YUMUŞAK GÜÇ-SERT GÜÇ
Davutoğlu, küresel dünyada içerici olunmasının gerektiğini, belirtti. İçerici olmak ne demek? Davutoğlu, bunu, dışlayıcı olmamak olarak açıklıyor. Buna göre, bölgesel planda düzenlemeler yapılmalı ve küresel düzeyde adalet ve barış sağlanmalı. Davutoğlu, Türkiye'nin mevcut sınırlara saygı duyan ama yeni bir Ortadoğu istediğini, kaydetti.
Davutoğlu’nun bu yeni Ortadoğu kavramı, Avrupa Birliği gibi bir şey. Komşulara açık sınırları olan, malların, sermayenin ve fikirlerin serbestçe dolaşacağı bir Ortadoğu. Davutoğlu, Ortadoğu’da adalet kavramından bahsederken, öncelikle Filistinlilere adaletten bahsediyor. Ortadoğu'da adalet temin edilemezse, küresel sahnede adaletin temin edilemeyeceğini, söylüyor. Davutoğlu, etnik kimliklerden bahsediyor. Buna göre, Avrupa'da bir şehre gidildiğinde, tek kültürle karşılaşıldığını, ancak Şam, Kahire, Marakeş, Saraybosna, Tiflis veya İstanbul'da tek kültür, tek etnisite, tek din olmadığını, vurguluyor.
Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesinde izlediği politikayla yumuşak güç kullandığını, ancak saldırı halinde sert güce ihtiyaç duyulacağını, belirtiyor. Türkiye’nin, Suriye halkının yanında olacağını, yineliyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türk jetleri tarafından inmeye zorlanan uçakta, yasal radar ekipmanlarının bulunduğunu belirtti. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nuland, indirilen uçakta, ciddi askeri ekipman olduğuna dair şüphelerinin olmadığını, belirtti. Lavrov, Türkiye ve Suriye arasında kapanan iletişim yollarının açılmasını ve sıcak hat kurulmasını, tavsiye etti. Lavrov, Türk sınır kapılarına, Suriyeli muhaliflerin değil, El Kaide militanlarının saldırmış olabileceği üzerinde durdu. Putin de Batı’yı Esad’ı devirmek için, El Kaide’yi kullanmakla suçlamıştı. Türkiye, son gerginlikten sonra, 13 sınır kapısını kapattı. Transit yük araç geçişleri yapılmayacak. Türkiye, Suriye uçağının indirilmesinden sonra, önlem olarak, Türk sivil uçaklarını, Suriye hava sahasını kullanmamaları konusunda, uyarmıştı. Ardından Suriye, Türk uçaklarının, Suriye hava sahasından geçmesine izin verilmeyeceğini, açıkladı.
Yeni bir Orta Doğu oluşturma isteği, adaletli bir dünya sistemi kurulması isteğiyle kol kola girmiş durumda. Ancak, yumuşak güç ve sıfır sorun oluşturma amacında olan Türk Dış politikası, hızla çatışmacı bir yöne doğru gidiyor. Bir haftasının kaldığı söylenen, sonunun yaklaştığına inanılan Esad rejimi, hâlâ direniyor. Türkiye, Esad sonrası kurulacağına inandığı yeni rejimle bağlarını güçlendirmek için epey çaba sarf etti. Suriyeli muhaliflere, üs sağladı. Ancak, Esad sonrasının da Türkiye için sıfır sorun getirmeme olasılığı, var. Parçalı yapıdaki, İslamcı-devrimci unsurları barındıran Suriye muhaliflerinin, yakın gelecekte, yeni Ortadoğu Birliği’nin bir parçası olacağını öngörmekte zorlanıyorum. Düşürülen uçağımız, sınır aşan top mermileri, misillemeler ve son olarak indirilen Suriye uçağı, yeni bir savaşın yanı başımızda olduğunu, gösteriyor. Yumuşak güç olma arzusunda olan Türkiye, sert güç olma denemeleri yapıyor.