Kitap Dünyası  

Yenik Zafer 

Suel Pala’nın Yenik Zafer adlı kitabı Başucu yayınları’ndan çıktı. Mart ayında yayımlanan Yenik Zafer fantastik türde bir roman. 416 sayfa olan kitap tamamen kurgu iki krallık arasında geçen bir dizi olayları fantastik öğelerle destekleterek anlatıyor. Zaman dilimi olarak orta çağ dönemine denk geliyor. Ancak mekan ve konumlar tamamen bambaşka bir dünyaya ait. İsmiyle tamamen uyum içinde olan kitap her savaşın zafer ile birlikte yenilgileri de taşıdığını, her yenilginin ise içinde bir zafer barındırdığını vurguluyor. Suel Pala Yenik Zafer ismini de bu nedenle tercih etmiş. Eserde okuyucu bu dünyadan kopararak keyifli bir zaman geçirip yazarın yarattığı büyülü dünyada kayboluyor. Kitap Okuyucusuyla buluştuğundan beri çok güzel dönütler almış. Her yaş grubundan okur  kitaba beğenilerini dile getirmiş. Ayrıca Yenik Zafer dünyada teaserı olan ilk kitap. Bunun sebebi ise bir fark yaratmak ve kitaba dikkat çekmek. Yazar Suel Pala 1 dakikadan oluşan bu teaserı tamamen gerçek mekan ve şahıslarla kendi imkanlarıyla çekmiş. Kitaptan belirli sahneleri ve karakterleri canlandırarak oluşturdukları bu teaserla aslında karakterler ile okuyucular arasında bir bağ kuruluyor. Teaser gerçekten inanılmak etkili olmuş ve büyük beğeni almış. Merak edenler www.suelpala.com internet sitesinden izleyebilir. Kitap tanıtım bülteninde ise şu cümleler yer alıyor : “ Bir hikayede ölüyorsa kahraman kazanmanın tek yolu bu olduğu içindir.Alexandra hiç kimsenin yaklaşmaya cesaret edemeyeceği bir ateşe adım adım yürüyordu. Bu ateşin başında onu bekleyen ise Dagwood'du. Aslında bekleyen değil ateşin ta kendisiydi o. Üstelik Esrebos'daki tek ateş Dagwood değildi. Alexandra'yı Dagwood'dan koparmak için alev alev bekleyen Laina, hasatın kargaşasını ve Mihenk'in lanetini kullandı. Ancak hesaba katmadığı pek çok şey vardı. Öte yandan aşk ve hasretin birbirine karışarak esir aldığı ruhlar Ejderha Mızrağı'nı zor dahi olsa ayakta tutuyordu. Erebos' u vuran ihanet Ejderha Mızrağı'nı da gölgelemişti. Malvin' in ihanetiyle paramparça olan Earlena, giderek azalan umuduyla hayata tutunmaya çalışırken aşka tutunmayı seçenler de vardı. Nitekim bu aşk onları geri dönüşü olmayan bir savaşa itti. Birbirlerine hiç benzemediklerini düşünen iki kral, Ölümün soğuk kollarında tarifi mümkün olmayan bir rüya, Kanlı bir savaş, Kazanılan görkemli bir yenilgi ve kaybedilen acı dolu bir zafer!

Yazar Suel PALA Hakkında 

Suel Pala 1992 yılında Elazığ’da doğdu. 2016 yılında Fırat üniversitesi Matematik bölümünden mezun oldu. Şuan devlet okulunda matematik öğretmenliği yapmaktadır. Mart 2019 da Yenik Zafer raflardaki yerini aldı. Şu an yerel bir tv de kitap programı yapmaktadır. Okumayı ve yazmayı hayatımda her şeyin önüne koymuş durumdadır. internet sitesi www.suelpala.com . instagram @suelpala Twitter @suelpala

HOŞ GELDİN SINAV

Öğrencilik yıllarından itibaren radyo ve televizyon kanallarında programlar hazırlayıp sunan Mehmet Konuk, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ve danışmanlık merkezlerinde psikolojik danışmanlık yapmaktadır. Yazılarıyla çeşitli yayın organlarında yer alan Konuk, seminer ve teatral konferans çalışmalarına devam etmektedir.

Sistemin, medyanın, öğrencilerin ve velilerin gözünde adeta bir canavara dönüştürülen ve büyük bir gerginlikle beklenen sınavlar, aslında hayatımızın virajlarından sadece birisidir. Onu iyi karşılanması gereken bir misafir olarak görürsek, kendisiyle barışık yaşayıp hayatımızın bir normali olarak kabul edersek emin olun uğurlamak da o denli rahat olacaktır. İşte bu yüzden yaşamımızın kısa bir evresinde bize uğrayan bu konuğa "Hoş Geldin Sınav" diyoruz...

