HAZRETİ  İNSAN !...

“ Yemin olsun,ki, Biz, Adem oğullarını (kendilerine pekçok hususiyyetler vererek) mükerrem (çok değerli) kıldık. Onları karada ve denizde (çok rahat seyahat edebilmeleri için) vasıtalar yarattık, bu vasıtalara yükledik. Onları hoş ve güzel ni’metlerle besledik. Onları yarattıklarımızdan pek çoğuna üstün (faik) kıldık.” (İsrâ 17 / 70)

“ Tîn’e, (İncir’e), Zeytûn’a, Tûr-i Sînâ’ya, ( Sînâ Dağı’na), Bu güvenli (Emîn)  Belde’ye yemin olsun ki, Biz insanı en güzel kıvam’da (biçimde-surette) yarattık. (Müfessirler lugat mae’larında olduğu gibi, tîn’in İncir, Zeytûn’un da zeytin ağacı ve meyveleri olmadığını, bunların birer mukaddes bölge ve yer ismi olduklarını, bundan dolayı da olduğu gibi yazılmaları gerektiğini bildirmektedirler. Nitekim, Ortadoğu Coğrafyasında, “Tîn  Dağı, Zeytin Dağı,” gibi isimlerde dağlar mevcuttur.) Sonra onu aşağıların en aşağısına döndürdük. Ancak iman edip, amel-i Salih (faydalı işler yapanlar) için bitmez-tükenmez bir ecir (sevap) vardır. Artık bundan sonra sana dini ne tekzip ettirir (yalanlatır). Allah hüküm verenlerinen iyi hüküm vereni değil midir? “ ( Tîn /95 / 1-8 )

“ Biz insana ni’met verdiğimiz zaman, aldırmaz yan çizipgider.Kendisine bir kötülük isabet ettiğinde(dokunduğunda) hemen derin bir ümitsizliğe düşer.” ( İsrâ 17/83)

“ De,ki; herkes kendi yaratılışına göre davranmaktadır. Rabbi’niz, kimin en doğru yolda olduğunu daha iyibilir,” ( İsrâ 17 /84)

“ O gün, gökyüzünü, kitabın sahife’lerinin dürülmesi gibi düreceğiz. Önce yaratmaya başladığımız  gibi,onu, yaratmayı tekrar edeceğiz. Biz, bunu kendimize söz vermiştik. Şüphesiz Biz, bunu yaparız.”(Enbiya  21 /104 ) ( Kıyamet günü, semavat birinci katından Arş-u Âlâ’ya kadar kitap sahifeleri gibi dürülecek,bütün Alem-i Halk küçük bir kitap haline dönüştürülecektir.)

Hazreti Ali Kerreme’llâhu zVechehû, radiya’llâhu anh Efendimiz,Enbiya Suresi’nin 104. Âyeti Kerimesinden ilham alarak, “ VE tez’umu enneke cirmün sağîrun ve Fîke’l-alemü’l- Ekber,” ( Ey  insan! Sen, kendini çok küçükbir varlık zannediyorsun, oysaki, büyük alem senin içine dürülmüştür.”yerler gökler,güneş,ay Galaksiler,uydular  bütün ecramiyle Alem-i Halk,Afâkî alem ve bütünbu afâkî  Alem’in içine dürüldüğü Enfüsî  Alem...İnsan vücudunun Anasır-ı Erbea ile alakalı kısmı, et,kemik,kan yeryüzünü, arazîyn’i temsil eder. Kalp,ruh,sır,hafî, anfâ,Nefs-i Nâtıka ve Nefs-i Kül de Semavatı,Arşı,Kürsî’yi alem-i Emri temsil edere.

İŞTE  EN GÜZEL KIVAM’DA VE SURETTE YARATILMIŞ İNSAN!...

İnsan kalbi yerinden çıkarıldığında bir müddet daha atmaya ve etrafındaki hava’dan oksijen almaya devam eder. Çünkü kendi elektrik sistemine sahiptir.

