ANKARA - Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin ardından kadına yönelik şiddet ve bunun önlenmesine ilişkin çalışmalar yeniden gündeme geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü de kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalar yapıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğünün verilerine göre, 2013 yılında 82 bin 205 kadın şiddet gördüğü gerekçesiyle polise başvurdu. Geçen yıl şiddet gördüğü gerekçesiyle polise başvuran kadın sayısı 2013'e göre 35 bin 809 arttı ve 118 bin 14'e çıktı.

Geçen yıl 77 bin 288 kadın hakkında "geçici koruma tedbir kararı" alındı.

Halen  38 kadın "yakın koruma", 24 bin 406 kadın "çağrı üzerine koruma kararı" olmak üzere, toplamda 24 bin 444 kadın için geçici koruma tedbiri uygulanıyor.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında verilen koruma kararları gereğince, Şubat 2013'ten bu yılın Ocak ayı sonuna kadar, şiddete uğrayan 125 kadın kimliğini değiştirdi.

Elektronik bileklik

Öte yandan kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 2012'de Bursa ve Adana'da pilot uygulanan "panik butonu" projesinde de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca değişiklik yapılması öngörülüyor. Bakanlık, elektronik destek sisteminde yeni proje başlatmayı hedefliyor.

"Elektronik bileklik" uygulamasının şiddet vakalarında uygulanabilmesi için İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile işbirliği yapıldı. Bu uygulamanın marttan itibaren Ankara ve İzmir'de hayata geçirilmesi planlanıyor.

Adalet Bakanlığınca da başarılı bir şekilde uygulanan "elektronik bileklik" uygulaması,  şiddet mağduru veşiddet uygulayanın birlikte izlenmesi ve mağdurların korunmasında en etkin elektronik destek sistemi olması açısından önem taşıyor.