültürlerindeki şeytan, büyü ve demon inanışlarının Avrupa’daki büyücülük ve cadı inanış ve ritüellerine etkileri; Şeytan’la işbirliği; Hıristiyan teolojisi ile büyücülük, demon inanışlarının birbirinden ayrılması; büyücülük ritüelleri; Engizisyon mahkemelerinin cadılık testleri; hayvana dönüş büyüleri ve hayvan davalarında Kutsal Engizisyonun verdiği cezalar, infazlar, mahkeme kayıtlarıyla eşsiz bir okuma sunuyor.

HAYDAR AKIN

ORTAÇAĞ AVRUPA’SINDA

Cadılar ve Cadı Avı

Araştırma

1. Basım: Kasım 2021

480 Sayfa

Allah'sız Ahlak Mümkün Mü?

Enis Doko’nun Allah'sız Ahlak Mümkün Mü? Adlı kitabı Mona Kitap’tan çıktı.

Enis Doko, “Allah’sız ahlak mümkün mü?” sorusunu sormakla insanlığın yüzyıllardır tartıştığı bir meseleye değiniyor. Ahlakın temel dayanağı din midir? İnançlı olmayan kimse ahlaklı olabilir mi? Ahlak zaten var mıydı yoksa toplumlar mı onu meydana getirdi? Ahlaki anlaşmazlıklar niye vardır? Bunlar ve bunlar gibi pek çok soruyla birlikte teorik ahlak argümanları, ahlaki önermeler sunularak mantık düzleminde masaya yatırılıyor.

Bilim felsefesi, din-bilim ilişkisi, uzay-zaman felsefesi, kuantum fiziği gibi alanlarda ihtisas yapmış bir akademisyen olan Doko, inanç temelinde çağdaş bir ahlak tanımlaması yapıyor.

Allah'sız Ahlak Mümkün Mü?

Yayınevi: Mona KitapYazar: Enis Doko

Cilt Durumu: Ciltsiz

Sayfa Sayısı: 95Ebat: 13,5 X 21

DÜŞÜŞTEN SONRA

SELİM İLERİ   ve  BURCU AKTAŞ’ın DÜŞÜŞTEN SONRA adlı eseri Everest Yayınlarından çıktı.

birkaç kişi  gülümseyişleri ağlayışları  sessizlikleri

Kaygılar ortasında yaşama tutunmaya çalışan bir anlatı...

Selim İleri hastane ve hastane sonrası günlerini en iyi bildiği şeyle, edebiyatla sorguluyor. Tek bir anla değişen küskün, örtük hayatına bakarken kırgınlıklarını, pişmanlıklarını, mutluluklarını, incittiklerini bir bir gözünün önüne getiriyor. Düşüşten Sonra, çok sevilmiş bir yazarın alabildiğine yorgun iç dünyasını açıklıkla sunduğu bir kitap. Bu gizlisiz saklısız iç dökümünde insanlığın zaafları, acıları, düşbozumları, yitik sevinçleri içtenlikle dile getiriliyor. “Akşama az kaldı. Akşam uzun koridorlarda hastalar tek başlarına. Akşamla birlikte yarını bekleyeceğim: Yarın yine gelecekler mi? Hep yarın! Hep yarın olsun! Yarın olsun! Belki yine gelirler...”

SELİM İLERİ                   BURCU AKTAŞ 

DÜŞÜŞTEN SONRA

Anlatı

1.Baskı Kasım 2021

245 Sayfa

NEREDEN ÇIKTI BU FERRET?

2021 yılında yayıncılık hayatına başlayan 25m2, on beş senedir yayıncılık hayatında olan Nihan Tanrıyakul’un ilk çocuk kitabıyla, minik okurları eğlenceli bir karakterle tanıştırıyor!

“Bibi bak bu Fifi, ailemizin yeni üyesi!” cümlesiyle değişiyor minik kedi Bibi’nin tüm hayatı. Bir gün yatağında mışıl mışıl uyurken, gözlerini aralıyor ve daha önce hiç görmediği bir canlıyla karşılaşıyor: bir ferret!

Kıhlıyor Bibi, minik patisiyle uzaklaştırıyor yanından, kaçıyor saklanıyor, oyun oynamıyor onunla. Oysa Fifi, yemeklere, oyuncaklara ve hatta yattığı yere bile ortak oluyor. Her geçen gün ailenin ilgisi Fifi’nin üzerinde toplanıyor. Komşular, çocuklar, küçükler, büyükler derken Bibi kendini unutulmuş hissediyor.

Yoksa Fifi, Bibi’nin yerini mi almaya çalışıyor?

Eğlenceli karakterleri ve dinamik kurgusu sayesinde minik okurların tekrar tekrar okumak isteyeceği Nereden Çıktı Bu Ferret? pek bilinmeyen bu canlılar hakkında ilginç bilgiler de barındırıyor. Yirmi dört sayfadan oluşan resimli öykü, Beyza Tükel’in özgün çizimleriyle bezenmiş.

