İSTANBUL

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile geldiği Taksim’de, AKM önünde bekleyen çevik kuvvet ekiplerini ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklama yapan Mutlu, güvenlik güçlerini sabahtan itibaren yaptıkları çalışmalarda takip ettiklerini, gönüllerinin sürekli onlarla birlikte olduğunu söyledi.

Polislerin yaptığı görevleri yakinen izlediklerini ve verdikleri üstün hizmet dolayısıyla da hep dua ettiklerini aktaran Mutlu, şunları kaydetti:

“Bu saat itibariyle bu kadar yorgun ama hiçbir zaman yılmayan ve güçlerini muhafaza eden emniyet teşkilatımızın mensuplarını, başlarındaki müdürlerini, amirlerini ve memurlarımızı ziyaret etmek, emniyet ve jandarma komutanımızla birlikte onları bu manada kutlamak, İstanbul halkı adına kendilerine teşekkür ve tebriklerimi iletmek için Taksim’de bulunuyorum. Şu anda Taksim'imizde emniyet güçlerimizin sağlamış olduğu güvenlik içerisinde kendileriyle birlikteyiz, kendileriyle kucaklaşıyoruz."

Gezi Parkı’na ziyaret sorusu

Vali Mutlu, bir gazetecinin, “Gezi Parkı’na da gidecek misiniz?” sorusu üzerine, “Gezi Parkı’na da gitmeyi arzu ediyoruz, onu daha önceden de ifade ettik. Ama öncelikle görevlerini yapmakta olan polis memurlarımızı ziyaret etmeyi bir borç olarak biliyor ve bunu bir bahtiyarlık olarak yapıyorum. Elbette ki daha önce ifade ettiğim şekilde orada beklemekte olan gençlere de ziyarette bulunmayı tercih ediyoruz, arzu ediyoruz” diye konuştu.

Gezi Parkı’nda bulunanların ailelerine, güvenlikleri nedeniyle bir çağrıda bulunduğunu anımsatan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü mevcut şartlar itibariyle her türlü ajitasyona, tahrike açık ve güvenlik noktasında da sıkıntılı olan bu tabloyu düzeltmemiz ve ailelerin de bu çocuklarımıza sahip çıkması gerekmektedir. O nedenle ailelerimizi de göreve çağırmıştım, çocuklarına sahip çıkmalarını istemiştim. Ümit ediyorum bu çağrım karşılık bulur ve çocuklarımızın bir an evvel huzurla evlerine dönmeleri ve söylemek istediklerini o ortam içerisinde söylemeleri tercih edilir. Çünkü elbette ki Taksim’de şu anda bulunduğumuz ortam içerisinde bir güvenlik var fakat bu ortamı bozmak ve yeniden ajite etmek isteyen fraksiyonların tahrikleri devam edecektir. Oynamak istedikleri oyun devletimizin, milletimizin büyüyen istikbalini tersine çevirmek ve milletimize diz çöktürmektir. Ama bu ülke hiçbir zaman diz çökmez ve her zaman dik durmaya devam eder.'

Marjinal gruplara çağrı

Vali Mutlu, marjinal grupların elemanlarına çağrıda bulunmak istediğini ifade ederek, “Yaptıkları yanlıştır. Ülkenin huzurunu bozmaktan vazgeçsinler. Aksi halde Türk emniyetinin, polisinin ve güvenlik güçlerinin yılmaz azmi karşısında mutlaka ve mutlaka hukukun önünde hesap vermek durumunda kalırlar. Dolayısıyla kendilerine çeki düzen vermeleri, bir an evvel doğru yola gelmeleri ve bu huzur bozucu tavırlardan vazgeçmeleri icap etmektedir. Ümit ediyorum bu sözlerimizin gereği, kendilerini hukukun istediği noktaya kısa sürede çekerler” dedi.

Vali Mutlu, bu gece için Gezi Parkı’na müdahale düşünülüp düşünülmediği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Gezi Parkı’nda beklemekte olan gençlere yönelik herhangi bir müdahalemiz yoktur. Fakat şunu söylüyorum. Gezi Parkı’nda bulunan gençler bu akşam Taksim’deki son çatışma ortamından sonra fevkalade riskli bir alanda bulunmaktadırlar. Gençlerimizin bu çatışma ortamında bulunması kendileri açısından çok büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu riskli ortamdan süratle uzaklaşmaları fevkalade elzemdir. Gezi Parkı’nı kendiliklerinden boşaltmalarını güvenlikleri açısından fevkalade önemli görüyorum. Kaldıkları ortam ciddi bir şekilde ajitasyona açıktır. Bununla ilgili elimizde çok ciddi kaygı uyandıracak birtakım değerlendirmeler vardır. Taksim ve çevresi, yavrularımızın bu manada güvenliklerini ciddi bir şekilde risk altında tutmaktadır. Çocuklarımızın bu saat itibariyle evlerine gitmeleri ehemmiyet arz etmektedir. Bu bizim işimizi de fevkalade kolaylaştıracaktır.”

Sabahtan itibaren çok çok özenle bir görev gösterdiklerinin altını çizen Mutlu, Gezi Parkı’nda bulunan gençlerin bu çatışma ortamında bulunmalarının doğru olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Daha rahat çalışabilmek için açıkcası bu çocuklarımıza da, onların bulunduğu bölgelere de büyük bir ihtimam gösterilmektedir ama bu ihtimam polis memurlarımızın güvenliğini sıkıntıya sokmaktadır. Söylemek istedikleri şey, çevreci tavırları itibariyle onlara her zaman gerekli olan şeyi söyledik, değerlendirmelerimizi paylaştık. Çevreci yaklaşımlarını saygıyla karşılıyoruz dedik ama güvenlik içerisinde bizim söylediğimiz konularda da kendilerinin aynı duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Herhangi bir müdahalede bulunmadık, herhangi bir müdahalede bunmayı düşünmediğimizi de açıkladık. Ailelerin çocuklarını süratle bu ortamdan uzaklaştırmaları şarttır.”