KAHRAMANMARAŞ - Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sultan Üçüncü Murad'ın fermanıyla Topkapı Sarayı'nın bahçesini süsleyen, gül ve laleden sonra eserlerde en çok ismi geçen Kahramanmaraş'ın kaya sümbülleri, hem kentin endemik zenginliğinin korunması hem de gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla koruma altına alındı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün "Tür Koruma Eylem Planı" kapsamında çalışma başlatan Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü, fermanlara konu olan, Osmanlı'da saray bahçelerini süsleyen sümbüllerin ilk etapta kentteki yayılış alanlarını belirledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, AA muhabirine, Osmanlı İmparatorluğu'nda saray bahçelerini süsleyen sümbüller için Kahramanmaraş'ta Türk Koruma Eylem Planı kapsamında çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yoğun yetişiyor

Araştırmalarda sümbüllerin kentte yoğun yetiştiğini gördüklerini dile getiren Kalınkütük, şunları kaydetti:

"Sümbül bitkisini nasıl koruruz' diye Tür Koruma Eylem Planı yaptık. Plan kapsamında birinci hedefimiz, sümbül bitkisinin korunması. Bu korumayı yapabilmek için de öncelikle tanıtımı ön planda tuttuk. Özellikle kaya sümbülü türünün çok yoğun yetiştiği Göksun ilçemizden başlamak üzere ilçelerdeki okullarda öğrencilere sümbülün önemini anlattık. Yine sümbülün önemini vurgulamak için ilimizin 100 soğanlı bitkisine ilişkin sümbülü konu alan kitap hazırladık. İkinci cildi üniversite hocalarımız tarafından hazırlanıyor."