Bibi ile Fifi’nin tatlı rekabeti; iletişim, dostluk, hayvan sevgisi ve paylaşım temalarının ustalıkla satır aralarına yerleştirildiği ve çocuklarınızla üzerine sohbet edebileceğiniz bir yolculuğa davet ediyor sizleri.

KAKTÜS SELAMLAŞMASI

2021 yılında yayıncılık hayatına başlayan 25m2, Nihan Tanrıyakul’un yeni çocuk kitabıyla, minik okurları eğlenceli bir hikâyeye ortak ediyor!

Kaku, okula başlayacağı için çok ama çok heyecanlı. Erkenden kalkıyor o sabah. Annesi sarı çiçeğini kafasına takarken dayanamayıp bir dolu soru soruyor: İlk gün nasıl geçecek, kimlerle tanışacak, öğretmeni nasıl biri?..

Özenle hazırlanıyor Kaku ve Süs Bitkileri İlkokuluna doğru giderken, birbirleriyle selamlaşan, kucaklaşan ve sohbet edenleri izliyor. Okul bahçesi hareketli ve kalabalık. Birlikte oturup sohbet edilen, gülüp eğlenilen okul arkadaşlığına bayılıyor Kaku.

O anda harika bir fikir geliyor aklına! Sınıfına girer girmez yeni arkadaşlarıyla kucaklaşmaya karar veriyor Kaku. Heyecanla kapıdan içeri giriyor ve sarılmak için minik bir kaktüse doğru ilerliyor, ilerliyor, ilerliyor. İyice yaklaştığında Kaku’nun ne yaptığını anlayamayan sınıf arkadaşı, şaşırıyor ve geri çekiliyor! Diğerleri de “Kaktüsler sarılmaz ki!” diye cevap veriyor.

Peki ama kaktüsler nasıl selamlaşır?

Kaktüsler, öğretmenin yönlendirmesiyle harika bir selamlaşma şekli geliştiriyor. Az önce sarılmaktan kaçan arkadaşlarının selamlaşmak için fikir ürettiğini gören Kaku şimdi çok mutlu. Çünkü artık sadece onların sınıfına özel bir selamlaşma şekilleri var.

Kaktüs Selamlaşması, iletişim, paylaşım, arkadaşlık ve sevgi temalarının eğlenceli bir üslupla işlendiği, 3-6 yaş okurların okumaktan zevk alacakları resimli bir öykü. Hüma Kaya’nın özgün çizimleriyle renklenen kitabın sonunda, çocukların ailelerine özel bir selamlaşma şekli belirleyecekleri bir etkinlik sayfası da yer alıyor.

Kaku, minik okurları, okula başlama heyecanına ortak olmaya ve okul arkadaşlığının eğlenceli yanını keşfetmeye davet ediyor.

YAZAR NİHAN TANRIYAKUL KİMDİR

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü mezunu Nihan Tanrıyakul, on yılı aşkın bir süre boyunca yayıncılık sektöründe çalışmış, yüzlerce kitabın yayın takibine ve pazarlama faaliyetlerine imza atmıştır. 2019 yılında yaratıcılığı hayatın merkezine alan, her insanın doğası gereği yaratıcı olduğuna inanan, özgür ve ilham veren bir mekân olan 25m2 Akademi’ye kurucu ortak olmuştur. İnsan odaklı yenilikçi metodolojiler ile yaşam boyu eğitime devam etmektedir.

ÇEVREMDE KİMLER VARMIŞ!

2021 yılında yayıncılık hayatına başlayan 25m2, on beş yıldır editör-yazar koçu kimliğiyle çocuk ve gençlik edebiyatı alanında projeler üreten Sinem Çelebioğlu’nun ilk çocuk kitabıyla, minik okurları çevresini keşfetmeye çağırıyor. İpek’in okuldan eve dönerken aklında tek bir soru var. Verilen ödevi nasıl yapacak? Son derste, “Çevrenize iyi bakın,” dedi öğretmenleri. “Bakalım sizinle birlikte yaşayan kaç farklı canlı görecesiniz.” Düşünüyor, taşınıyor İpek. Şehirde ve apartmanda yaşıyorlar, kaç farklı canlı türü görebilir ki? Ona göre parka ya da ormana gitmeleri şart. Çevresinde, tatlı köpeği Pati’den başka bir canlı yok çünkü! Yoksa var mı? Ailesine soruyor İpek. Ne zaman bir konuyla ilgili akılları karışsa İpek’ten iki yaş büyük abisi, annesi ve babası akşam yemeğinde tartışır, bir çözüm bulurlar.

Verdikleri fikir hem eğlenceli hem renkli hem de öğretici.

