Geçtiğimiz ayda YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından duyurulan bu değişiklikle beraber sınava girecek adayların kafası bir hayli karışık durumda. Sisteme yapılacak değişiklerin adayların çalışma şekillerini nasıl değiştireceğini ve nasıl bir strateji izleceklerine kararsız kalan adaylar YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) e bir hayli tedirgin gözlerle bakmakta. Ancak yetkililerden gelen açıklamalara göre yeni sistem zorlayıcı bir sistem değil aksine eski sisteme yani YGS ve LYS ye göre daha öğrenci dostu bir sınav olacak.Sınav sistemindeki değişiklikler şu şekilde olacak;

1-) Sınavda puan türleri 18’den 5’e düşürülmüş.
2-) 6 oturumdan 3 oturuma düşürülen sınav 5 hafta sonu yerine 1 hafta sonunda bitirilecek.
3-)Sınavın ilk basamağı olan Temel Yeterlilik Sınav’ında Türkçe ve Matematiğin merkezde olduğu bir soru sistemi izlenecek.
4-)Temel Yeterlilik Sınav sonucuyla isteyen adaylar ikinci oturuma girmeden Meslek Yüksek Okullarını seçebilecek.

Uzmanlara göre bu yeni sınav sistemi lisenin son sınıfındaki ders bütünlüğünü daha çok koruyucu olacak. Çünkü eski sistemde YGS Mart ayının ortasında yapıldığı için öğrenciler daha çok sınav odaklı olup lise son sınıf derslerini aksatabiliyorlardı. Ve bir diğer görüşe göre de bu yeni sınav sistemi öğrenciler üzerindeki sınav kaygısını azaltacak. Her ne kadar adaylara göre sınav sistemi çok sık değiştirilse de yetkililere göre bu bir ideal sınav sistemi arayışı ve bu yeni gelen YKS sistemi ile sınav başarı ortalamasının arttırılması hedefleniyor.
İkinci oturumda iste puan türünün düşürülmesiyle birlikte sadece Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türleri haline getirilmiştir ve ilk oturum sınavı bu üç puan türüne de %40 lık bir katkı sağlayacaktır.

SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)]
SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)]
EA: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)]
DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)]
Sözel puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %50’dir.
Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı %50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı %50’dir.
Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Matematik testinin ağırlığı %50’dir.