Estetisyen ve Sağlıklı Yaşam programının moderetörü Demet Kaytan Osteopat Fizyoterapist İbrahim Mayda ile ayak burkulmaları, düz taban, topuk dikeni, stres kırığını konuştu…
Ayak burkulmalarında nasıl bir tedavi programı izlenir ?
Acil muayene sonrası herhangi bir kırık-çıkık bağ kopması söz konusu değilse fizyolojik yara iyileşmesine uygun olarak ilk iki günlük ayak ve ayak bileğini nötral pozisyonda sabitleyerek istirahat veririz, iki günden sonra mobillizasyon yaparız ,beş günden sonra propiseptif duyu denge ve koordinasyon eğitimi veririz
Topuk dikeni nedir? Tedavisi nasıldır ?
Kalkanel epinin uzaması buraya kaslar yapışır oda ağrı yapar . bunun tedavisi ayakkabının tabanına o kısmını oyuyoruz 2 cm genişlik ve 2cm de derinlikte. Nedenini diz eklemi kalça ekleminde bağırsaktaki nedenini araştırıyorsun.
Ayak bileği bağ yaralanmaları nasıl oluyor?
Genellikle ayağın iç ve dışa ani ve şiddetli burkulmasıyla oluşur.
Ayak baş parmak çıkıntısı nedir ?
Tıpta buna halux valgus denir. Ayak baş parmağının birinci ekleminin altındaki sesmoid kıkırdağın ikinci parmağa doğru yerinden kaymasına denir.
Stres kırığı nedir?
Yüksek topuk giyen , erken menapoza giren bayanlarda ve uzun süre hareketsiz yaşayıp ayağa kalkan kişilerde 5. ayak tarak kemiğinin kırılmasıdır.5. ayak tarak kemiğinde olduğu gibi vücudun diğer kemiklerinde de görülebilir.
Çekiç parmak nedir nasıl tedavi edilir?
Ayak iç kavisinin yüksek olduğu pes cavuslu ayak taban kaslarının kısalığının neden olduğu probleme denir. Daha elzem olanı ise özellikle bayanlarda yüksek topuklu ayakkabı giyilmesi sonucu fren mekanizmasına bağlı olarak ayak parmaklarının bükülmesine çekiç parmak denir. Tedavisinde
a) Bayanların maksimum 3- 3.5 cm yükseklikte topuklu ayakkabı tercih edilmeli
b.)Erkeklerin 2-2.5 cm ayakkabı giymesi
c.) Ayak dibi kaslara kuru iğneleme (Trigger point tedavi) tedavisi
d.) Yumuşak doku mobilizasyonu (ayak tabanında plantar fleksör kaslar)
e.) Ayak parmaklarını yukarı kaldıran kaslara kuvvetlendirme egzersizleri uygulamak.
e.) Proprioseptif duyu eğitimi
Düz tabanlık nedir? Nasıl tedavi edilir?
Ayakta iç , dış ve ön olmak üzere üç ark vardır. Bu arkların çökmesi sonucu ayak tabanının yerle tam teması durumunda görülür.Tedavisinde öncelikle tabanlık kullanılmalı, ayak taban kasları güçlendirilmeli ve proprioseptif duyunun geliştirilmesi sağlanmalıdır.
Sonradan edinilmiş düz tabanlık nedir?
Kişi ayak tabanını yere koyduğunda tüm taban yüzeyi yerle temas ediyor ve kaldırdında tekrardan kavis oluşuyorsa bu tablo gerçek düz tabanlılık olmadığının göstergesidir. Bu ayak taban kaslarının zayıf olması demektir. Bu durumda ayak taban kaslarının güçlendirilmesi gerekir. Ek olarak ince tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir.Ayrıca doğa yürüyüşlerinin de faydası olacaktır.
9-)Ayak bileği kırığı nedir? Nasıl tedavi edilir?
Ayak bileği bütünlüğünün bozulmasıdır.Bu duru acil ortopedik müdahale edildikten sonra( konservatif veya cerrahi) yara iyileşmesine uyumlu olarak rehabilitasyonun başlamasıdır.
Alçı alındıktan sonra ayak bileği mobilitasyondan yapılır.Denge ve koordinasyon eğitimi yapılır, proprioseptif duyu eğitimi, kas kuvvetlendirmesi yapılır. En sonunda omurgadaki sempatik sistemin gevşetilmesidir.
