KAYSERİ  -
Türkiye'nin en büyük sarımsak üreticilerinden Nuri Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki arazilerde yılda yaklaşık 400 ton sarımsak ürettiklerini söyledi.

Son aylarda sarımsak fiyatlarında önemli oranda artış yaşandığını belirten Korkmaz, "Bu tabii, arz ve taleple alakalı. Geçmiş yıllarda ithalatın vergisi düşüktü. Vergi yükselince ithal ürün gelmez oldu. Üreticiler de zarar ettikleri için az ekim yaptılar. Dolayısıyla arz talebi karşılamadığı için fiyatlarda artış oldu" dedi.

Korkmaz, eylül-kasım döneminde sarımsak talebinin arttığına dikkati çekerek, "Türkiye'de sarımsak en fazla eylül-kasım döneminde tüketiliyor. Bu dönem turşu yapımında ve sanayide sarımsak kullanımı artıyor. Bu da fiyatları etkiliyor. Fiyatlarda yaklaşık yüzde 40 yükseliş gerçekleşti. Şu an biz toptan 8-9 liraya satıyoruz, perakende fiyatı 13-15 lira arasında değişiyor" diye konuştu.

Bu yükselişin bir süre daha devam edeceğini, yüksek vergi dolayısıyla ithalatın yapılmayacağını tahmin ettiklerini ifade eden Korkmaz, "Bu nedenle taze sarımsak çıkana kadar yani nisan, mayıs ayına kadar fiyatlarda yükselme olabilir ancak fiyatlarda aşırı yükselme olursa devletimiz belki ithalatta vergi indirimine gidebilir" şeklinde konuştub

"Fiyat artışı sürecek"

Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Gaziantep'te, Araban İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da üretimin talebi karşılamadığını, bu nedenle de fiyatların yükseldiğini kaydetti.

İlçelerinde üretilen sarımsağın kalitesi dolayısıyla tercih edildiğini dile getiren Doğan, "Özellikle son birkaç aydır talep çok fazla. Yurtdışından çok talep var. İç piyasada da turşu gibi kışlık yiyeceklerin hazırlığı ve yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla talep arttı. Arz, talebi karşılamadığı için de fiyatlar yükseliyor. İri sarımsağın kilosunu bu yıl tarlada 7 liraya sattık. Şu an bizim elimizde de ürün kalmadı. Fiyat artışı devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.