“Kötü komşu, insanı ev sahibi yapar’’ ters etkileşimi ile baksak, bakabilsek hayatlarımıza, her kayıp ve yenilme halimiz, daha güçlü ayağa kalkmamızı sağlayacak. Bu tespitin farkında ve gerçekliğini kabul ediyoruz. Hayatımıza alıp, uygulamalarımıza katma çabasındayız. Her yenilgiden sonra güçlü olarak kalkabiliyor muyuz? Her yenilgi ve kayıpta güçlenmek değil, asıl mesele mücadele gücünü, enerjini kaybetmemektir. Enerjinizi yüksek tutar ve çabayı elden bırakmaz iseniz, her doğruluşunuz da güçlenmeseniz dahi atak, tükenmez bir ruh hali ve deneme sonsuzluğu meziyetine sahip olursunuz.

Mikrosoft şirketini sahibi “Bill Gates’’i en azından duymuşsunuzdur. Bilişim teknolojisinin kişi ve firma olarak öncülerindendir. Şirketin de şöyle bir uygulamayı hayata geçirmiş ve verim almaktadır. Gelişim beklediği işleri, prosesleri, tembel uyuşuk elemanlarına yaptırır. Amacı tembel eleman işi en hızlı şekilde az yorularak nasıl yaparım sorusuna hep muhatap olarak çalışır ve kısa süre sonra pratik ve hızlı çözümleri prosese eklemiş olarak devam eder.

Analitik, rakamsal düşünme becerimizi iş hayatlarımız da kullanıp, yansıttığımız gibi özel yaşantımıza da katmalı- yız. Her pratik buluş ve uygulamamız, kendimize farklı bakış açıları sağlayacağı gibi çevremiz için de teşvik ve etkileşim oluşturacaktır.

Başarısız hiçbir sonuç, ardı ardına gerçekleşse dahi bizleri yıldırmamalıdır. Güçlenerek devam etme halimiz “İNAT’’ değil, azim ve çabadır, mücadele halimizdir. Küçük örneklerle somut işleri kastetmeyip, sizlerin bu mücadele durumunu hayatınız da ki her durum için geniş açıdan bakacağınız kanaatindeyim.

“Yenilme’’ kavramını da tekrar düşünmek, başarısızlık değil bir eğitim süreci olarak algılamak gerekir.

l Yenildim…! Yerine, tekrar denemek gerekiyor.

l Kaybettim…! Yerine, önemli bir deneyim kazandım.

l Zarardayım…! Yerine, öğrenmek çokta ucuz olmamalı.

l Vazgeçtim…! Yerine, farklı kişi, doküman, materyallerle devam ederim.

Pes etmemek, yenilmeyi kabul etmemek, mücadele gücümüzü azaltmadan çabalamaya devamı savunurken, şu önemli bilimsel veriyide beirtmek gerekli; sahip olunan şartlar statik değil aktifdir. Mücadele konunuza bağlı kendi katışımlarınız da farkı olanları deneyebileceğiniz gibi, hiçbir değişiklik yapmama durumunuz da dahi çok katmanın, katılımcı metanın değişim de olabileceğini görmek gerekli.

Hayatımız insanın kendi çabasıyla elde edemeyeceği, fizik ve akıl gücümüzün yetersiz kalacağı bir varoluş ile bize sunulmuştur. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su gibi. Hayatımızı irili ufaklı yeni buluş ve keşifler ile daha kaliteli hale getirecek bizleriz, insandır.