ESKİŞEHİR (VHA)
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir, bayrak yarışını Tataristan’ın Başkenti Kazan devretmiş olmasına rağmen, Türk Dünyası ile ilgili kültürel etkinlikleri sürdürüyor. Türk Dünyası’nın çeşitli ülke ve yörelerinin katılımıyla düzenlenen ve Türk giyim kültürünün binlerce yıllık birikimini yansıtan “Moğolistan’dan Kosova’ya Türkeli” defilesi izleyenleri hayran bıraktı.
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir, bayrak yarışını Tataristan’ın Başkenti Kazan devretmiş olmasına rağmen, Türk Dünyası ile ilgili kültürel etkinlikleri sürdürüyor. Türk Dünyası’nın çeşitli ülke ve yörelerinin katılımıyla düzenlenen ve Türk giyim kültürünün binlerce yıllık birikimini yansıtan “Moğolistan’dan Kosova’ya Türkeli” defilesi izleyenleri hayran bıraktı.
“Moğolistan’dan Kosova’ya Türkeli”  konulu defilede, Türk dili konuşan ülke ve toplulukların kendi yörelerinin giyim kültürünün özelliklerini yansıtan özenle hazırlanmış otantik ve modern kıyafetler sergilendi. Podyumdan atayurdumuzun kıyafetlerini taşıyan mankenlerimiz değil, binlerce yıllık tarihimiz ve kültür birikimimiz çağlayıp aktı.
Yünün ipliğe, ipliğin nakış nakış mesaj yüklü motiflere, kök boyalarla renklendirilip kumaşa, kumaşın cepkene, elbiseye, kuşağa, başlığa… dönüşmesi dikkate alındığında, Eskişehir’deki podyumda binlerce yıllık bir kültür birikimin çağlayıp akması, izleyenlere, hem heyecan hem de gurur yaşattı.
“Moğolistan’dan Kosova’ya Türkeli”  konulu defilenin bir ucu Eskişehir’deki podyumda akıp çağlarken, sergilenen her bir kıyafet, Akdeniz’den Altay Dağlarına uzanan Türk coğrafyasının binlerce yıllık giyim kuşam kültüründen esintiler yansıtıyordu. Türk coğrafyasının binlerce yıllık bir kültürünün yansımalarını izlerken heyecan ve gurur duymamak mümkün değildi.

“MOĞOLİSTAN’DAN KOSOVA’YA TÜRKELİ”
Anemon Otel’de düzenlenen “Moğolistan’dan Kosova’ya Türkeli”  konulu defilenin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da aynı heyecan ve gururu şöyle dile getiriyordu:
“Böyle muhteşem bir defileye ev sahipliği yapmaktan duyduğumuz memnuniyeti dile dile getirmek isterim. Amacımız, bize ait ortak değerler etrafında biraz daha kenetlenmek ama hem gelenekseli hem de çağdaşı birleştirecek çizgiler, tasarımlar, özelikle biz millet olarak çok güzel işler yaptık. Tarihte bunun örnekleri var. Kadın giyimimizde de bu çizgiyi, bu estetiği yine kadınımız el emeği göz nuruyla bu işi en güzel şekilde ispatlamıştır. Bugün bu işin uzmanları, akademisyenlerin, Gazi Üniversitesi’nin hocaları önderliğinde Türk dünyasından gelen değerli profesyoneller ve Cemil İpekçi ile birlikte çok güzel bir olaya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz.”
Konuşmanın ardından Türk dünyası ülkelerinde moda tasarımcılarına plaket takdim edildi.
Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve TÜRKSOY işbirliğiyle muhteşem bir defileye imza atıldı. “Türk Dünyasında Kadın ve Moda Etkinlikleri” kapsamında gerçekleştirilen, ünlü modacı Cemil İpekçi ve Türk dünyasının önde gelen modacılarının kreasyonlarının yer aldığı  “Moğolistan’dan Kosova’ya Türkeli”  konulu defile büyük beğeni topladı. Anemon Otel’de gerçekleştirilen defilede Türkiye'den Cemil İpekçi, Fatma Koç ve Emine Koca'nın tasarımları yer aldı.
Kardeş ülke modacıları otantik kıyafetler yanı sıra, kendi kültüründen esinlenerek dizayn ettikleri modern kıyafetler de sergileyerek, “Moda yarışında biz de varız!” mesajı veriyorlardı.

TÜRKİYE GÜZELLERİ PODYUMA TAŞIDI


Defilede manken Şenay Akay'ın yanı sıra Miss Turkey 2012 Türkiye güzeli Açelya Samyeli Danoğlu, Miss Turkey 2013 Türkiye güzeli Rüveyda Öksüz, ünlü oyuncu ve model Elif Merve Çolak, Çagıl Özge Özkul, Berrin Keklikler gibi ünlü mankenler kıyafetleri podyuma taşıdı. Ayrıca, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Moğolistan, Kırım, Makedonya, Altay, Tataristan, Saha Yakut, Hakas, Tuva, Başkurdistan, Çavuşistan, Kalmuk, Kabardin Balkar, Uygur'dan katılan modacıların tasarımları sunuldu.
Vali Güngör Azim Tuna, defile sonrasında emeği geçenleri, mankenleri kutladı, güzel bir defile izlediklerini, organizasyona Eskişehir'de ev sahipliği yapmanın gurur verici olduğunu söyledi. Vali Tuna Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak kültürümüzle ilgili etkinlerin sürdürüleceğini söyledi.

“MİLLET OLARAK ÇOK GÜZEL İŞLER YAPTIK”

Böyle muhteşem bir defileye ev sahipliği yapmaktan duyduğumuz memnuniyeti dile dile getirmek isterim. Amacımız, bize ait ortak değerler etrafında biraz daha kenetlenmek ama hem gelenekseli hem de çağdaşı birleştirecek çizgiler, tasarımlar, özelikle biz millet olarak çok güzel işler yaptık.
(M. Kemal Sallı)