AKSARAY - Akdeniz havzasında en büyük flamingo kolonisine ev sahipliği yapan Tuz Gölü'nde binlerce yavru kuluçkadan çıktı.

Tuz Gölü'nün güneyinde bulunan Aksaray’ın Eskil ilçesinin Belediye Başkanı Niyazi Alçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu’nun ortasında bozkırın içinde yer alan Tuz Gölü’nün flamingolar için bölgedeki en önemli yaşam ve kuluçka sahası olduğunu söyledi.

Akdeniz havzasında Tuz Gölü'nün flamingolar için adeta bir cennet olduğunu, bu canlıların kuluçkaya yatmasının göldeki su seviyesine bağlı bulunduğunu vurgulayan Alçay, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Flamingolar, tuzlu sulak alanları yaşam ve kuluçka bölgesi olarak seçiyor. Tuz Gölü, bu özelliklere ek olarak insanlardan uzak, güvenli bir ortam olması dolayısıyla her yıl on binlerce flamingoya ev sahipliği yapıyor. Flamingolar özellikle tuzlu sularda yaşayan artemia salinalar ile besleniyor. Kış mevsiminde Tuz Gölü'ne gelen flamingolar, gölde bulunan su durumuna göre kuluçkaya yatıyor. Yağışların azaldığı, göldeki su seviyesinin düştüğü yıllarda kuluçkaya yatan flamingo sayısı düşerken yağış ve su seviyesinin arttığı yıllarda kuluçkaya yatan flamingo sayısı da artıyor."

Alçay, gölde kuluçkadan çıkan flamingo sayısının yıllara göre değiştiğini belirterek, "Doğa Derneği, yaptığı bilimsel çalışmayla kuluçkadan çıkan yavru flamingoları tespit ediyor. Derneğin verilerine göre 2005'te 5 bin, 2007'de 4 bin, 2009'da 14 bin 644, 2011'de 18 bin 418, 2012'de 20 bin 275, 2013'te 22 bin ve 2014'te ise 2 bin 650 yavru flamingo kuluçkadan çıktı" bilgisini aktardı.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde gölde yavru flamingo ölümlerinin yaşandığını ifade eden Alçay, bu yıl su seviyesinin yüksek olması nedeniyle yavru flamingo ölümlerinin yaşanmadığını söyledi. 

Alçay, yavru flamingoların yaz mevsimi boyunca "idman yaparak" uçmaya başlayacağını, bu kuşların daha sonra da güneydeki sıcak ülkelere göç edeceğini dile getirdi.