Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını mücadelesi 2020 yılını geride bırakıp, aşılara kavuşma ümidi içinde 2021 yılına girdik. Girdik ama bir yıldır yaşanan ve insanlık tarihinde hep anılacak acılar ve sıkıntılardan kurtuluş çabaları bu yıl da devam edeceğe benziyor. Ve artık geride kalan 2020 yılı bilindiği gibi Cumhuriyet Tarihimizin çok önemli bir dönemeci olan 1920 yılının 100ncü yılı idi. 1920 yılını Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Ankara’da karşılamış ve 23 Nisan’da yasama ve yürütme yetkilerini kullanan yeni bir Türk Devletini kurmuşlardı. Adı daha sonra Cumhuriyet olacak bu Devlet kurulmadan, Misak-ı Milli ile hedeflerini de belirlemişlerdi. 

15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkan Yunan Ordusu ise; bir buçuk ayda, Ayvalık-Manisa-Aydın bölgesini işgal etmiş ve Milne Hattında bölge halkının teşkil ettiği Kuvay-ı Milliye ile temas halinde idi. Ve ayrıca Doğu’da Ermeni, Karadeniz’de Rum Pontus çeteleri ile Güneyde Fransızlara ve Anadolu’da birçok yerde İstanbul Hükümetinin de desteklediği ayaklanmalara karşı Ankara, 1920 yılı içinde inanılmaz bir mücadele veriyordu. 

Değerli okurlarım, doğudan batıya, kuzeyden güneye çok geniş bir alanda dört cephede düşmanla, silahı elinden alınıp dağıtılmış bir ordu artığı ve İstiklal isteyen kahraman Türk evlatlarının dağınık bölgelerdeki Kuvay-ı Milliye müfrezeleri ile mücadele edilemeyeceği ortada idi. Halk yorgun ve bitkin, para yok, kaynak da yoktu ama her çareye başvurulup yeni bir Ordu yaratılacaktı. 

Nitekim Yunanlılar buna fırsat vermeden 22 Haziran’da kuzeyde Bursa, güneyde Uşak istikametinde taarruza geçip onaltı günde haritada görüldüğü gibi Marmara güneyinden Uşak’a kadar bütün Ege bölgesini işgal ettiler.   

BATI ANADOLU’DA 

YUNAN ORDUSUNUN İLK TAARRUZU 

22 Haziran – 9 Temmuz 1920

İki koldan başlayan Yunan taarruzu kuzeyde Bursa’yı ele geçirince Aksu-Dimboz hattında, güneyde de Uşak-Denizli batısında durmuştu. 

Osmanlı’nın kuruluşundan beri düşman bile görmemiş büyük bir bölgeyi Yunanistan işgal edivermişti. 

Bir taraftan da Düzce İsyanı ile uğraşan Türk Genel Kurmayı isyan bölgesinden toparlanan 24ncü Tümen birlikleri ile Niğde’den de 11nci Tümeni bölgeyi takviye için sevk ediyordu. 

Ankara’yı tehdit edip büyük ölçüde endişelendiren bu harekat; Yunan Ordusunun İzmir’e çıktıktan sonra, Megali İdea’yı gerçekleştirmek için yaptığı beş taarruzun ilki idi. Ve bütün olumsuzluklara rağmen kuvvetlerimiz geri çekilebilmişlerdi. İkinci ve üçüncü taarruzları İnönü’de, dördüncü Sakarya’da durdurulmuş, beşincisi de malumları Yunan Ordusu’nun İzmir’de denize dökülmesi ile sonuçlanmıştı. 

Değerli okurlarım, 23 Nisan’da doğan yeni Türkiye, 1920 yılında, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde; 

- İç isyanları bastırmış, 

- Koca Fransız Ordusuna dar ettiği Güneyde, Anteplilerle Gaziantep’i, Maraşlılarla Kahramanmaraş’ı, Urfalılarla da Şanlıurfa’yı Türk Milletine armağan etmiş, 

- Doğu’da da Kazım Karabekir Paşa ile Kars ve Iğdır’ı Ermenilerden kurtarmıştı. 

2020 yılı; Cumhuriyet Tarihimizin bu efsane başarılarının 100ncü yılı olması yanında, gelecekte Türk Milletine yeni ufuklar açacak çok önemli gelişmeler olarak değerlendirdiğim, Karadeniz’de doğalgaz keşfi ile Akdeniz’de Mavi Vatan ve Kıbrıs’la ilgili gelişmeleri ve kardeş Azerbaycan’ın Muhteşem Karabağ Zaferi’ni onurla ve gururla anacağız. 

Değerli okurlarım, yeni yılınızı canda kutlar, barış ve huzur içinde sağlıklı ve bereketli gönlünüzce bir yıl dilerim.