Yazımın başlığı, bir sivil toplum kuruluşunun adıdır.

    “Yeni Bir Hayat Derneği’’, diğer sivil toplum kuruluşları gibi toplumumuzun iyiliğine hizmet amaçlı kurulmuş, seçmiş olduğu çok önemli bir konuda farkındalık yaratmak amacıyla, hem de ülkemizin en önemli turizm beldesinde faaliyet göstermektedir.

     Bu derneğimiz, Antalya’nın Kaş ilçesinde uyuşturucu ile mücadele etmek, özellikle gençleri bu illetten kurtarmak, madde bağımlılığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için kurulmuştur.

    Dernek başkanı Sn. İlknur Özen öncülüğünde birkaç gönüllü tarafından kurulmuş olan bu derneğin amacı:

   Sosyal, kültürel ve sağlık alanında yurt içinde ve küresel düzeyde toplumun tüm kesimindeki bireylerine, başta uyuşturucu bağımlılarına yönelik olmak üzere yaşam boyu eğitim kapsamında ve ihtiyaçları dâhilinde uyuşturucu madde ve bağımlıları ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde yer almak; madde bağımlısının tedavi ve rehabilitasyonu sonucunda ekonomik ve sosyal alanda konumlarının güçlendirilmesine yardımcı olmak, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının ulusal ve uluslararası bir sorun olduğu bilinci ile bu konuda yurtiçi ve yurt dışında eğitim amaçlı yazılan ve yayınlanan kitap, dergi ve belgelerin yayımı ve teminini sağlayarak okullara dağıtıp öğrencilerin bilinç sahibi olmalarına katkı sağlamak, uyuşturucu madde ve bağımlılığına yol açan maddelerin dağıtımı ve pazarlanmasını önleyici alınacak tedbirlerle ilgili konusunda uzman kişi ve kurumlardan destek ve hizmet almaktır.

   Pekiyi uyuşturucu ve madde bağımlılığı nedir?

   Uyuşturucu ve Madde bağımlılığı, vücudun bir ya da birden çok işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bu maddelerden zarar görülmesine rağmen bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Madde bağımlısı, her durum ve koşulda maddeyi almak için engellenemeyen bir arzu ve istek duyar. Madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanımını ve dozunu arttırır. Zamanının büyük bir dilimini madde arayarak geçirir. 

     Bağımlılık yapan başlıca maddeler şunlardır: 

     • Çeşitli uyuşturucular • Uyarıcı ve hayal gördüren maddeler • Sigara • Alkollü içecekler • Reçete ile alınması gerektiği hâlde doktor kontrolü dışında kullanılan ilaçlar • Bazı yapıştırıcılar, tiner ve çakmak gazı gibi uçucu maddeler.

    Dünyadaki insanların çok azı bağımlılık yapıcı maddeleri kullanır. Ancak bu maddeleri kullanan kişilerde, hem fizyolojik hem psikolojik hem de sosyal anlamda ciddi yıkımlar meydana gelir. Madde kullanan bir kişinin, bağımlılık yapıcı maddeyi denemesinin gerekçesi olarak pek çok neden sayılabilir. Bunlar arasında merak, sınırlarını aşma çabası, asilik, farklı olma dürtüsü, arkadaşlarına uyma, gruptan kopmaktan çekinme zikredilebilir. Ayrıca sorunlarını çözebilmek veya unutmak ya da daha iddialı olma düşüncesi gibi bazı psikolojik nedenler de sıralanabilir. Madde kullanımı, sorunlarla baş etmenin yanlış bir yöntemidir. Sorunları çözmede bağımlılık yapıcı maddenin herhangi bir yardımı olmaz. Bağımlılık yapıcı madde kullanan kişi kısa bir süreliğine kaygılarını ve sorunlarını unutabilir. Ama sorunlar hâlâ çözülmemiştir. Bağımlılık yapıcı madde kullanmak başka sorunlara da yol açar. Çünkü bağımlılık yapıcı maddeler istenmeyen güçlü etkilere sahiptir. Ayrıca kullanıldıkları zaman kimi hukuki sonuçlara da yol açabilirler.

