TBMM - TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın başkanlığında çalışmalarına devam etti.

Toplantıda, Irak'ın Zap bölgesinde terör örgütüyle girdiği çatışma sonucu 1997 yılında sakat kalan Astsubay Murat Caner dinlendi. 

Girdiği çatışmada iki askerinin şehit olduğunu, kendisinin de yaralanarak, belden aşağısını ve sol elini kullanamadığını anlatan Caner, yaralandığı sırada evli olduğunu, 1 yıl sonunda eşinden ayrıldığını, kendisine komşularının baktığını söyledi. 

Bu sırada aşık olduğu Kürt kızıyla evlendiğini belirten Caner, son 7 yıldır da Türkiye'de kardeşliğin pekişmesi, çatışma ortamının sona ermesi için çeşitli illerde konferanslar verdiğini kaydetti.

Süreci desteklediğim için tepkilerle karşılaştım 

Çözüm sürecinin başlamasıyla da sürece nasıl katkı sağlayacağını düşünmeye başladığını ve elinden geldiğince destek verdiğini ifade eden Caner, süreci desteklediği için anormal tepkilerle karşılaştığını belirtti. 

Caner, "Sürecin başarılı olması ve terörün sona ermesi için bana sebep olanları affettim. Benim affetmem onların kalbini yumaşatacaksa bunu yaptım. Ama bu PKK'yı affettim anlamına gelmiyor. Öldürmek çok kolay" dedi. 

Kürtlerin de en az kendisi kadar bu vatanı sevdiğini, terörden herkesin çok büyük sıkıntı çektiğini söyleyen Caner, "Bölge insanı terörden artık bıktı. Ama süreçte BDP'liler hiç olmayacak şartlar ortaya koyuyorlar. Neden bilerek bu çıkmaza girilmek isteniyor anlamıyorum. Şart koşulmazsa sorun zaten kendiliğinden çözülecek" diye konuştu. Caner, dağa çıkanlarla empati yaptığını, neden çıktıklarını anlamaya çalıştığını dile getirdi. 

10 kişiden 3'ü sürece karşı

Komisyon üyelerinin sorularını da yanıtlayan Caner, bire bir görüştüğü şehit ve gazi ailelerinin sürece bakışlarının sorulması üzerine, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın affedileceği yönündeki iddialar nedeniyle ailelerin sürece karşı olduğunu ifade etti.

Herkesin terörün ve akan kanın bitmesini arzu ettiğini aktaran Caner, şöyle devam etti:

 "Evladını, canını veya kolunu, bacağını  veren bir kişinin bunlara evet demesi kolay değil. İnsan olmanın verdiği bir hıncı ortaya koyuyorlar. Söylemlerinde hep sürece karşıt bakış var. Şehit ve gazi ailelerinden, 'benim canım gitti, başka can gitmesin, süreci destekleyeyim' diyenler 10 kişiden yalnızca 3'üdür. Canı yanan insana bunları anlatmakta zorlanırsınız. Sorunun çözümüne destek verdiğini söyleyenlerin gereksiz cümleler kullanması da destek vermek isteyenleri bile engelliyor."

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Caner'in toplum tarafından tanınıp sevildiğini, sosyal medyada 80-90 bin takipçisi bulunduğunu belirterek, sürece ilişkin hazırlanacak kamu spotunda Caner'in yer almasının önerilebileceğini söyledi.