Oktay YILDIRIMOĞLU/VAN

Konuşmasına Soma İlçesi'nde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başlayan Necmeddin Çok, konteynerde kalan bazı aileleri gerekçe göstererek Hükümetin Van Depremi'nde Van'ı ihmal ettiğini söyleyen Metin Feyzioğlu'nu da kınadı.

ÇOK: "ÜRETİM İŞİYLE BÜYÜDÜK"

1986 yılında gıda pazarlaması ile iş hayatına merhaba dediklerini ve bu şekilde gıda işine başladıklarını ve sonraki süreçte üretim işiyle büyüdüklerini söyleyen Necmeddin Çok, "Yüzbaşıoğlu Caddesi'nde küçük bir işyeri ile gıda işine girdik. 90-91 yılında sınır ticareti işine girdik. İran'da o dönemler savaş başlamıştı ve bizim ülkeden oraya hemen hemen her ürün giderdi. Daha sonra mazot işi başladı ve bu işe giriştik. Aslında dönemin Valisi Abdulkadir Sarı bizi topladı ve şirketleşmemizi istedi. 1997 yılında Çoklar Şirketi'ni kurduk. Vali Sarı sonraki süreçte bizim Van Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika açmamızı istedi. O zaman doğru dürüst yol, su ve elektrik yoktu. Bizler de çok umutlu değildik. Ama 1999 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in katılımıyla ilk yem fabrikasını açtık. OSB'nin tam karşısı Mamedik Vadisi'ydi ve oldukça soğuktu. Buraların gelişeceğini ve büyüyeceğini düşünmüyorduk. Yerler bize para ile satıldı. O zamanlar teşvik yoktu. Bize arsa verildi, ancak ben ne iş yapacağımı bilmiyordum. Hatır için aldık dersem doğrudur. Önce başka işler düşündük, ancak gıda işinde karar verdik ve Vantat Firması'nı kurduk. Beşbin metrekare arazimiz var. İdari binayla birlikte 4 bin 500 metrekare kapalı alan vardır. Burada yaklaşık 50 kişi çalışıyor, bayan ağırlıklı. Gıda Mühendisi olan Yozgatlı bir öğrenciyi işbaşına getirdik ve uzun bir süre geçmesine rağmen hala bizim yanımızda çalışıyor. Çok kaliteli helva, reçel üretmemizde kendisinin payı büyüktür. Sonraki süreçte hububat işine girdik ve orada da 15-20 kişi çalışıyor. İstanbul'da bir şubemiz var. Yine büyük markalarla anlaşmalı olarak çalışıyoruz. Örneğin Ülker firmasında bizim ürünlerimiz var. Bölgede iyi bir pazarımız var. Irak, Türkmenistan, İran, Afganistan, Filistin ve İsrail olmak üzere 6 ülkeye ürün ihraç ediyoruz. Rakiplerimiz çok güçlü ve onlarla yarışıyoruz. Yine çikolata tesisi kurduk ve DAKA'dan destek aldık. Allah'a şükürler olsun işimiz iyi gidiyor" diye konuştu. Çok, deprem sürecinde de kimseyi işten çıkarmadıklarını ve maaşları ödediklerini belirtti.

OSB HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

Van Organize Sanayi Bölgesi'nin geçen zaman içinde çok büyüdüğünü ve geliştiğini anlatan OSB Başkanı Necmeddin Çok, "OSB'de 130 fabrika var. 24 fabrikanın yerini de geçen yıl belirledik. 66 hektarlık bir alanla başladık. OSB'nin üç bölümünü de hesaba kattığımızda toplam 231 hektarlık bir alan söz konusu. OSB'de hizmete girecek yabancı firmalara ait fabrikalar da var" dedi.

İlk etapta OSB'ye her çeşit fabrikanın kurulduğunu ve mevcut OSB'nin karma  olduğunu anlatan Çok, henüz faaliyete girmeyen 24 fabrikadan biri Alman firması. Bu firmanın %99'u Almanlara, %1'i ise Ankaralı bir iş adamına ait. Güneş panelleri  üretecek. 314 milyon TL'yi DAKA karşılıyor. Yarısını da kendileri karşılayacak. Üretilen ürünler birçok ülkeye ihraç edilecek. Bir başka Alman firması da akü üretmek için bize başvurdu. Yine bir İtalyan firması da ilk etapta yaklaşık 200 milyon TL harcayarak güneş enerjisiyle alakalı bir iş yapmayı düşünüyor. Bunlar, oldukça sevindirici" dedi.

Çok, Van OSB'nin büyüdüğünü ve Vali Doğan'ın da desteğiyle çevre yoluna kadar 590 hektarlık yeni bir alan tahsis edildiğini söyleyerek, toplamda 520 hektarlık bir OSB oluşuyor. Yeni 350 hektarlık bölümleri renklere ayırarak bir OSB oluşturacağız. Mevcut karma OSB'miz gibi olmayacak. Yeni etaplar, çok daha planlı ve programlı olacak" diye konuştu.

"VAN OSB'YE TREN HATTI GELİYOR"

 Van Organize Sanayi Bölgesi'ne tren hattı gelmesi için çabaladıklarını ve bu çabanın büyük bir sonuç verdiğini anlatan Başkan Çok, "Bir yıl önce üniversitemizin de desteğiyle İskele'den, Van OSB'ye tren hattı çekilmesi için proje hazırladık. Bildiğiniz gibi Van Gümrük Müdürlüğü, 10 ili kapsıyor. Biz Van'da ihtisas gümrüğü oluşturulması için gayret gösteriyoruz. Başbakan Erdoğan'a hazırladığımız projeyi sunduk ve kendisinin talimatı ile bakanlar da devreye girdi ve çok büyük ihtimalle ilimizde ihtisas gümrüğü kurulacak" diye konuştu.

Van'ın 6. Bölge teşvik kapsamında olmasının da avantajlarına değinen Başkan Çok, birçok kurumun teşvik verdiğini, mutlaka işadamlarının Van'a yatırım yapması gerektiğini ifade etti.

OSB'nin yaz aylarında 3 bine yakın kişiye istihdam sağladığını anlatan Başkan Çok, OSB'nin girişinde 10 bin metre kapalı olmak üzere çok geniş bir fuar ve kongre merkezi kurulduğunu, bunun üretilen ürünlerin tanıtımı açısından büyük fayda sağladığını dile getirdi. Çok, Kalkınma Bakanlığı'nın Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında yaptırdığı fuar ve kongre merkezinin bitme aşamasında olduğunu anlattı.

Fuar ve kongre merkezinin hemen karşısında ise 10 bin yeni ağaç dikildiğini söyleyen Çok, eksikliklerin giderilmesi için de çalıştıklarını anlattı.

Kentin tarihi turistik yerlerinin yeterince tanıtılmadığına da vurgu yapan Necmeddin Çok, Van'ın tarihi-turistik yerlerinin sadece Akdamar Kilisesi'nden ibaret olmadığını söyledi.