Krallıklardan İmparatorluklara geçen, bilim insanlarının yetiştiği, padişahların ve şehzadelerin yaşadığı, aşkların ve aşıkların şehri olan Amasya, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğum belgesinin imzalandığı şehir olarak karşımıza çıkmakta. Şimdilerde yurtiçi ve yurtdışı turistlerin dikkatini çeken bu kültür şehri, Türkiye'nin en gözde turistlik yeri olmaya aday gösterilen bakir şehir olarak anılır.

"Arapların bizden tek talebi Samsun'a uçuş" 

Biz Amasya olarak kültürel zenginliklerimizi ve tarihimizi göstermek için elimizden geleni yapıyoruz. Her geçen gün çok sayıda eserlerimiz gün yüzüne çıkıyor. Amasya’mız her geçen gün büyüyor, gelişiyor, restore ediliyor ve ışıklandırılıyor" diyen Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) olarak yakın tarihte kalabalık bir heyet komitesi ile Sudi Arabistan'a ziyarete gittiklerini belirtti. 

"Arap halkına Türkiye'yi ve illerimizi tanıtmak için geniş çaplı bir ziyaret gerçekleştirdik. Sıcak kuşaktan çıkmak isteyen Arap halkı, ılıman yerleri tercih ederek Türkiye'ye geliyor. Bu anlamda Amasya’mızda da geçtiğimiz yıllara göre yabancı turist sayısında ciddi artışlar var. Arap turistlerinin en çok görmek istediği yer ise, Taşova ilçemizde bulunan Boyabar Gölümüz. Aynı zamanda Yeşilırmak’ın ‘Şişirilme ve Çevre Düzenleme Projesi’ ile Venedik'i Türkiye'ye getirip Amasya'da yaşatacağız" diyerek, “Arapların bizlerden en büyük talebi Samsun'a direkt uçuş olması. Amasya’mıza her geldiklerinde hayran kalan Arap turistler, Cidde ve Riyad'dan Samsun'a direkt uçuş istiyorlar. Kalabalık aile olarak gelen Arap turistler için bu kolaylığı sağlarsak, Amasya’mıza yoğun Arap turist çekmiş olacağız" ifadelerini kullandı. 

Özel sektör biraz daha güçlü olsa, Amasya daha iyi noktada olacak!


"Büyük bir otel istiyoruz"

"Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ya da Başbakan Ahmet Davutoğlu Amasya'ya konaklamaya gelmek istese sıkıntı yaşarız" diyen Vali Çomaktekin, "12 Haziran Bakanlar Kurulu toplantısını Amasya'da yapma talebinde bulunsak, Valilik binamız olarak buna hazır olsakda konaklamaları için çok zorlanırız. Bu sebeple şehre 2 - 5 km arası mesafede büyük bir otelin gelmesini bekliyoruz. İlk giren yatırımcının kazanacağı büyük otele çok ihtiyacımız var. Zaten butik otellerimiz yeterli" dedi.

"Amasya’yı yıkarak güzelleştiriyoruz"

Amasya’nın ulusal ve uluslararası basına taşındığını ifade eden Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, "Alt yapının gelişmekte olduğu ilimizde kamu yatırımlarını ön plana çıkarttık. Kültür varlıkları restorasyonları ile zenginleştirdiğimiz Amasya’mız için çokça yol kat ettik. Yaz akşamları bölgeye gelen turistler için önemli projeler de hazırlıyoruz. Başlanılan Yeşilırmak'ın şişirilme ve çevre düzenleme projesi ile güzelleştirmeye çalıştığımız merkezimiz için binaların tarihi dokuya uygun cephe giydirmesi ve ışıklandırması için de start aldık. Yakın zaman içinde Kale ve Ferhat ile Şirin'i de içine alacak olan teleferik projesinin planını yaptık. Bizler Amasya’mızı yıkarak güzelleştiriyoruz " diyerek "Tek eksiğimiz özel sektör. Özel sektörlerin ilimize gelmesini ve bizimle birlikte büyümesini istiyoruz" dedi. 

Aşıklar burada”

"Kadına şiddetin konuşulduğu günümüzde bir kadına olan sevda için dağların delindiği şehirdir Amasya" diyen  Özdemir, aşıklar kenti olan Amasya’nın her 14 Şubat’ta özel kutlandığını belirterek günümüzün Ferhatlarının Şirinlerinin, Aslılarının Keremlerinin Amasya'da toplandığını söyledi. 

"Ege halkı uçak bulamıyor"

Kültür turizm il müdürlüğünün verilerine bakıldığında 500.000 ziyaretçiye ulaştık diyen Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, "İç turizme bakıldığında ilimize gelen ziyaretçilerin % 60'ı Ege bölgesinden. Fakat İzmir, Antalya gibi illerden Amasya Merzifon havalananına direk uçuşlarımız mevcut değil. Ben sektör yetkililerine bu bilgiyi iletmek istiyorum. Eğer İzmir- Amasya, Antalya- Amasya gibi Ege ve Akdeniz bölgesine daha çok uçuş eklenirse sağlanırsa, Amasya’mıza gelen iç turizm sayısını da arttırmış oluruz" dedi. 

"Amasya’daki ilk kadın işletmeciyim"

1996 yılında 5 odalı küçük bir dede evini restore ederek işletmeciliğe adım atan, şimdi ise, 43 odası ve büyük bir restoran sahibi olan Emin Efendi Konakları’nın işletmecisi kadın girişimci Gülseval Özkök, mahalledeki ilk işletmenin sahibi olduğunu belirtirken bayan işletmeci olmanın dezavantajlarının tümünü yaşadığını söyledi. "Yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyorum. Bizim burada konuklarımızı ağırlayacağımız çok sayıda butik otellerimiz mevcut. Odalarımız gerçekten konforlu ve rahat. Anadolu'nun birçok yerinde yöresel yemekler sunumu sıkıntılıdır. Bu tür yemekler sıcak ve taze ikram edilmelidir. Bu sebeple bize de bir gün önceden haber verilmesi durumunda Amasya yöresinin yemeklerini yiyebilecekler. Ayrıca her tür mutfağı çıkarabilecek aşçıya sahibiz" dedi.

Yönetmenlere çağrı

"Amasya'da tarih var kültür var güvenlik var modernlik var. Yani Amasya, geçmiş ile günümüzü bir arada bulabileceğiniz en huzurlu yer" diyerek, "Güzel kaliteli bir yapımcının Amasya'da sinema filmi çekmesini çok isterim. Filmlerini hayranlıkla izlediğimiz Çağın Irmak'a sizin vesilenizle seslenebiliriz mesela" dedi.


Haber: Elif Günay