Ortopedik ayakkabı ve terlikler ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Ayakta deformite varsa,deformiteye uyumlu alçı yada klasik ölçüyle veya yürüme analizi ile uygun ölçü alınıp uygun ortopedik ayaykkabı yada terlik hastaya önerilir.
Menisküs nedir? Neden oluşur? Nasıl bi tedavi programı izlenmelidir?
Menisküs: Diz ekleminde yükün dağılımını dengeleyen ve sünger gibi emen kıkırdakımsı yastıkçıklardır.
Bir diz ekleminde iç ve dış menisküs olmak üzere iki tane menisküs bulunur.Bu iç ve dış menisküsler bir bağ ile birbirine bağlanmıştır.Diz ekleminin ani ve yüksek şiddetten içe ve dışa zorlanması yada yüksekten düşme gibi durumlarda, diz ekleminde yastıkçık görevi gören menisküsler yırtılabilir. Muayenesinde acil ortopedide manuel ve MRI tetkiki ile yapılır, b1. ve 2. derecede hatta 3. dereceden yırtıklarada konservatif tedavi yapılı.4. dereceden yırtıklarda tam kopma olduğundan dolatı tedavisi öncelikle cerreahi sonra rehabilitasyondur.
Menisküs rehabilitasyonunda neler yapıyorsunuz?
Öncelikle çapraz kola bir kanedyen baston vererek hasta taraf dize yükverilmesini engelleriz. Diz eklemine ilk 48 saat istirahat bunun için dizlerinin altına yastık,zerdeçal,lox ve cox inhibitörü olduğundan OMEGA3 antiinflamatuar etlkisinden dolayı artı içeriğinde bulunan EPA DHA dolaşımı ve sinirin rejenerasyonunu sağladığından vede vitamin D3 analjezik etkisinden dolayı,kas spazmını engellemek için magnezyum,homeopatik olarak da ARNİKAYI kullanırız.3. günden itibaren kanedyene ek olarak dizlik kullanarak ufak ufak diz eklemi mobilizasyonlarına, izometrik egzersizlere,ağrı içinde TENS kullanmaya başlarız. Yara iyileşmesine takiben denge-koordinasyon,propriopseptif duyu, kas kuvvetlendirme ve sempatiklerin düşürülmesei buna ek olarak osteopatik olarak tedavi yaklaşımlarında bulunuruz.
Diz kilitlenmesi nasıl oluyor? Nasıl tedavi edilir?
Dizlerdeki bağlarda ve menisküslerde yaralanma sonucu merdiven inip çıkarken dizlerde kilitlenme söz konusu olabilir. Tedavisinde, diz konusunda uzmanlaşmış bir ortopedist ve ortopedik muayene artı MRI ve sonrası için diz rehabilitasyonuna alınır.
Dizlerin çarpık veya yuvarlak olması ne anlama gelir tedavisi nasıl olur?
Dizlerin yuvarlak olması ^^ GENU VARUM^^ ( O bacak), dizlerin çarpık olması ^^GENU VALGUM^^( X bacak). İki durumdaki tedavi yöntemide önce cerrahi sonra rehabilitasyondur.
Eklem ağrıları nasıl oluşur?
Kas iskelt sistemindeki problemler ve romatoid artrit, ankilozan spondilit vs gibi otoimmun hastalıklar sonucu eklem ağrıları oluşabilir.Tedavisi: Psikonöroimmunoloji, osteopati,ortopedik manuel terapi,beden farkındalık tedavisi,fonksiyonel egzersiz eğitimi,denge koordinasyon eğitimi,proprioseptif eğitimi ve ergoterapidir.Tabi kilo problemi varsa öncelikle kiloya yönelik diyetisyen ve psikolog eğitimi alması ihmal edilmemelidr.
Çöküp kalktığımızda dizlerimizden gelen ses hastalık mıdır eğer hastalıkla tedavisi nedir?
Diz eklemi içerisinde ve diğer eklemlerde eklem zarı içerisinde eklem sıvısı bulunur. Diz çöküp kalktığımızda eklem sıvısı içerisindeki hava kabarcıkları patladığından sesler duyarız. Tam olarak da hastalık denilemez. Kilo,yaşlılık ve kas gücü zayıflığından dolayı bu sesleri duyabiliriz .Hamileli durumunda alınan kilo fizyolojik olduğundan bu gruba dahil değildir .