Yaşamın içinde olsak dahi yaşamdan haz almadan eğreti bir müdahil olma şekli ile var olmakla yok olmak arasında ki kararsızlık gibi hayat bu mudur, anlamak için kırk, elli, milenyum sonrası değişen şartlarda göz önüne alındığında altmış yaş çizgi olarak kabul görebilir. Bebeklik, çocukluk, ergenlik derken sonrasında ki yıllar hayattayız ama omuzlarımızda ki ağır yüklerle, kaldırabilir miyiz, taşıyabilir miyiz, hayatın dayatmaları, kendi olurumuz onayımız olmadan biçimsel kurallara uyarak. Ne zaman başlar yaşamak, yaşayıp da yaşamaktan zevk almak, haz edinmek, mutlu olmak. Çok açık net, bilimsel bir izahı açıklaması olmasa da altmış sonrası olası gibi. Dünya ülkeleri ve iklimleri hayat şartları nedir, ne sunar, insana ne verir ne alır bilemem de ülkemde altmışlı yaşlar ve sonrası ve elbette sağlıklı olmayı ve sağlıklı kalmayı bu yaşına taşıyabilenlere büyük bir moral, motivasyon, yüksek ruhsal enerji, bilgelik kapıları açılıyor.

Kendine inanmak ve kendini sevmek, kendini önemsemek ilk adımları gibi yaşamanın. Altmış yaş öncesi nedeni bilinip net bir listesi, sıralaması olmasa da hayat telaşı, yapılması gereken yaşamak telaşından silsileler dizimi. İnsan olarak kendimizi dinleyemediğimizden, kendimizi de sevemez bir halde yaşıyoruz. Ergenlik, gençlik derken hayat şartları üzerimize çokta alakalı olmayan bir gömlek giydiriyor. Gömlek ölçüleri de rengi de modeli de hoşumuza gitmiyor aslında, böyle gelmiş böyle gidecek yanılgısıyla kaptırıyoruz kendimizi hayat telaşına. Kendimize ait tüm sorunları rafa kaldırıp heyecanlandığımız, haz duyup mutlu olacağımız döngüleri de çekmeceye atıyoruz ta ki dünya işlerinden el etek çekip kendimize vakit ayırıp kendimizi dinlemeye başlayıncaya kadar.

Altmışlı yaşlar kendini tanıma ve tanımanın yanında olduğu gibi kabul etme, özgür olma, zafiyet ve hassasiyetlerle yürümeye devam kararı alma yaşları. Diğerleri, kendin dışında ki tüm insanların görüş ve eleştirilerini daha az önemseyip dinleme yaşları. Somut şartlar değişken olsa da bu dünyada ki misafirliğin sonuna gelindiğinin belirgin, gerçek olduğunun anlaşılma yaşları. Umursamaz bir hayat sonucuna varmıyor altmışlı yaşlarda ki insan, aksine umursama seviyesi daha bir artıyor ama sıralamada ilk kendisi. Kendimi seviyorum, kendimi önemsiyorum, kendimi değerli buluyorum erişimi sonrası bilinçli olmanın kazanımı mutluluğuyla, bilinçli olan sevenlerinden pozitif yaklaşımlar, destekler görme zamanı. Profesyonel çalışma, disiplinel uğraşlardan uzak durup, kurtulup, çanım ne isterse odur en güzeli, beni mutlu edeni, deme, yaşama, hayata katma zamanı, yaşıdır. Karakterim neyse o, neden değiştirmek için çaba göstermişim diye yapılan özeleştirinin en başa kazınma zamanı. Hedef ve yaşamsal aktivitelerin revize edildiği sağlıklı olmak kadar neşeli, mutlu yaşamanın, vefalı ve iyi olmanın hayattan haz almanın en önemlisi olduğunu beynimize de yüreğimize de tüm plan, program ve yaşama şeklimize de yansıtılıp şekillendirildiği yaşlardır altmışlı yaşlar. Hatalı hallerimizi de gaf ve zafiyet silsilesi durumlarımızı da far edip, kişiliğimize iyi, güzel, doğru, adil, sevgi dolu kavram ve kuralları ekleme zamanıdır altmışlı yaşlarımız.

Geçmiş yıllarında yaşanan yanlış, hata, gaflar silsilesini dile getirenlere karşı savunmaya girme değil, bu benim hayatım, yaşamasaydım çok sıradan, çok renksiz olacakmış deyip tatlı bir tebessümle yaşanacak günlerin enerjisini yüksek tutma yaşıdır.

Çok para sahibi olmak, çok arkadaş sahibi olmak, çok saygın biri gibi görünmek, çok sevilmek ve ilgi duyulan biri olmak hallerinin değer bulmadığı, istek ve trendi olmayan düşüncelerimiz arasında kaybolduğu yıllardır altmışlı yaşlar.

Altmışlı yaşlar diğer bir bakış açısıyla döngünün farkında olup kendimize has döngüyü oluşturma, kendi ölçüm sistemimizle kendi ölçü tekniğimizle kendimiz olmayı başarabildiğimiz dönemdir.

“Nasıl istersem öyle yaşarım” düşüncesine sahip olup, aksi durum ve eleştirilere “sana ne” deyip, yorum yapanları dinlemeye gerek görmemektir. Fiziksel olarak artı eksi hangi hal ve durumda olursa olsun kendinle barışmak, kabullenmek, saçlarında ki beyazlar, teninde ki çokça çizgi ve buruşukluklardan zevk almak, anılarında ki yaşanmışlıkları hatırlayıp güzellikleri ön plana çıkarıp, bu çizgilere değdi demektir. Kendi disiplinini kendinde saklı tutup istediğin zaman yemek yeme, televizyon izleme, yürüme, dinlenme, uyuma, evde kalma, saat sınırı olmadan çıkıp dolaşma, gecenin üçünde gençlik yıllarından hatırında kalan bir türküyü hatırlayıp söyleme özgürlüğüdür. Zarif, karizma, temiz ve mis olmanın yanına dağınıklık, canımın istediği gibi haytalığını katabilme lüksüdür altmışlı yaşlar. Altmışlı yaşların ve sonrasının zevki, hazzı, neşesi, mutluluğu yazdıklarımın yanına ekleyeceğiniz duruşunuza uygun, adil, seviyeli, akılcı binlerce katkı ile “canımın istediği, aklımın ve yüreğimin benimsediği” sıralamasında olan, olacak, olması mümkün her şeydir.