VAN

Su altı fotoğrafçısı ve görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan, Van Gölü'nün yaklaşık 3 metre derinliğindeki antik yoldan Çarpanak Adası'na "barış yürüyüşü" gerçekleştirdi.

Ceylan, antik çağlarda bir yarımadanın parçası olduğu ve zamanla suyun yükselmesiyle adaya dönüştüğü değerlendirilen Van Gölü'ndeki Çarpanak ile kıyı arasındaki bir kilometrelik antik yolda yürüdü.

Ceylan'a, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ve dalış eğitmeni Murat Kulakac da eşlik etti. Yaklaşık 3 metre derinlikteki yoldan adaya geçen Ceylan ve beraberindekiler, yürüyüşü su altı kameralarıyla kayıt altına aldı.

Ceylan, AA muhabirine, Ankara'daki terör saldırısında yaşamını yitirenlerin anısına, su altında "barış" adına yürüdüklerini söyledi.

Çarpanak Adası'nın antik yolu 

Öte yandan, AA muhabirinin antik yola ilişkin bilgi aldığı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Karaca, İngiliz seyyah Henry Blosse Lynch'in 1890'lı yıllarda Çarpanak Adası'nı ziyaret ettiğini söyledi.

Karaca, seyyah Lynch'in eserinde "o yıllarda adanın ince bir uzantıyla ana karaya bağlıyken, zamanla göl seviyesinin yükselmesiyle su altında kaldığını" belirttiğini dile getirdi.