Bugüne dek eğitim-öğretim sistemine yönelik hazırlanan kitaplar uzun yazılarla salt tek tarafa hitap etmiştir. Ancak bu kitapla hem anne-babalara hem de öğrencilere aynı anda ayna tutalım istedik. Seslenişimizi de sıkıcı bir üslûptan çıkarıp keyifle okunacak bir hale getirmeyi hedefledik. Tiyatro Yansıma ekibi ile birlikte, öğrencileri ve ailelerin tamamının karşılaştığı konuları kapsayan yedi ayrı skeç yazdık. Aileler ve çocuklar daha gerçekçi bir şekilde kendilerini analiz etsin, okudukça oradaki sahneleri gözlerinin önüne getirsin ve değerlendirebilsinler istedik. Her bir skecin ardından da skecin vermeye çalıştıkları ile ilgili uzman bakış açısıyla görüşlerimi ekledik. Verdiğimiz bilgilerde önce "Anne-Babalara Sesleniş" başlığıyla ebeveynlere, ardından "Gençlere Sesleniş" başlığıyla da öğrencilere seslendik.

Bu kitapla birlikte, ailece eğitim sürecine dair tam bir "yüzleşme" içinde olacak, eksiklerinizi görüp gidermeye çalışacak, doğrularınızı da arttırmaya devam edeceksiniz. Tabii kendinizi objektif bir gözle değerlendirirseniz…

Özellikle sınavlara hazırlık sürecindeki aileler ve öğrenciler için hazırlanan bu çalışma, bir başucu ve rehber kitap olma özelliği taşıyor.

Sayfa Sayısı: 168  Baskı Yılı: 2016 Dili: Türkçe Yayınevi: SKY Yayınları İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Türkçe

KRİTİK

KRİTİK, tiyatro eleştirmeni ve uzman psikolojik danışman Mehmet Konuk’un tiyatro eleştirileri yazılarından bir seçkiden oluşmaktadır. Oyunlarını sanatsal bir açıdan ele almanın yanı sıra psikolojik, sosyolojik, fikri ve siyasi yönden de değerlendiren Konuk’un yazılarının her biri  tiyatro dünyasına bir not bırakmanın yanında, toplumsal ve bireysel sorunların  analizlerini de içermektedir. Yazarı: MEHMET KONUK Sayfa Sayısı    224  Türü    Eleştiri Serisi    Araştırma 

KRİTİK ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER : 

*Sevgili Mehmet Konuk; biz sanatçılar için eleştiri çok önemlidir her ne kadar önemsemiyormuş gibi görünsek de, yapmaya çalıştığımız şeyin doğru algılanması bizi yüreklendirir, eksik olduğunu duymaksa bizleri kamçılar. Hele ki sizin gibi belli bir dünya görüşü olan ve bu işi iyi yapanların görüşleri bizim için çok önemlidir. Bu anlamda çalışmalarınızı destekliyor, başarılarınızın devamını diliyorum.

GÜZİN ÖZYAĞCILAR 

*Sevgili Mehmet Konuk, tiyatroya olan saygını ve sevgini biliyorum. Umuyorum ki genç oyuncular senin eleştirilerini okuyup sanat yaşamlarında farklı bakış acılarına yer vermeyi öğrenecekler. Bu anlamda onlara ve yeni genç eleştirmenlere de yol göstermiş oluyorsun. Başarılarının devamını diliyorum. Sevgiler…

ERDAL ÖZYAĞCILAR

*Genç arkadaşım Mehmet Konuk’un kitabının çıkacağını duyduğum anda aklıma hemen Dilruba Saatçi'nin kurguladığı Fikriye ve Latife oyunu hakkında yazdığı yazısı geldi. İçten, samimi, kırmadan ifade eden ve duygularını net şekilde anlatan derli toplu yazılarını seviyorum. Konuk, tiyatroyu çok seviyor ve tiyatro olgusu hakkında çok düşünüyor. Gerçekten de tiyatro eleştirisi başlı başına analitik bir şölen, büyük bir bilgi birikimi ve zamanı öteye taşıyan bir orkestra estetiğidir. Konuk’ta da bunların hepsini görebiliyoruz.

Prof. Dr. AYŞE DİDEM USLU

*Eleştiri yapan kişinin öncelikle donanımlı olması ve olaylara/durumlara değişik açılardan bakmasını bilmesi gerekir. Ancak bu da yetmemekte; saldırgan, alaycı, yaratıcıyı rencide edici bir anlatımı değil, kavrayıcı, onore edici, küçümsemeyen ve en önemlisi yaratıcının önünü açan ve onu yüreklendiren bir yaklaşımı da örneklemesi gerekir eleştirilerinde.  Mehmet Konuk bir eleştirmen olarak olması gereken ikinci özelliklerin hepsini özenle uygulamaktadır değerlendirmelerinde. Kırmadan eleştirmek ise en güzel yanıdır Sevgili Konuk’un. Çünkü bilmektedir ki “marifet iltifata tabidir.”  

İnanıyorum ki değerlendirmelerini birçok disiplin açısından gerçekleştiren Mehmet Konuk, yukarda sıralamaya çalıştığımız özellikleriyle uzun yıllar tiyatro dünyamıza katkı veren bir ad olarak anılmayı başaracaktır. Elinizdeki kitapla Mehmet Konuk bunu somutlaştırmıştır. Bir oyun yazarı olarak; bu güzel çalışması için eleştirmen Mehmet Konuk’a teşekkür ediyor ve bu çabalarının sürmesini diliyorum. 

