BALIKESİR

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) planlı faaliyetleri arasında yer alan "Yıldırım 2015 Seferberlik Tatbikatı" Balıkesir'in Edremit ilçesindeki 19'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığında icra edildi.

Seferberlik ve savaş halinde, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile TSK arasında yürütülecek müşterek faaliyetleri deneme amacını taşıyan, personel, araç, mal ve hizmet seferberliği konularında sistemin denenmesini hedefleyen tatbikata, 270 yedek personel, 37 araç, 3 özel nakliyat firması ile ilgili kuruluşların unsurları katıldı.

Bu kapsamda, askerlik hizmetini yıllar öncesinde tamamlayan "kahraman Mehmetçikler" ile subay ve astsubaylara "silah altı" daveti ulaştırıldı. Türkiye'nin değişik illerinden "kutsal asker ocağına" gelenler, eski silah arkadaşlarıyla buluştu, yeni arkadaşlıklar kurdu, eğitim alanında aynı karavanadan yemek yedi. 

Birliğine katılmak için 3 Kasım'dan itibaren ilçeye gelen, Kocaseyit Hava Limanı ile otogarda karşılanan yedek personel, otobüslerle 19'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığına getirildi. Kayıt işlemlerinin ardından askeri kıyafet ve teçhizatları dağıtılan personel, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sevk edildikleri birliklerine katıldı.

Ardından yedek personel, zor bir harekat çeşidi olan "hava hücum harekatına" hazırlık için yoğun eğitimden geçti. 25 metre mesafeden test ve sıfırlama atışı yapan yedek personel, 200 metre mesafeden kadro silahlarıyla gerçekleştirilen atışlarda yüksek başarı elde etti.

Hava hücum harekatı tatbikatı gerçeğini aratmadı

Tatbikat kapsamında icra edilen hava hücum harekatı, Türk Kara Kuvvetlerine ait helikopterlerin eğitim alanına ulaşmasıyla başladı. 

Hava araçlarının güvenli şekilde inişlerinin ardından, personel, muharebe teçhizatının tamamını yanına alarak helikopterlerle inme bölgelerine ilerledi. 

Senaryo gereği, düşman bölgesi içinde seçilen alanlara hava hücum harekatı icra edildi. Gerçeğini aratmayan harekat esnasında manevra fişekleri, patlangaçlar ve sis bombaları kullanılarak yedek personelin muharebe edermiş gibi eğitim yapmaları ve koşulları birebir yaşamaları sağlandı.

Daha sonra askeri manevralarla hedefler ele geçirildi. Harekat sırasında sembolik olarak yaralanan bir asker bölgeden tahliye edildi.

Araç seferberliği kapsamında ise sefer görev emriyle görevlendirilen araçların sürücülerinin, eksiksiz olarak, zamanında tatbikata katılımları sağlandı.