İSTANBUL -Kızıltan, Taksim Meydanı Düzenleme Projesi kapsamında 5 Kasım'dan bugüne yapılan kazılarda herhangi bir taşınır veya taşınmaz kültür varlığı kalıntısına rastlanmadığını bildirdi.

Kızıltan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, Beyoğlu bölgesi ''Kentsel Sit Alanı'' olduğu için projenin yapılmasında Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamında sakınca olmadığına, uygulamanın Arkeoloji Müzeleri denetiminde yapılmasına karar verdiğini anlattı.

Taksim'in ''arkeolojik sit alanı'' değil, ''kentsel sit alanı'' olduğunu vurgulayan Kızıltan, ''Kurul da kararını verirken bununla ilgili araştırmalarını yapmıştır'' dedi.  Zeynep Kızıltan, alandaki çalışmaları uzmanlarıyla denetlediklerini, fotoğrafladıklarını, belgelediklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''Şu ana kadar sürdürülen çalışmalarda herhangi bir kültür kalıntısına rastlanmadı. Genellikle yüzeydeki dolgu tabakası, günümüz dolgusu, bunun içinde ne var? Kazılan alanda, arkadaşlarımızdan gelen raporlardan edindiğimiz bilgeye göre, beton, asfalt, demir, daha önceki günümüz binalarının temel kalıntıları, tuğlalar, moloz, o bölgedeki doğal yapı, taş, kaya var. Şu ana kadar izlediğimiz, gözlemlediğimiz alanlarda bunlar var. Bugüne kadar herhangi bir taşınır veya taşınmaz kültür varlığı kalıntısına rastlanmadı. Bu şekilde de inşaatın çalışmaları kontrol ediyoruz.''