MEKKE - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Rohingya Temas Grubu toplantısını izlemek üzere geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mekke'de Kabe çevresindeki genişletme çalışmalarını yerinde izleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ziyareti sırasında çekilen, AA muhabirinin elde ettiği fotoğraf ve görüntüler, Kabe çevresinde Osmanlı dönemine ait revakların, genişletme çalışmalarını yapan Türk şirketi tarafından nasıl korunduğunu ortaya koyuyor.

Arafat bölgesinde gerçekleştirilen çalışmalar sırasında revaklara, sütunlara ve Kabe'nin üçte birlik bölümünün yıkımı sırasında saklanan çeşitli yapılara nasıl bir özen gösterildiğini ve nasıl bir inşaat sürecinden geçtiğini bizzat Türk mühendisler ve mimarlardan dinleyen Bakan Davutoğlu, Suudi Arabistan yetkililerinin Kabe'nin genişletme çalışmalarını bir Türk şirketine vermesinden memnuniyetini ifade etti.

Davutoğlu, Arafat bölgesine taşınan revakların yeniden yerlerine nakledilecek olmasından duyduğu sevinci de dile getirdi.

Yetkililer, Bakan Davutoğlu'na yıkım sırasında revakların, sütunların ve diğer parçaların zarar görmemesi için uygulanan inşaat tekniklerini de anlattı.

Buradaki tek bir taşın hesabını veremezseniz

Bakan Davutoğlu Kabe'den sökülerek Arafat'ta bir depoya götürülen revaklar, sütunlar ve diğer parçalar için taşıdığı hassasiyeti dile getirerek, "Mübarek Kabe-i Muazzama'dan sökülen tek bir taşın bile geri dönmesi için çok dikkatli davranmalısınız. Bu taşın hesabını veremezsiniz. Bu öyle bir husus ki, hesabı Yüce Rabbimize, Resulullah'a, Mimar Sinan’a ve hepimize verilecek bir hesaptır. Hepimiz bu konuda titiz olmalıyız" dedi.

Bakan Davutoğlu şirketin yetkilileri tarafından bilgilendirilirken, genişletme çalışmaları için gelen işçiler ile de bir araya gelerek sohbet etti.