   Bağımlı olan kişinin:

   • Kendine güveni azalır. • Kendini kontrol etmesi zayıflar. • İnsani prensipleri ve değerleri yok olmaya başlar. • İdealleri ve geleceği ile ilgili ümitleri yıkılır. • Kullandığı maddeler vücudunun savunma mekanizmasını yok edip bağışıklık sistemini zayıflatır. • AIDS, frengi, verem, hepatit B ve hepatit C, kanser, kangren gibi birçok ölümcül hastalığa kapılma riski artar.

   Ne yazık ki, ülkemizde de madde bağımlılığı giderek artmakta hatta kullanım yaşı 11’e kadar inmiş bulunmaktadır.

  Bu illetle mücadele etmek öncelikle anne babaların görevi olup, madde bağımlısı evlatlarının öncelikle tedavileri gerekmektedir. Ama ne yazık ki, çoğu aileler bu gerçeği tedavi ile çözmek yerine saklamayı tercih etmektedirler.

  Devletimiz; İç İşleri, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları, Polis ve Jandarma teşkilatlarımız kanalı ile uyuşturucu ile mücadelede büyük başarılar elde etmekte her yıl yüzlerce/binlerce ton uyuşturucu madde ele geçirilmekte, tutuklanan uyuşturucu baronları adaletin pençesinde hesap vermektedir.

  Antalya’mızın en güzel tatil beldesi Kaş ilçesinde faaliyet gösteren ‘’Yeni Bir Hayat Dernek’’ başkanı Sn. İlknur Özen ile yapmış olduğum görüşmede anlattıkları arasında en çok dikkatimi çeken, adını hiç duymadığım bir uyuşturucu maddesinin A-4 dosya kâğıdına bulaştırılarak özellikle okul çağındaki çocuklarımıza satılması oldu!

    Hepimizin bildiği okullarda kullanılan dosya kâğıdına bulaştırılan uyuşturucunun, kâğıdın yakılması ile oluşan dumanını kullanıcının içine çekmesi sonucunda hemen etkisini gösterdiğini, okul çağındaki çocukların özellikle son zamanda bunu tercih ettiklerini belirtti. Bu zehir tacirleri, okul çağındaki çocuklarımızı okul gereci ile nasıl yakalamışlar, pes doğrusu!

   Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ülkemizin geleceği için mücadele edilmesi gereken ulusal bir sorundur. Bu sorunu gidermenin yolu öncelikle aile yapımızdan, evlatlarımıza göstereceğimiz ilgi, onlara vereceğimiz sevgi yoğunluğundan geçmektedir. Ama böylesine bağımlılığı olan evlatlarımızın tedavisini geciktirmemek, onları bir an önce bu illetten kurtarmak da ailelerin öncelikli görevidir.

  Ülkemizde uyuşturucu ile mücadelede başta ‘’Yeşil Ay’’, ‘’Amatem’’ olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşumuz mevcuttur.

   Ancak ‘’Yeni Bir Yaşam Derneği’’ gibi sivil toplum kuruluşlarının mevcudiyeti, bölgesel olarak uyuşturucu ile mücadelede çok önemlidir. Zira küçük yerleşim merkezlerimizde herkes birbirini tanımakta, bu illete yakalanan insanlarımızın tedavisi, takibi ve rehabilitasyonu sonrasında yeniden topluma kazandırılması daha kolay olmaktadır. 

   Yerel yöneticilerimizin de bu derneklerimizi desteklemesi, onlara her konuda destek olmaları bu mücadelenin vazgeçilmezidir.

  Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede göstermiş oldukları kararlılık ve mücadele azmi ile ülkemizin bu çok önemli sorununda görev alan, farkındalık yaratan; ‘’Yeni Bir Hayat Derneğinin’’ değerli başkanı Sn. İlknur Özen ve yönetim kurulu üyelerine çalışmalarında başarılar diliyorum.

   İnancım odur ki, uyuşturucunun pençesinden kurtardıkları her insanımız, onlara yeni bir çalışma azmi ve mücadele gücü verecektir.