ANKARA

Şiddet mağduru binlerce kadından biri olan 40 yaşındaki A.T, 21 yıllık evliliği boyunca yaşadıklarını ve sonrasında 3 çocuğu için nasıl yepyeni bir yaşam kurduğunu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla AA muhabirine anlattı.

Hayati tehlikesi olması nedeniyle mücadelesini, ismini ve yüzünü gizleyerek aktaran A.T, 17 yaşında evlendiğini ve 21 yıl boyunca eşinden hem fiziksel hem de psikolojik şiddet gördüğünü belirtti.

"Çalışmıyordu, çalıştırmıyordu"
Eski eşinin herhangi bir işte çalışmadığını ve kıskançlık nedeniyle kendisini de çalıştırmadığını ifade eden A.T, 3 çocuğu ile yaşadıkları geçim sıkıntısı nedeniyle iş bulmaya karar verdiğini söyledi.

A.T, eşinin bu karara tepki gösterdiğini dile getirerek, "Eşime 'sen çalış' dediğim zaman çalışmıyordu. O sıkıntıyı, o açlığı yaşadığım için. Çocuklar benim gözüme bakıyor, eğitimleri. Hiçbirini karşılamadığı için ben çalışmak zorunda kaldım. O da benim başarımı istemedi. Kendi ayaklarım üzerinde durmamı istemediği için daha çok baskı yapmaya çalıştı. Ben de, o da bize bakmadığı için direttim ve bu noktaya geldik." dedi.

"Baskı, küfür, evden dışarı atma, geceleri uyutmama..."
Evlilik hayatları boyunca çocukları ile hem maddi hem de manevi birçok zorlukla karşılaştıklarını belirten A.T, yaşadığı zorlukları şu sözlerle aktardı:

"İlk zamanlar dövüyordu. Ben sonunda şikayetçi oldum. Bu sefer sözlü olarak, psikolojik baskı, küfür, evden dışarı atma, geceleri uyutmama. Bunları belli bir süre çocuklara yansıtmadım ama daha sonrasında her şey çocukların gözü önünde olmaya başladı. Çok ağır hakaretler, işten eve gittiğim zaman ağza alınmayacak kelimeler kullanması, o tür şeyler gördüm."

"Çok mücadele ettim ama başardım"
Evini geçindirebilmek için çalışmaya karar verdiğini ve yaşadığı baskılara daha fazla dayanamayarak bu süreçte eşinden ayrıldığını anlatan A.T, kendi ayakları üzerinde durma mücadelesinde, Ankara'da 5 yıldızlı bir otelin baş aşçısı konumuna yükselmeyi başardığını vurguladı.

A.T. "İlk temizlik sektöründe başladım çalışma hayatına. Daha sonrasında arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine yemek konusuna yöneldim. Alt seviyeden başladım ama kendimi yükselterek şu anda en yüksek mertebeye geldim ve başarılıyım. 150-300 kişilik yemeği de kendi başıma verebiliyorum. Bu konuda çok mücadele ettim ama başardım." diye konuştu.

"Önce kendinize güvenin"
A.T, 3 çocuğundan birinin üniversiteyi bitirdiğini, diğerinin üniversiteyi açıktan okuduğunu ve en küçük çocuğunun da lisede öğrenim gördüğünü belirterek, çocuklarının kendisi ile gurur duyduğunu söyledi.

Yaşadığı tüm zorluklara yılmadan göğüs gerdiğini vurgulayan A.T, "Şu an gayet mutluyum. Başarılı bir şekilde kendi ayaklarım üzerinde durarak çocuklarıma da bakıyorum. Yaşantım da rahat. Bir sıkıntım yok. İşimi çok seviyorum. Severek yapıyorum. Sevdiğim için de başardım. Ben yemeği yaparken ona sevgimi, ilgimi veriyorum. O da mükemmel bir şeyler çıkartıyor ortaya." dedi.

A.T, şiddet mağduru kadınlara da şu çağrıda bulundu:

"Kesinlikle boyun eğmesinler. En çok ben korkuyordum, ölümle ve birçok şeyle beni tehdit ettiği için. Ben de çok bocaladım bu konuda ama kesinlikle boyun eğmesinler. Yapabildikleri şeyleri yapabilirler. Önce kendilerine güvensinler. Kesinlikle de bir şeyler ileriye doğru düzelir diye beklemesinler. Kendi ayakları üzerinde durmaya çalışsınlar."