Türk Mutfağının temel taşlarından ''DOLMALAR'' hemen her yaşta sevilerek tüketilen yemeklerindendir.

Biraz gözümüzde büyütsek de sofraya geldiğinde iştahla yeriz.. Kimimiz etli olanını çoğunluğumuz ise zeytinyağlı olanını tercih ederiz. Hele bir de layıkıyla pişirilmişse eğer tadı damakları çatlatan bir lezzettir.

Yazacağım tarif de aynen öyle bir tariftir. Denediğiniz zaman bana hak vereceksiniz. Lahana bitmeden şöyle büyükçe ve yassı gevşek olanından bir tane seçin ve mutfak önlüklerinizi takarak işe girişin .

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

1 orta büyüklükte beyaz lahana

2 su bardağı (300gr)pirinç

6 ad kuru soğan (800gr kadar)

1 ad havuç (rendelenmiş olarak 1 su bardağı)

1,5 su bardağı sızma zeytinyağ

3 yemek kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı dolma baharı

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kuru nane

1 yemek kaşığı tuz

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 çorba kasesi ince kıyılmış maydanoz

1 ad limon

1 su bardağı + 2,5 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:

Lanananın tepe kısmını çıkarın ve yapraklarını dolma boyutlarında keserek bol su da yumuşayana kadar haşlayın.

Sıcak sudan çıkarır çıkarmaz soğuk suya aktarın ve süzdürün.

Dolma içi için, kuru soğanları küçük doğrayın ve tencereye alın.

Zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayın.

Fıstıkları ekleyin ve fıstıklar pembeleşmeye başlarken havucu ilave edin.

5 dakika birlikte kavurun.

Pirinci 10 dakika soğuk su da bekletin ve ekleyin.

Tuz,şeker ve diğer baharatlarını ekleyerek hepsini güzelce karıştırın.

1 su bardağı sıcak su ekleyerek kapağını kapatarak pişirin.

Pirinçler dişe dokunur kıvamda kalmalıdır.

iç malzemeleri tencereden bir başka tepsiye aktarın ve maydanozu ekleyerek karıştırın.

Haşladığınız lahana yapraklarının alt kısmına iç malzemesini koyarak biraz tombulca olacak şekilde sarın.

Genişçe bir tencereye dolmaları yerleştirin.

Limonu halka doğrayın ve tencerenin kenarlarına yerleştirin.

Dolmaların üzerine porselen bir tabak kapatın.

2,5 su bardağı sıcak su ekleyerek kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.

Dolmalarınızı tencere de soğutun ve bir tepsiye tencereyi ters çevirin.

Servis tabağına yerleştirdiğiniz lahana dolmalarını limon dilimleri ile süsleyin.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.