DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör saldırıları nedeniyle yıllarca tarihi Nebi Camisi önündeki yerlerini terk etmek zorunda kalan ayakkabı tamircileri, Gazi Caddesi'nde sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından yerlerine geri dönüyor.

Tarihi yapıları ve pek çok medeniyete ait kültürel özellikleriyle Diyarbakır'ın kalbi olan Sur, son dönemde yaşanan terör olaylarından büyük zarar gördü.

Güvenlik güçlerince ilçenin PKK'lı teröristlerden temizlenmesi ve vatandaşların can güvenliğinin korunması için 11 Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağı uygulaması 6 mahallede devam ediyor. Kentte "alışverişin merkezi" sayılan Gazi Caddesi'nde 30 Aralık'ta sokağa çıkma yasağı sona erdi.

Tezgahlarını düzenleyen ve satışlarına başlayan Gazi Caddesi esnafı, alışverişlerdeki eski canlılığa kavuşmayı bekliyor. Sur'un tarihi kimliğini yansıtan simgelerinden ayakkabı tamircileri ve boyacıları ise terör olayları nedeniyle terk etmek zorunda kaldıkları Nebi Camisi önündeki yerlerine dönmenin heyecanını yaşıyor.

"Bir çözüm olsun, kan dökülmesin, biz bir ay daha işe gelmeyelim"

Nebi Camisi önünde tezgah açan ustalardan T.G, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini 27 yıldır sürdürdüğünü ve son 13 senedir aynı yerde faaliyet gösterdiğini söyledi.

Terör olayları yüzünden cadde esnafının büyük sıkıntı yaşadığını vurgulayan T.G, şöyle konuştu:

"Nebi Camisi önünde 27 tezgah vardı. Terör olayları ve sonrasında sokağa çıkma yasağı ilan edilince tezgahlarımızı kapatmak zorunda kaldık. Bu süreçte sefaleti yaşadık."

T.G, eski yerlerine kavuşmaktan mutluluk duyduklarını kaydederek, "Buranın rahatlığı var. Daima ekmek yediğimiz yer. Bir çözüm olsun, kan dökülmesin, biz bir ay daha işe gelmeyelim. Tek temennimiz budur" ifadelerini kullandı.