GAZİANTEP - Yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle vatanlarından ayrılarak dost ve kardeş ülke Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocukları, ülkelerinde bulamadıkları eğitim fırsatını Türkiye'de yakaladı.

Bombalı saldırılar ve çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan 2 milyonu aşkın Suriyeli'nin eğitim çağındaki yaklaşık 600 bini, birçok kent ve ilçelerde oluşturulan okullarda kendi dillerinde eğitim alıyor.

Çoğunluğu Suriyeli öğretmenlerin ders verdiği çocuklar, kendi müfredatlarına uygun eğitim sisteminden faydalanıyor. Türkiye ise misafir öğrencilerin eğitimden mahrum kalmamaları için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyor. 

Suriyeli sığınmacıların en çok bulunduğu illerin başında gelen Gaziantep'te ise 55 bin Suriyeli çocuk eğitime kazandırıldı. İç savaş öncesi ülkelerinde ilköğretim çağındaki çocukların okullaşma oranı yüzde 85'lerde olan Suriyelilerin, Gaziantep'teki okullaşma oranı ise yapılan çalışmalar sonucunda yüzde 98'lere ulaşmış durumda.

İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep genelinde 55 bin Suriyeli öğrenciye bin 575 öğretmenin eğitim verdiğini söyledi.

Kentteki tüm çocukların eğitim alması için çaba gösterdiklerini belirten Yanmaz, "Hiçbir öğrencimizi feda etmiyoruz. Geçen yıl 22 bin olan Suriyeli öğrenci sayısını yaptığımız çalışmalarla 55 bine yükselttik. Onların eğitimi bizim için çok önemli. Amacımız, barış sağlanıp da ülkelerine dönerlerse Türkiye dostu olmalarını sağlamaktır. Burada kalırlarsa da eğitimlerini tamamlamaları için çalışıyoruz" dedi.

Hedef Suriyeli her çocuğu eğitime kazandırmak

Yanmaz, hedeflerinin ilkokul çağındaki Suriyeli her çocuğu eğitime kazandırmak olduğunu ifade etti.

Suriye Geçici Hükümeti Eğitim Koordinatörü Hacı Dede ise Gaziantep'teki eğitim çalışmalarının sadece Türkiye'deki diğer şehirlere değil Suriyeli sığınmacıların bulunduğu bütün ülkelere örnek oluşturabilecek düzeyde olduğunu kaydetti.