Var olan bir uygulama tekrar kullanılmaya başlandı. Hepiniz görmüş veya duymuşsunuzdur. Yaşlandırma uygulaması olan Faceapp'ı. Türkiye'den bir çok ünlü kullandı. Dünya yıldızları da bu uygulamayı kullanarak kendilerini yaşlandırıp sosyal medyada paylaşıyor. Popüler olan bu uygulama bir çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Bu tartışmaların başında verilerimizin alındığı ve paylaşıldığı iddiaları var.

Wireles lab tarafından geliştirilen uygulama, yapay zeka kullanarak fotoğrafları işliyor. Uygulamada kişiler fotoğraf çekip yüklüyor veya var olanı yükleyerek üstünde değişiklik yapabiliyor. Uygulama fotoğraflarınızda değişiklik yapabilmeniz için bir çok efekt sunuyor fakat bu efektler içinde en çok ilgi göreni yaşlandırma efekti. 

Bu uygulamanın bize gerçekten zararı var mı? Bir çok uygulama gibi kullandığımız uygulamaların alt metninde yatan anlaşmalar veya kullanıcı sözleşmeleri kimsenin ilgisini çekmemekte. Aşağıda ki bazı sözleşme maddelerinin önemli olanlarını sizlere sunduk.

KONTROL BİZDE DEĞİL

"Faceapp'ı kullanırsanız şu maddeleri kabul etmiş olursunuz:

"Bu yazıda belirtilen maddeler (https://faceapp.com/terms ve https://www.faceapp.com/privacy) adresinden alınmıştır."

- Hizmetlerimizde veya Servislerimizde Kullanıcı İçeriğini yayınladığınızda veya başka şekilde paylaştığınızda, Kullanıcı İçeriğinizin ve ilgili tüm bilgilerin, (konum veya profil fotoğrafınız gibi) herkese görünür olacağını anlarsınız.

- Bir kişinin kimliğini belirtmek için kişinin adını, benzerliğini, sesini içerip içermediğine bakılmaksızın, FaceApp'a Kullanıcı İçeriğini kullanma izni verirsiniz.

- Hizmetlerin bazılarının reklam geliri ile desteklendiğini, reklam ve promosyonlar gösterebileceğini kabul ediyorsunuz. Bu tür reklam ve promosyonların şekli veya kapsamı size özel bildirimde bulunmaksızın değişebilir.

"Mahremiyetin tamamen ortadan kalktığını ve herkese açık hale geldiğini anlıyoruz. Reklamları görmeyi kabul ettiğimiz gibi bunun yanında nasıl reklam göreceğimizi de onlar belirlemiş oluyor. Ayrıca bilgilerimizi kullanma izni veriyoruz. Kontrolü tamamen Faceapp'a bırakmış oluyoruz. Kontrolün bizde olmadığı sanal ortam ne kadar güvenli olabilir?"

BİLGİLER NASIL TOPLANIYOR?

Faceapp'a göre veriler şu yöntemle toplanmaktadır:

- Hizmetimizi kullandığınızda, sunucularımız web isteğiniz, İnternet Protokolü (“IP”) adresi, tıklama sayısı ve bağlantılarla nasıl etkileşime girdiğinizi içeren belirli günlük dosyası bilgilerini otomatik olarak kaydeder.

- Servisimize erişmek için tablet veya telefon gibi bir mobil cihaz kullandığınızda, cihazınıza erişebilir, bunları toplayabilir, izleyebilir, saklayabilir veya uzaktan bir veya daha fazla “cihaz tanımlayıcıya” kaydedebiliriz

 Erişime açık bir hale gelerek tüm kişisel verilerimiz toplanmış oluyor. Bunları saklamak büyük bir veri tabanı demek ve internet ortamında her adımımızın izlenmesi demek. "

YÜZ OKUMA TEKNOLOJİSİ

Faceapp, yüz okuma teknolojisini kullanarak bilgileri saklıyor. Yüz okuma teknolojisinin gelişmesi  için büyük veri tabanına ihtiyaç duyması bazı şüpheleri de akla getirmiyor değil. Geleceğin teknolojilerinden biri olacağı düşünülen yüz okuma teknolojisi bir çok alanda kullanılıyor. Ülke güvenliği, ceza soruşturması ve fiziksel güvenlik alanlarında kullanılıyor. Telefonlarda ve banka uygulamalarında hızla gelişen yüz okuma teknolojisi göz önüne alındığı zaman, durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor. Güvenlik açıklarının ortaya çıkması kaçınılmaz gözüküyor.