İZMİR - ABD Büyükelçiliği Basın, Kültür ve Kamu Diplomasi Müsteşarı Jonathan Henick, Türkiye'den 10 bin 821 gencin yükseköğrenim için ABD'yi seçtiğini ifade ederek, "(Türkiye) Bu sayıyla bütün Avrupa'daki ülkeler arasında birinci sırada" dedi.

ABD Büyükelçiliğinin Türkiye'deki eğitim çalışmalarını AA muhabirine anlatan Henick, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde yurtdışında eğitim almak isteyen gençlerin önemli rol oynadığını, bu nedenle büyükelçilik olarak Türkiye'de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Henick, ABD'nin 15 yıldır 100'den fazla ülkede "uluslararası eğitim haftası" düzenlediğini aktararak, bu hafta etkinlikleri kapsamında lise öğrencilerine ABD'deki yükseköğrenim olanakları hakkında bilgi verdiklerini kaydetti.

Türkiye'den daha fazla öğrenciye ABD'yi tanıtmak amacıyla İstanbul ve Ankara'dan sonra İzmir'de de eğitim danışmanlık merkezi açtıklarını, merkezde öğrencilere ücretsiz hizmet verdiklerini dile getiren Henick, yükseköğrenim için ABD ile Türkiye arasındaki öğrenci sayısını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Henick, ülkesinin yükseköğrenimde bütün dünyadan gençlerin tercihi olduğunu vurgulayarak, "Son rakamlara göre ABD'deki üniversitelerde Türkiye'den 10 binden fazla öğrenci okuyor. Bu sayıyla bütün Avrupa'daki ülkeler arasında birinci sırada" diye konuştu.

ABD'ye eğitim için dünyanın birçok ülkesinden 886 bin 52 öğrenci geldiğini, Çin'in 274 bin 439 gençle ilk sırada olduğunu aktaran Henick, Çin'i 102 bin 673 öğrenciyle Hindistan'ın, 68 bin 47 öğrenciyle Güney Kore'nin takip ettiğini, Türkiye'nin tüm ülkeler sıralamasında 11. sırada yer aldığını kaydetti.

"Türkiye'ye gelen ABD'li öğrenci sayısını yükseltmeye çalışıyoruz"

Henick, ABD'den ağırlıklı olarak Türk dili ve kültürü hakkında eğitim almak isteyen gençlerin Türkiye'ye geldiğini bildirdi.

Ülkesinden 2 bin 37 gencin yükseköğrenim için Türkiye'yi seçtiğine işaret eden Henick, "Bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 2,5 arttı. Türkiye'ye gelen ABD'li sayısı daha düşük, bunu yükseltmeye çalışıyoruz. Çünkü Türkiye hakkında çok fazla bilgi sahibi değiller. Daha çok turist olarak geliyorlar. Türk öğrencilerin ilk tercihi Almanya. ABD, ikinci sırada" şeklinde konuştu.

ABD'ye giden 10 bin 821 Türk gencinin yüzde 82,7'si lisans programında, yüzde 17,3'ü de önlisans programında eğitim alıyor.