              Mi’de asiti o kadar güçlüdür ki, vücudumuz her 2- 4 günde bir mi’demizin iç katmanını( tabakasını) baştan aşağı yeniler.

             İnsan burnu 50.000 kokuyu tanır ve hatırlar.

              Vücudumuzda 96.000 km. uzunluğunda kan damarı vardır. Bu uzunluk Ekvator’un çevresinde 2,5 tur demektir.

              İnsan kalbi her gün bir kamyonu 32 km. götürmeyeyetecek enerji üretmektedir Ömür boyu ürettiği enerji ile bir kamyon aya bile gidip  dönebilir.

             70 yıllık ömrü boyunca bir insan kendinden ortalama 48 kg. Deri döker.

             Hava’nın açık olduğu bir gece gökyüzüne bakarsanız Andromeda Galaksi’si’ni görebilirsiniz. Bu gözlerimizin küçücük bir ışık huzmesini dahî yakalayabilecek kadar hassas ve güçlü olduğu ma’na’sına gelir. Zira bu komşu Galaksi 2,5 milyon ışık yılı uzaklıktadır.

           Bir insan ömrü boyunca 25.000 metreküp hacminde iki yüzme havuzunu dolduracak kadar tükrük üretir.

           Uyanık olduğunuz hallerde beyniniz bir ampulü yakmaya yetecek kadar elektrik üretir.

          İnsan vücudundaki kemikler aynı mikyas ve eb’attaki çelikten daha güçlüdür, buna karşın, çelikten 4-5 kat daha hafiftir ve çelikten bile güçlü olan kemiklerimizin % 31’i  sudur.

          İnsan gözü dijital bir kamera olsaydı, 576 megapiksel olurdu. Piyasada bulabileceğiniz en gelişmiş 80 megapiksel  DSLR’nin fiyatı 34.000 dolardır. Ayrıca, uzmanlar insan gözünün 10 milyon farklı rengi ayırt edebildiğini tahmin etmektedirler.

          Kılıf içerisinde olmasaydı, tüm hücrelerinizde yer alan, DNAdünyadan Plüton’a gidip geri dönecek kadar esneyebilirdi.

           Ömrünüz boyunca, beyni’nizin uzun dönem hafızası 1 kurdrilyon ( 1 milyon x milyar) ayrı bir bilgiyi tutabilir.

            Ortalama bir insan ömründe, kalp yaklaşık olarak 1,5 milyon varil- 200 tankeri doldurmaya yetecek kadar kan pompalar.

             Vücudumuz, saatte 180 milyon kırmızı kan hücresi üretir.

Hamilelik müddetince, eğer anne’de herhangi bir uzuv hasarı çıkarsa, rahim’deki bebek hasarlı uzvu ta’mir için kök hücre gönderir.

            Yürümek için bir adım atıldığında 200 kas birden çalışır.

Tek bir hücrede 6 milyar DNA bulunur.

            Bir insan hiç yemek yemeden 2 ayyaşayabilir.

Hafızanıza yeni bir şeykaydettiğinizde beyindeki nöronlar arasında yeni bir fizikî BAĞ OLUŞTURULUR. Her yeni kayıd ile beyninizde fizikî bir değişim yaşanır.

           Beyin hücreleriniz ölmeyebaşlamadan önce oksijensiz 5-10 dakika daha hayatta kalebilirsiniz.

Beyninizin % 60’ı yağdan oluşur.

           Yüzünüzü bir duyguyu yansıtacak bir şekilde değiştirdiğiniz zaman o duyguyu yaşamayabaşlarsınız.

           İnsan gözü her def’asında yalnızca görüş alanındaki küçük bir sahayı görebilir. Bunları tek bir resim haline getirebilmek için saniye’de 2-3 seğirme( çok hızlı, otomatik göz hareketi) gerçekleştirir,

           Beyniniz kendisini aşırı yüklenmeden ve hissî çöküntülerden korumak için ba’zı bildiklerini unutur, bu yeni bilgileri daha kolay ve hızlı öğrenmenizde size yardımcı olur.

İŞTE! Hilkat garibesi İnsan budur...