TUNCER CÜCENOĞLU 

*Tiyatro, akademik yaklaşımlar kadar hakiki, hayata dayalı ve kalıpların dışında saptamaları içeren bir eleştiriye ihtiyaç duyan bir sanat. Ama her zaman bu tarz değerlendirmeleri yapacak eleştirmenleri bulamıyoruz maalesef. Farklı yapıtları sağlam bir düşünce süzgecinden geçiren, edebiyatla hemhâl olarak damıttığı yazılarıyla sağlam bir bakış açısı getiren bir yazar Mehmet Konuk. Burada okuyacağınız yazılar geniş bir tiyatro yelpazesini ele alıyor. Saptadığı oyunlara ayrıntılı ve psikolojik yaklaşımı da göz ardı etmeyen değerlendirmeler yapıyor. Sakin ve mesafeli anlatımla ele aldığı konuyu ince ayrıntılarla bezeyerek, söz hünerlerinden de yararlanıp seyirciyi ve okuru sağduyulu bir değerlendirmeye davet ediyor. 

ÖZEN YULA

*İlerlemek isteyen tiyatrocu için eleştirmen çok değerlidir. Mehmet Konuk, eserlere elitist bir tavırla değil de neredeyse bir seyirci hassasiyetiyle, özellikle toplumsal, sosyolojik, psikolojik açıdan da bakan, üstüne benim bir rejisör olarak öğrenmek ve ileri gitmek için çabaladığım, dünyanın da peşinde olduğu minimalizmin önemini kavramış, çağdaş tiyatronun farkında, yol gösterici, değer verdiğim bir eleştirmen... Tiyatroculuk acı veren bir iş; eseriniz oynanıyor ve er ya da geç bitiyor. Elinizde kalan anılar; bir yerlere atılmış birkaç fotoğraf, broşür, afiş, kötü çekilmiş, kanlı canlı sahnelemeyi asla yansıtmayacak bir de görüntü kaydı belki, o da nereye sakladığınızı bulabilirseniz tabi… Elinizdeki kitap ülkemizde son dönemde sergilenen tiyatro eserlerine odaklanan önemli bir tanıklığı içeriyor. Benim kütüphanemde değerli bir yeri olacak.

KEMÂL BAŞAR

*Bir tiyatro eseri izleyenin algısına göre şekillenir. Doğaldır ki bir yapıt üzerinden çok farklı görüşler ifade edilebilir. İzleyici ve yaratıcı bu farklı görüşleri kendi akıl süzgecinden geçirerek bir sonuç elde etmeye çalışır. Bu bağlamda eleştiri yapmak her türlü nesnel olma gayreti içinde yazanın öznel seçimlerini de içeren bir sarmaldır ve yapıtı eleştirmenin kendi yargısının mutlaklığına mahkûm etmeyi dışlayan etik bir duyarlılık gerektirir. Yazılarınızı bu hassasiyet içinde kaleme alıyor oluşunuzu ve her türlü kişisellikten uzak “tiyatro sanatını yüceltecek” bir perspektif içine oturtma gayretinizi takdirle karşılamaktayım. 

ENGİN ALKAN

Tiyatro Dünyası 

Tiyatro Pasaport’tan 2020’YE İKİ YENİ OYUNLA MERHABA “OYUNDAN OYUNA, GÜZELGÖZ”

Tiyatro Pasaport 2020’ye iki yeni oyunla merhaba diyor; Oyundan Oyuna ve Güzelgöz.


 

Oyundan Oyuna

Oyundan Oyuna, iç içe geçmiş, oyun içinde oyun ve masal canlandırma tekniklerinin bir arada kullanıldığı, seyircinin oyuna aktif katılımının olduğu bir oyun. Oyunda Külkedisi ve Kurbağa Prens masalları mizahi üslupla canlandırılıyor. Müzikli danslı eğlenceli bir çocuk oyunu olan Oyundan Oyuna’da,  Atfıye Ömür, Burak Kaya, Eylem Yavuz Kurt, Dursen Karaca, Mehmet Bal, Neşe Kaya ve Serpil Kotlu rol alıyor. 

Oyun şarkıları Fatih Yılmaz tarafından bestelenen oyunda, dekor, kostüm, ışık ekibe ait. 

Arzu Kaya’nın yazıp yönettiği, 9-13 yaş grubu çocuklara yönelik Oyundan Oyuna, 22 Aralık’ta saat 14.00 da Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. 

Güzelgöz

Güzelgöz ise kukla tiyatrosu. Oyun hem kuş hem de balık olan Güzelgöz adlı bir kuklanın maceraları üzerinden gelişen bir dostluk hikâyesi. Arzu Kaya’nın yazıp yönettiği oyunda Esma İş, Serpil Kotlu ve Yonca Öncel rol alıyor. Oyun müzikleri ve kukla tasarımları ise Burak Kaya’ya ait. 

Güzelgöz, yılbaşı akşamı Behçet Uz Çocuk Hastanesi ve Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniği’nde tedavi gören çocuklar için sahnelenecek.