KAHRAMANMARAŞ

Tek istekleri doğdukları topraklarda özgürce yaşamak olan Suriyeli sığınmacılar, bayramı bayram tadında yaşayamıyor.  
Suriye'de yaklaşık 5 yıl önce başlayan çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca kişi de komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. 
Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Suriye toprakları, şimdi acı ve gözyaşıyla anılır hale geldi. Yetim çocuklar, eşini kaybetmiş kadınlar veya evladından haber alamayan annelerin anlattığı hüzünlü hikayeler,  ülkedeki dramı gözler önüne seriyor.

Sözcükler boğazda düğümleniyor

İslam dünyası Kurban Bayramı'nın sevincini yaşarken ülkelerinden uzakta çadır, baraka ve derme çatma evlerde yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeliler ise bayramı buruk kutluyor. 

Kahramanmaraş'taki çadır kentte barınan sığınmacılar için de bayram hüznün diğer adı.

AA muhabirinin bayramla ilgili duygularını sorduğu Suriyelilerin bir kısmı sessiz kalmayı tercih ederken, kimilerinin gözleri ağlamaklı, sözcükler boğazlarında düğümleniyor. Kimi babasını kaybetmiş kimi oğlunu. Eski bayramları hatırlayan yaşlı bir kadın ise hafifçe gülümsüyor, sonra ülkesi için dua ediyor. 

Türkiye'de kendilerine her türlü hizmet sunulmasına rağmen yakınlarının hasretiyle yaşayan Suriyeliler, el öpecek bir büyük, ziyaret edecek bir mezar, hal hatır soracak arkadaş arıyor. Kendilerine sunulan yardım elinden mutlu olan sığınmacılar, bu dostluğun ömür boyu sürmesini temenni ediyor.

Bir bayramı daha Türkiye'de geçirmek zorunda kalan Suriyeli çocuklar, ülkelerindeki sokaklarda oynamanın ve yakınlarına kavuşmanın hayalini kuruyor.

Yaklaşık 17 bin Suriyeli'nin barındığı çadır kentte kalan Türkmen bir ailenin çocuğu 11 yaşındaki Fatma Muhammed, ülkelerinden ayrı bayramı geçirmenin hüznünü yaşayanlardan sadece biri.

"Babam gelirse bana güzel bir bayram olur"

"Suriye'de başkaydı bayramlar" derken gözleri dolan ve bir umutla hapisteki babasının yolunu gözleyen Muhammed, çadırlarının önüne diktiği çiçekleri büyüterek gelecek hayali kuruyor.

Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de özgürce yaşamalarına rağmen mutlu olamadıklarını söyledi.

Suriye'de eskiden bir evlerinin olduğunu ve her bayram kurban kestiklerini dile getiren Muhammed, "Burası bizim memleketimiz değil ya bir başka geliyor burası. Bayram hiç güzel değil. Babam Suriye'de hapiste. Babamı çok özlüyorum. Keşke buraya gelebilse çok sevinirim. Babam gelirse bana güzel bir bayram olur. Babam yok, Suriye'den uzağım bayram benim neyime" diye konuştu.

Bayramda mutlu olmasalar da Türkiye'ye geldikleri için kendilerini şanslı gören Muhammed, çünkü ölümden kurtulup "Çok güzel ülke Türkiye" dedikleri kardeşlerinin yanlarına geldiklerini anlattı. 

Abdurrahman Şennal ise bayramın kendileri için bir anlamı olmadığını belirtti.

Suriye'de ölenlerin Müslüman olmasına rağmen Türkiye'nin dışındaki İslam ülkelerinin kendilerine sahip çıkmadığına dikkat çeken Şennal, "İnşallah Beşşar'dan kurtuluruz, bir gün ülkemize döneriz. Bunun için Allah'a dua ediyoruz" dedi.

Basil Şennuk da bir gün ülkelerinde ailesi ve akrabalarıyla bayram geçirmek istediklerini dile getirdi.