İZMİR - Akdeniz Bölgesi'ndeki sahilleri üreme alanı olarak seçen carretta carettaların, Kuzey Ege'de Dikili sahillerine çıkarak yumurtladıkları belirlendi. 

Nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olması nedeniyle resmi kurumlar ve çok sayıda gönüllü kuruluşun yürüttüğü çalışmalarla Akdeniz sahillerinde yeniden sağlıklı üreme koşullarına yeniden kavuşan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarından bir koloninin, geçen yıl ağustos ayında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin tarafından İzmir'in Dikili ilçesindeki Kabakum Sahili'ne çıkarak yumurtladığı tespit edildi. 

Yaşanan bu gelişme üzerine, DEÜ ve Dikili Belediyesi işbirliğiyle Dikili'nin Kabakum Sahili için koruma amaçlı proje hayata geçirildi. 

Dikili'nin, TÜrkiye deniz kaplumbağaları için 22. önemli üreme alanı olması ve hazırlanan koruma amaçlı proje, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.  

Prof. Dr. Barbaros Çetin, toplantıda yaptığı sunumda, caretta carettaların Akdeniz Bölgesi'nde 21 yuvalama alanı bulunduğunu, Dikili'de geçen yıl yaptıkları keşfin ardından Dikili'nin, deniz kaplumbağaları için Türkiye'deki 22. önemli üreme alanı olarak ortaya çıktığını belirtti. 

-Yeni tehdit küresel ısınma-

Üreme alanları üzerindeki baskı nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Caretta carettaların, küresel ısınma nedeniyle yeni bir tehdit altında bulunduğunu iddia eden Çetin, türün üremek için Akdeniz sahilleri yerine Dikili'ye gelmesinin de bunun bir göstergesi olduğunu savundu. 

Deniz kaplumbağalarında cinsiyetin ortaya çıkmasında sıcaklığın önemli bir faktör olduğunu belirten Çetin, şunları kaydetti: 

''Deniz kaplumbağalarının cinsiyetinin ortaya çıkmasında, yuva içi sıcaklığın belirleyicidir. Sıcaklıklar yükseldiği için Akdeniz'de Caretta carettaların yüzde 85'i dişi üremeye başladı. Bu nedenle carettalar göç ediyor. Dikili sahillerinin bu hayvanlar tarafından seçilmesinin nedeni, Akdeniz'e göre daha soğuk sulara ve serin kumul alanlara sahip olmasıdır. Ayrıca buranın sağlıklı ve temiz bir yer olması da deniz kaplumbağaları için tercih nedenini oluşturuyor.'' 

-Koruma projesi-

Yaşanan gelişme üzerine Dikili Belediyesi ile ortak koruma projesi geliştirdiklerini belirten Çetin, ilk olarak Cartetta carettaların geçen yıl yumurtlamak için çıktığı Kabakum Sahili'ne uyarıcı levhaların asılacağını söyledi. 

Proje kapsamında ayrıca kaplumbağaların üreme mevsiminin başlayacağı haziran ayından itibaren 2'si yüksek lisans 17 öğrenci ile bölgede gözetleme çalışması yapacaklarını anlatan Çetin, kaplumbağa yavrularının yumurtadan çıkış döneminde ise denize ulaşabilmeleri için sahilin kara tarafının ışıklarının karartılmasının sağlanmasının öngörüldüğünü bildirdi. 

Dikili Kent Konseyi Başkanı Erdoğan Doğan da Caretta carettaların Dikili sahillerini kendilerine üreme alanı olarak seçmelerinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi. 

Dikili olarak çevrenin korunmasına büyük önem verdiklerini belirten Doğan, ''Çevremizde yaşanan çevre katliamlarına hiçbir zaman sessiz kalmadık. Caretta carettaların korunması için de her türlü desteği vermeye hazırız' dedi.