Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, BM-HABİTAT tarafından düzenlenen ''Sürdürülebilir Kentleşme'' toplantısında Konya'nın başarı hikayesini anlattı.
BM'de düzenlenen toplantıda konuşma yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek, belediyecilikte insan merkezli bakış açısının son derece önemli olduğunu belirterek, 9 bin yıldan fazla tarihi geçmişi olan Konya'da son 8 yılda sürdürülebilir kentleşme açısından önemli projeler geliştirdiklerini anlattı.
Konya'nın ''geçmişle geleceğin, modernlikle geleneklerin uyum içinde yaşadığı kent'' olduğunu söyleyen Akyürek, Mevlana'nın herkesi kucaklayan anlayışının da kentin miraslarından biri olduğunu vurguladı.
Konya'nın kültürü ve tarihi dışında bugün sanayide, eğitimde, turizmde, sağlıkta olmak üzere hemen her sektöre güçlü şekilde varlığını sürdürdüğünü ve belediye olarak pek çok proje geliştirdiklerini anlatan Akyürek, şehirciliğin altın kurallarından birinin insanların huzur ve mutluluğunu sağlamak olduğunu vurguladı. Bu kapsamda sadece kentin imarını sağlamanın yeterli olmayacağını ifade eden Akyürek, Konya'da insanların birbirlerine gülümsediklerini ve mutlu olduklarını, bir program yapmak için Konya'ya gelen İngiliz BBC gazetecilerinin kendisine söylediklerini de aktardı.
İnsan merkezli bakış açısını tüm belediyecilik hizmetlerinde koruduklarına işaret eden Akyürek, Konya'da çeşitli sektörlerde geliştirdikleri sosyal projelerle ilgili detaylı bilgiler de verdi.
Akyürek, Konya Belediye Başkanı olduğunda kente yılda 500 bin turist gelirken bu sayının bugün 2 milyonu aştığını da vurguladı.
Akyürek konuşmasının sonunda BM'deki toplantıda hem Konya'nın şehircilik anlayışını bir model olarak sunmak istediklerini, hem de 2016 yılında düzenlenecek 3. BM HABİTAT Konferansının İstanbul'da düzenlenmesine karar verildiği takdirde Konferansın bir bölümüne Konya'da evsahipliği yapmayı istediklerini de duyurdu.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan da yaptığı konuşmada, günümüzde dünya nüfusunun yarısından fazlasının kentlerde yaşadığını, bu oranın 2050 yılına gelindiğinde ise neredeyse yüzde 70'e çıkacağını söyledi. Bu kapsamda sürdürülebilir kentleşmenin küresel bir mesele olduğunu ifade eden Büyükelçi Apakan, akıllı şehir planlamasının sadece yerel ekonomik ve sosyal meselelerin çözümü için önemli olmadığını, bunun aynı zamanda iklim değişikliği ve nüfus gibi daha büyük çapta konularla daha iyi şekilde ilgilenilmesini sağlayacağını da vurguladı.
Apakan konuşmasında, 2 milyon nüfusa sahip Konya'nın Anadolu'nun kalbinde hızlı gelişen bir kent olduğunu belirtti.
Kentleşmenin Haziran ayında Brezilya'da düzenlenecek Rio 20 Sürdürülebilir Kalkınma Konferansının önemli başlıklarından biri olacağını söyleyen Apakan, Türkiye'nin 2016 yılında düzenlenmesi beklenen 3. BM-HABİTAT Konferansına da evsahipliği yapmayı istediğini yineledi.
Oturum başkanlıklarını BM-HABİTAT New York ofisinin müdür yardımcısı Yamina Djacta ile ''Sürdürülebilir Kentleşme Konsorsiyumu -Consortium for Sustainable Urbanization'' adlı girişimin eşbaşkanlarından Aliye Pekin Çelik'in yaptığı toplantıya katılan yabancı akademisyenler ve yetkililer de Konya'nın geliştirdiği kentsel projeleri takdir ettiklerini belirttiler.
Konya'nın özellikle Mevlana'dan gelen kültürel mirası ve Çatalhöyük gibi çok önemli tarihi miraslarıyla dünyada tanıtımını daha da fazla yapması gerektiğini belirten yabancı konuşmacılar ve akademisyenler, özellikle turistlerin ulaşımı açısından uçak dışında alternatif olarak İstanbul'dan Konya'ya gidecek hızlı bir trenin çok faydalı olacağını ifade ettiler. Yabancı konuşmacılar Konya Belediye Başkanı Akyürek'in ifade ettiği ''mutlu insanların yaşadığı kentler'' fikrine de destek verdiler.