İSTANBUL

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar Türk Kızılayı Marmara Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nde (MAFOM) düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, zulüm ve katliama uğrayan Rohingya Müslümanlarına yönelik bir yardım kampanyası başlattıklarını söyledi.
Akar, bölgedeki insanlara öncelikli gıda ve çocukların hastalıktan ölmemesi için ilaç ulaştırılmasının yeterli olacağını vurgulayarak, ''Myanmar'a girilmesi için gerekli izinler devletimiz tarafından alınmıştır. Çok yakında bir heyetimiz, gerek Türkiye'den götürecekleri ilaç gibi hafif malzemelerle, gerekse de yerinden temin edecekleri malzemelerle orada yaşayan insanların ihtiyaçlarını görmeye başlayacak. Dünyada bir ilk olarak BM dışında bir iyilik örgütü Myanmar'da konuşlanacak ve afet müdahalesini oradan gerçekleştirecek'' diye konuştu.
Akar, vatandaşlara bu mübarek günlerde bölgedeki insanlara yardım yapmaları çağrısında bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türk Kızılayı olarak öz kaynaklarımızdan 1 milyon dolarlık bir pay ayırdık. Halkımız çok hayırsever ama ayni bağış yapmak istiyorlar. Bu da bir bağış şeklidir, ancak buradan almamız ve götürmemiz mümkün değil. Buradan 5 liraya aldığınız bir şey oraya ancak 25 liraya gidiyor. O nedenle yardımların nakdi olmasını rica ediyoruz. Yerinde temin edeceğiz. Böylece çok daha ucuza, Türkiye'dekinin yarısına yiyecek malzemelerini temin edebileceğiz. Mesela pirinç, orada yarı fiyatına. Bir kişinin kıyafet masrafı 4 dolar. Kimse 'Ben az para vereceğim bununla ne olacak ki' demesin. Türk Kızılayı'na mesaj atarak 5 lira bağışta bulunan bir kişi, bir Myanmarlı sığınmacıyı giydirmiş veya doyurmuş olabilecek.'' 

Mesajla 5 lira yardım
Türk Kızılayı'nın tüm banka hesaplarında Myanmar ile ilgili bağışların kabul edildiğini anlatan Akar, ''Tüm GSM operatörlerinden '2868'e boş mesaj atarak 5 lira bağışta bulunulabilecek. 168 çağrı hattımız 24 saat vatandaşların bağışları için hazır olacak'' dedi.

Dünyada bir ilk
Akar, ''Dünyada bir ilk olarak BM dışında bir iyilik örgütü Myanmar'da konuşlanacak ve afet müdahalesini oradan gerçekleştirecek'' diye konuştu.