Tüm dünyaya ders niteliğinde olan 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutlayarak başlamak istiyorum izninizle. Şanlı tarihimizin altın sayfalarından biri, hem de en önemlilerinden olan bugünün, 7’den 77’ye tüm ulusumuza hayırlı olmasını diliyor, bize bu vatanı emanet eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm ceddimize sevgi, saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Zaferden bahsetmişken, Avrupa serüvenine beş takımla başlayan ülkemizin, dört takımla yoluna devam ediyor olmasına da, sanırım ‘zafer’ değilse bile, hatırı sayılır bir başarı diyebiliriz değil mi?

Şampiyonlar Ligi’ne niyet, UEFA Avrupa Kupasına kısmet diyen Fenerbahçe ve Trabzonspor, diğer gruplarla kıyaslandığında, görece kolay sayılabilecek gruplara düştüler.

Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda karşılaştığı ve dış sahada berabere kalıp, Kadıköy’de 2-1 kaybettiği Dinamo Kiev’le bu kez Avrupa Ligi B grubunda eşleşmesi Fenerbahçe için hayli ilginç bir tesadüf oldu. Fransa’nın Rennes ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden AEK Larnaka grubun diğer ekipleri. Ben Fenerbahçe’nin bu gruptan lider çıkarak, son 16 turuna kalabileceğini düşünüyorum.

Trabzonspor da Sırbistan’ın Kızılyıldız, Fransa’nın Monako ve Macaristan’ın Ferencváros takımlarıyla H grubunda mücadele edecek. Bordo Mavililerin işi Fenerbahçe’ye göre daha zor olsa da, imkânsız değil. Beklentim, en azından grubu ikinci sırada tamamlayıp, Şampiyonlar Ligi’nden gelecek olan takımla play-off oynayarak yoluna devam etmesi.

Demir Grup Sivasspor da UEFA Avrupa Ligi play-off mücadelesinde Malmö’ye kaybederek, rotasını Konferans Ligi’ne kırdı. Çekya’dan Slavia Prag, Romanya’dan Cluj ve Kosova ekibi Ballkani’yle, G grubunda liderlik mücadelesi verecek. Yiğido’ya bu yolculukta bol şanslar diliyorum.

Medipol Başakşehir ise, İsrail’in Netanya ve ardından Belçika’nın Antwerp takımlarını saf dışı bırakarak, İtalya’dan Fiorentina, İskoçya’dan Hearts ve Letonya temsilcisi Riga’nın da yer aldığı Konferans Ligi A grubunda yer aldı. Başakşehir’in gruptaki en ciddi rakibi Fiorentina olacak. Turuncu Lacivertlilerin grupta şansını oldukça yüksek görüyorum.

Sonuç itibarıyla dört takımımızın da umutları diri ve beklentimiz yüksek. Yıllardır, ilk turlarda dökülen takımlarımızın aksine, bu dörtlünün toplayacağı puanlarla, hayli gerilediğimiz Avrupa sıralamasında, bu sezon ülkemizi yukarılara taşıyacaklarına yürekten inanıyorum. Futbol şansını da arkamıza alırsak, yukarıda da belirttiğim gibi son yıllardaki başarısızlığın bu yıl yaşanmayacağı kanısındayım.

Dört takımla girdiğimiz gruplardan, yine dört takımla ve de dört dörtlük sonuçlarla çıkmayı diliyor hepsine de bu yolda başarılar diliyorum.

Hoşçakalın…    

Erden AKTOĞU

[email protected]