BURSA - Bursa'da yaklaşık 40 yıldır geçimini çömlekçilikten sağlayan Bulgaristan göçmeni Fikret Tuna'nın kurduğu, kendisi ve eşi dahil 7 kişinin çalıştığı atölyede, suda çözülmeyen topraktan akvaryum aksesuarları üretiliyor.


Merkez Yıldırım ilçesindeki atölyede, Bilecik'in Pazaryeri ilçesi Kınık köyünden getirilen topraklar şekillendirilerek, güveç, çömlek, dekoratif ev ve bahçe eşyaları ile kumbaralar üretiliyor.

Bir kısmı kalıplara döküldükten sonra kurutulup zımparalanıyor ve temizlendikten sonra fırınlanıp sırlanıyor. Üretilen aksesuarların bir bölümü de çömlekçi tornasında çamurun elle şekillendirilmesiyle ortaya çıkıyor.

Atölyede, balıklar için mantar, köy evi, gemi, peri bacası, şato, kale ve deniz kabuğu gibi çeşitli şekillerde yuvalar üretiliyor. Topraktan ve elde üretilen akvaryum aksesuarları, gereken ısıyı sağlayan fırınlarda pişirildiği için suda salınım yapmıyor, çözülmüyor.

Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek lisesinin seramik bölümünden mezun olduğunu söyledi.

Atölyelerinde, Anadolu'daki en eski mesleklerden biri çömlekçiliği yaşatmaya devam ettiklerini anlatan Tuna, ürünlerini Türkiye'nin çeşitli illerine gönderdiklerini bildirdi.

Toprağı şekillendirdikten sonra ortaya çıkan ürüne önce rötuş yapıldığını, sonra çapaklarının alındığını kaydeden Tuna, ardından güneşte kurumaya bıraktıklarını anlattı.

Tuna, kuruduktan sonra elektrikli fırına dizilen ürünlerin önce "bisküvi pişim" denilen bir yöntemle 900 derece ısıda pişirildiğini, daha sonra sırlı fırında bin 50 derecede tekrar pişirme işleminden geçtiğini ifade etti. Tuna, "Bunun suda çözülmemesinin püf noktası, ürünün istediği sıcaklık derecesinde pişmesidir. Daha aşağı bir ısıda pişerse pişmemiş sayılır ve suda çözülür" dedi. 

Tam ısısında pişmeyen akvaryum aksesuarlarının suda eriyeceğine dikkati çeken Tuna, çamurun kıvamının da bu ürünü sağlam bir şekilde elde etmek için çok önemli bir unsur olduğunu aktardı.

Tuna, insan doğasına uygun toprak ürünlerin yaşam alanlarında kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını kaydetti.