Merhabalar sevgili dostlar,

Bu hafta yemek menümüze ekleyeceğimiz kış sebzelerinden ''KEREVİZ''e yer vermek istiyorum.Her sebzeyi zamanında yiyelim dediğimize göre, faydaları ile de mutlaka sofralarımız da bulundurmamız gereken bir sebze.. Gelin kısaca faydalarına şöyle bir bakalım ve sevmeyenlere ışık tutalım.

Kereviz, pek çok ülke mutfağında yaygın kullanılan bir sebzedir.

Güçlü bir antioksidan ve iltihap giderici olan kereviz, kan basıncını (hipertansiyon) ve kolesterol düzeylerini dengelemeye yardımcı olurken sindirim sistemini rahatlatır.

Kereviz'in kökleri yemekler de, yaprakları çorba ve et suların da,sapları ise salata da kullanılabilir.Tohumları da baharat olarak tüketilir.

Anavatanı Akdeniz ve Orta Doğu olan kereviz, maydonozgiller familyasındandır.

Dünya da bir çok ülkede yetiştirilen kereviz en çok A.B.D ve Meksika da üretilmekte olup, Türkiyede de bir çok yerde üretildiği gibi en belirgin yerleri Manisa ve Bursa'dır.

Bu hafta zeytinyağlı yemeklerinizin arasına bu tarifi de ekleyeceğinizi umarım.

Ayva ve portakal suyu ilavesiyle çok daha lezzetli hale gelecektir.

MALZEMELER:

• 650-700 gr soyulmuş ve küp doğranmış kereviz (takribi 3 orta boy kök)

• 1 ad kuru soğan

• 1 ad havuç

• 1 ad büyük ayva

• 1 çay bardağı zeytinyağ

• 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu + 1/2 su bardağı su

• 1 yemek kaşığı toz şeker

• 1,5 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:

• Kereviz ve ayvayı soymaya başlamadan önce sebze kasenizi limonlu su ile hazırlayın ve kereviz ve ayvanın kabuklarını soyarken ve dilimlerken limonlu su içine bırakarak kararmalarını önleyin.

• Kuru soğanı küçük doğrayın ve tencereye zeytinyağ ile birlikte alarak kavurmaya başlayın.

• Havucu verev dilimleyin ve kavrulan soğanlara ekleyerek 5 dakika birlikte kavurun.

• Bu arada kerevizleri küpler halinde çok küçük olmayacak şekilde doğrayın ki pişerken dağılmasın.

• Ayvayı da yine verev yada dilimler halinde doğrabilirsiniz.

• Kavrulan soğan ve havuca kerevizleri ve ayvayı ileve ederek karıştırın.

• Şekerini,tuzunu,portakal suyu ve suyunu ekleyerek karıştırın ve kapağını kapatarak orta ateşte pişmeye bırakın.

• Servis tabağına aldığınız kerevizin üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirin ve soğumaya bırakın.

• Hepinize afiyet olsun.

• Sevgiyle..