İki günlük keyifli bir gözlem planı yapıyorlar önce. Ardından evlerinin terasında, sonra yaşadıkları apartmanda ve küçük bahçelerinde araştırmaya devam ediyorlar. Abisinin çizdiği, İpek’in de gözlemlerini not ettiği mavi kapaklı defterine bir sürü canlı türü misafir oluyor: karga, uğur böceği, sümbül, çam, kertenkele, su kaplumbağası, muhabbet kuşu, kirpi ve diğerleri…

Gerçek bir belgesel defteri gibi!

Çevremde Kimler Varmış! paylaşımı, gözlem yapmayı, eğlenirken öğrenmeyi bir arada barındıran, 6 yaş üstü grubu çocukların merakla okuyacağı bir hikâye. Hem de Belgesel Defteri hazırlatan etkinlik sayfalarına sahip. Yazarın başarılı kurgusu ve akıcı üslubuna Hüma Kaya’nın renkli çizimleri eşlik ediyor. İpek, paylaşım, gözlem ve bol ama çok bol hayvan sevgisiyle dolu macerasına herkesi davet ediyor.

SİNEM ÇELEBİOĞLU KİMDİR

Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü burslu kazandı. Boğaziçi Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Digiturk’te dergi editörü olarak çalıştı. Ardından Bilgi Üniversitesi’nde Türk Dili Okutmanı olarak görev aldı. 2012-2018 yılları arasında çocuk

ve gençlik kitapları editörü olarak çalışmaya başladığı ve yayın yönetmeni görevini sürdürdüğü Doğan Egmont Yayıncılık’ta sayısız projeye imza attı. Elif Şafak, Mavisel Yener, Ömür Kurt, Göktuğ Canbaba ve Sevim Ak gibi yazarların editörlüğünü yaptı. Yazar adaylarının, yazar koçluğunu yaparken okullarda yaratıcı yazı eğitimleri verdi. 2017 yılında Şans Kurabiyem adlı kitabı yayınlandı. Kurucu ortak olduğu 25m2 Akademi’de yazar koçu, editör ve eğitmen olarak yazar/yazar adaylarının projelerine yön vermektedir.

YOLUN SONUNDA

25m2, 2021 yılının sonuna yaklaşırken yepyeni kitabıyla okurlarla bir kez daha buluşuyor. Eğitimci-yazar Hurihan Yıldırım Kurtaran’ın özgün kalemiyle 12 yaş ve üzeri çocukları yolun sonunda keşfedecekleri unutulmaz bir maceraya davet ediyor.

Efsanelerin sizlere geçmişten seslenen yol göstericiler olduğunu hiç düşündünüz mü? Peki ya, o efsaneleri yaşayan siz olsaydınız?

Futbola sevdalı Ateş, oynadığı son maçta bacağını kırıyor ve uzun süre sahalardan uzak kalacağını öğreniyor. Ama bu haksızlık! Somurtuyor, söyleniyor, sızlanıyor. Ta ki dedesinden dinlediği Simurg efsanesine kadar. Bir gün beklemediği şekilde, Kafdağı’nda yaşayan Simurg’un küllerinden doğuşunu izliyor ve gizemli yedi vadiyi onunla dolaşıyor. Ateş, bu unutulmaz gezinin ardından eskisi gibi kalabilir mi?

Sınıf arkadaşlarını güldürmeyi seven Murat’ın çok zengin olmak gibi bir isteği var. Okul bahçesinde kitap okuduğu derslerden birinde Kral Midas’ın hazinesine dokunuyor ve belirlediği hedefe adım adım yaklaştığını düşünüyor. Bu hedef, gelecekte onu gerçekten mutlu edebilir mi?

Arif’in hayalini herkes biliyor: ileride ünlü bir arkeolog olmak ve Büyük İskender’in kayıp mezarını bulmak. Bunun için ona uzun yıllar çalışması gerektiği söyleniyor. Arif’in şimdi bir karar vermesi gerek. Hayran olduğu yazardan dinlediği efsanedeki gibi. Tüm dünyaya hâkim olmak isteyen Büyük İskender yola çıkıyor. Şimdi gözler onda… Gordion Düğümü’nü çözebilecek mi? Daha da önemlisi Arif, bu çabada neyin eksik olduğunu bulabilecek mi?

Yolun Sonunda, birbirinden farklı üç efsane ve üç ayrı hikâyeyle okurları soluksuz bir maceraya çekiyor ve Hurihan Yıldırım Kurtaran sekizinci kitabında efsanelerle kişisel gelişimi ustalıkla birleştiriyor.

Emir Vahedi’nin özgün kapak çizimi ve Esra Kalay Dönmez’in yaratıcı vinyetleriyle zenginleşen kitap gençlerin hayal dünyasına ışık tutuyor.

Efsanelerin içine birer hazine gibi gizlenen kendine inanmak, pes etmemek, hedef belirlemek, sabretmek ve çalışmak temalarını yolun sonunda keşfedeceksiniz!